to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:30 | 03.02.2023

Διεθνή

«Όχι» της ΕΕ σε ταχεία ένταξη της Ουκρανίας - Διαψεύδει η Μόσχα περί μυστικής ειρηνευτικής πρότασης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να υποσχεθεί στην Ουκρανία υποστήριξη, αλλά όχι ταχεία ένταξη. Το Κρεμλίνο διαψεύδει τις πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ πρότειναν στη Μόσχα μυστικό ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία. Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνόδου, ΕΕ και Ουκρανία συμφώνησαν σήμερα στη σύσταση στη Χάγη ενός γραφείου ερευνών, ενός είδους προσωρινής εισαγγελίας, με σκοπό τον συντονισμό της συγκέντρωσης αποδείξεων για το «έγκλημα της επίθεσης» της Ρωσίας - Το εμπάργκο στα πετρελαϊκά προϊόντα θα αποσταθεροποιήσει περαιτέρω τις αγορές ενέργειας - Ο Ζελένσκι δήλωσε πως είναι πιθανό να ξεκινήσουν μέσα στο 2023 οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις


Οι σειρήνες του αντιαεροπορικού συναγερμού ήχησαν το πρωί της Παρασκευής (3/2) καθώς οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ουκρανίας συγκεντρώνονταν για μια σύνοδο κορυφής στο Κίεβο, το οποίο αναμένεται να κερδίσει υποσχέσεις για περαιτέρω υποστήριξη, όμως όχι και υπόσχεση για ταχεία ένταξη στην ΕΕ.

Οι σειρήνες του αντιαεροπορικού συναγερμού ήχησαν στην πρωτεύουσα και σε όλη τη χώρα, όμως δεν είχαν υπάρξει αναφορές για ρωσικά πυραυλικά πλήγματα την ώρα που η σύνοδος κορυφής επρόκειτο να αρχίσει στο Κίεβο.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ βρίσκονται στην ουκρανική πρωτεύουσα για συνομιλίες με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Δεν θα υπάρξει ανάπαυλα στην αποφασιστικότητά μας. Επίσης θα σας υποστηρίξουμε σε κάθε βήμα στο ταξίδι σας προς την ΕΕ», έγραψε σήμερα το πρωί στο Twitter ο Σαρλ Μισέλ κάτω από μια φωτογραφία του στην κεντρική πλατεία του Κιέβου.

Ο Ζελένσκι ζητάει από την Ευρωπαϊκή Ένωση περισσότερα τιμωρητικά μέτρα σε βάρος της Ρωσίας, όμως οι νέες κυρώσεις που ετοιμάζει η ΕΕ για την επέτειο αναμένεται ότι θα υπολείπονται των αιτημάτων της κυβέρνησής του, ενώ η ΕΕ δεν αναμένεται να προσφέρει στο Κίεβο τη δυνατότητα να ενταχθεί εσπευσμένα στην Ένωση ενώ βρίσκεται σε πόλεμο, σημειώνει το πρακτορείο Ρόιτερς.

• Διαβάστε περισσότερα: Στο Κίεβο η Φον ντερ Λάιεν και «σύσσωμη» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Νέες κυρώσεις ενόψει 24ης Φεβρουαρίου

«Η ΕΕ θα υποστηρίξει την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό εναντίον του συνεχιζόμενου επιθετικού πολέμου της Ρωσίας για όσο χρειαστεί», πρόκειται να τονίσουν οι τρεις ηγέτες στην κοινή δήλωσή τους, σχέδιο της οποίας είδε το Ρόιτερς.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ηγέτες της ΕΕ θα υποσχεθούν στην Ουκρανία περισσότερη οικονομική, στρατιωτική και πολιτική βοήθεια. Οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρώσουν στη βελτίωση της πρόσβασης των ουκρανικών προϊόντων στην αγορά της ΕΕ, στο να βοηθηθεί η Ουκρανία να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της έπειτα από εβδομάδες ρωσικών πληγμάτων, στις νέες κυρώσεις που θα επιβληθούν στη Μόσχα και στη δίωξη ρώσων ηγετών για τον πόλεμο.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, τόνισε επίσης πως οι κυρώσεις της ΕΕ θα πρέπει να στοχεύουν στο να σταματήσουν τη Ρωσία να ανοικοδομήσει τη στρατιωτική της ικανότητα.

Ο Ουκρανός ηγέτης έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Κίεβο έχοντας στο πλευρό του την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ που έφθασε στην ουκρανική πρωτεύουσα για να συμμετάσχει στην συνάντηση κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης –Ουκρανίας.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε επίσης η Ουκρανία θα παλέψει για να κρατήσει την ανατολική πόλη «οχυρό» Μπαχμούτ για όσο περισσότερο χρόνο μπορεί και κάλεσε τη Δύση να την προμηθεύσει με όπλα μεγάλου βεληνεκούς για να βοηθήσει το Κίεβο να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις από την περιοχή του Ντονμπάς.

«Κανείς δεν θα χαρίσει το Μπαχμούτ. Θα πολεμήσουμε όσο μπορούμε. Θεωρούμε το Μπαχμούτ το οχυρό μας», δήλωσε ο Ζελένσκι στη συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι «η Ουκρανία θα μπορέσει να κρατήσει το Μπαχμούτ και να απελευθερώσει το κατεχόμενο Ντονμπάς αν παραλάβει όπλα μεγάλου βεληνεκούς».

Υπάρχουν στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σήμερα πως δεν υπάρχουν αυστηρά χρονοδιαγράμματα για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πως υπάρχουν ορισμένοι στόχοι τους οποίους πρέπει να εκπληρώσει το Κίεβο στο πλαίσιο της προσπάθειας ένταξής του.

Είπε ακόμη σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο πως το επόμενο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας θα θέτει στο στόχαστρο εξαρτήματα ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία.

«Δεν υπάρχουν αυστηρά χρονοδιαγράμματα, αλλά υπάρχουν στόχοι που πρέπει να επιτύχετε», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν απαντώντας σε ερώτηση για τη διαδρομή ένταξης της Ουκρανίας.

«Η Ουκρανία είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η Ουκρανία», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σήμερα στο Κίεβο μετά τη σύνοδο κορυφής για τη διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Το μέλλον της Ουκρανίας είναι με την ΕΕ», επέμεινε ο Μισέλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μαζί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Πιθανή η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων εντός του έτους

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε απόψε ότι είναι «πιθανόν» να ξεκινήσουν φέτος επίσημες διαπραγματεύσεις για την ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Τι συμφωνήσαμε πραγματικά σήμερα; Υπάρχει ομοφωνία για το γεγονός ότι είναι εφικτό να ξεκινήσουν αυτή τη χρονιά οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Απόψε, μπορούμε να πούμε ότι η Ουκρανία κάνει πρόοδο ως προς τον στόχο της», είπε στο καθημερινό, βραδινό διάγγελμά του, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της συνόδου ΕΕ-Ουκρανίας που διεξήχθη στο Κίεβο.

«Συζητήσαμε και ήδη συζητούμε ως μέλη της ευρωπαϊκής κοινότητας», πρόσθεσε.

Το Κρεμλίνο διαψεύδει τις πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ πρότειναν στη Μόσχα μυστικό ειρηνευτικό σχέδιο

Το Κρεμλίνο απέρριψε σήμερα ως "φάρσα" πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς ταξίδεψε στη Μόσχα με μια μυστική συμφωνία ειρήνης που περιελάμβανε την παραχώρηση από την Ουκρανία του ενός πέμπτου του εδάφους της στη Ρωσία.

Τις πληροφορίες της ελβετικής εφημερίδας Neue Zürcher Zeitung, σύμφωνα με τις οποίες ο Μπερνς πραγματοποίησε μυστικό ταξίδι τον περασμένο μήνα στη Μόσχα για να προτείνει το σχέδιο εκ μέρους του Λευκού Οίκου, έχει απορρίψει επίσης και η Ουάσινγκτον.

Απαντώντας σε ερώτηση αν ο Μπερνς ταξίδεψε στη Μόσχα ή πρότεινε ένα σχέδιο που περιελάμβανε την παραχώρηση από την Ουκρανία του 20% του εδάφους της, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στους δημοσιογράφους: "Αυτό το ρεπορτάζ είναι όλο μια φάρσα".

Το εμπάργκο στα πετρελαϊκά προϊόντα θα αποσταθεροποιήσει περαιτέρω τις αγορές ενέργειας

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ακόμη πως το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα που εξάγονται διά θαλάσσης και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ μεθαύριο Κυριακή, θα αποσταθεροποιήσει περαιτέρω τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας και είπε πως η Ρωσία "λαμβάνει μέτρα για να προστατεύσει τα συμφέροντά της απέναντι στους κινδύνους που εμφανίζονται".

Σύσταση γραφείου ερευνών για τα θύματα της επίθεσης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ουκρανία συμφώνησαν σήμερα στη σύσταση στη Χάγη ενός γραφείου ερευνών, ενός είδους προσωρινής εισαγγελίας, με σκοπό τον συντονισμό της συγκέντρωσης αποδείξεων για το «έγκλημα της επίθεσης» της Ρωσίας.

«Υποστηρίζουμε τη σύσταση ενός διεθνούς κέντρου για τη δίωξη του εγκλήματος της επίθεσης στην Ουκρανία (ICPA) στη Χάγη», αναφέρουν η ΕΕ και η Ουκρανία σε μια κοινή δήλωση μετά τη συνάντηση κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας στο Κίεβο.

Ο σκοπός του είναι «να συντονίσει την έρευνα για το έγκλημα της επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας, να διατηρήσει και να εφοδιάσει αποδείξεις για μελλοντικές δίκες», διευκρινίζεται στο κείμενο.

Το κέντρο αυτό θεωρείται ένα προσωρινό στάδιο πριν από την ίδρυση ενός ειδικού δικαστηρίου για να δικάσει τους πιο υψηλόβαθμους Ρώσους αξιωματούχους, ένα αίτημα του Κιέβου.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (CPI) έχει δικαιοδοσία για τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία, αλλά όχι για τα "εγκλήματα της επίθεσης" της Ρωσίας, γιατί η Μόσχα και το Κίεβο δεν έχουν υπογράψει τη συνθήκη της Ρώμης με την οποία ιδρύθηκε το δικαστήριο.

Το έγκλημα της επίθεσης μπορεί να αποδοθεί στους πλέον υψηλόβαθμούς πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους μιας χώρας.

Η ΕΕ υποστηρίζει τη δημιουργία μιας δικαστικής αρχής που θα έχει δικαιοδοσία για τέτοια εγκλήματα, όμως η ακριβής μορφή της εγείρει νομικά θέματα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε δύο επιλογές: ένα ειδικό διεθνές δικαστήριο, στη βάση μιας πολυμερούς διεθνούς συνθήκης, ή μια υβριδική δικαστική αρχή, που θα αναφέρεται στην ουκρανική νομοθεσία αλλά θα αποτελείται από διεθνείς δικαστές.

Η Ουκρανία θα ήθελε ένα ειδικό δικαστήριο που να μπορεί να δικάσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν στη βάση ενός ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Όμως ορισμένες χώρες όπως η Γερμανία φοβούνται πως η σύσταση ενός τέτοιου δικαστηρίου δεν θα λάβει επαρκή υποστήριξη στον ΟΗΕ και ενθαρρύνουν τη δημιουργία ενός υβριδικού δικαστηρίου.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το κέντρο αυτό θα εγκατασταθεί στην έδρα της Eurojust, της υπηρεσίας της ΕΕ για τη συνεργασία στον τομέα της ποινικής δικαιοσύνης.

Θα ενσωματωθεί στην "κοινή ομάδα έρευνας" που έχει ήδη συσταθεί από έξι χώρες της ΕΕ (Λιθουανία, Πολωνία, Εσθονία, Λετονία, Σλοβακία, Ρουμανία) και από την Ουκρανία και στην οποία συμμετέχει επίσης το γραφείο του εισαγγελέα του CPI.

Πηγή: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)