to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:08 | 25.09.2018

Διεθνή

Όχι στον Μάκρι, όχι στο ΔΝΤ: 24ωρη απεργία κατά των μέτρων λιτότητας στην Αργεντινή - Μεγάλη διαδήλωση τη Δευτέρα

24ωρη απεργία πραγματοποιείται σήμερα στην Αργεντινή κατά της κυβέρνηση και των πολιτικών λιτότητας μετά την απόφαση του Μάκρι να προσφύγει στο ΔΝΤ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης


Σήμερα,τα καταστήματα είναι κλειστά ενώ οι δρόμοι του Μπουένος Άιρες άδειοι καθώς το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της χώρας έχει κηρύξει 24ωρη απεργία διαμαρτυρίας κατά των φιλικών προς τις επιχειρήσεις πολιτικών της κυβέρνησης του προέδρου Μάκρι.

Το Ροσάριο, το κύριο λιμάνι της Αργεντινής για τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, ήταν κλειστό λόγω της απεργίας, ενώ απεργούν επίσης οι δημόσιες υπηρεσίες συγκοινωνίας και οι ιδιώτες μεταφορείς φορτίων, ανακοίνωσαν τα συνδικάτα. Οι χρηματαγορές επρόκειτο να ανοίξουν κανονικά σήμερα, όμως ο όγκος των συναλλαγών αναμένεται να είναι χαμηλός.

Μεγάλη διαδήλωση χτες

Με κεντρικό σύνθημα «Όχι στον Μάκρι, όχι στο ΔΝΤ», χιλιάδες Αργεντίνοι διαδηλώνουν χτες στο Μπουένος Άιρες, συμμετέχοντας στη γενική απεργία που κηρύχθηκε εναντίον του νέου πακέτου μέτρων λιτότητας του προέδρου Μαουρίτσιο Μάκρι, στο πλαίσιο της τελευταίας «διάσωσης» ύψους 50 δισ. δολαρίων της Αργεντινής από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το ΔΝΤ ζήτησε πλήρη κατάργηση του κοινωνικού κράτους και των εργασιακών δικαιωμάτων προκειμένου να επέλθει καθοριστική μείωση του δημοσίου ελλείματος, εφαρμόζοντας τα πιο σκληρά μέτρα που έχουν ποτέ ζητηθεί ως μέσο δημοσιονομικής προσαρμογής σε χώρα, για να «ξεκλειδώσει» τις πρώτες δόσεις του δανείου των 50 δισ. δολαρίων

Argentina

«Αυτό πρέπει να είναι η αρχή ενός αγώνα, πρέπει να κινητοποιούμαστε κάθε ημέρα μέχρι αυτή η κυβέρνηση να πέσει» δήλωσε ένας εκ των δαιδηλωτών στο Ruptly. «Ο Μάκρι έχει σταματήσει να κυβερνά την Αργεντινή! Για κάθε μέτρο πρέπει να συμβουλευτεί το ΔΝΤ» δηλώνει ένας άλλος διαδηλωτής στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Μάκρι δήλωσε τη Δευτέρα πως η χώρα του θα λάβει πρόσθετη χρηματοδότηση από το ΔΝΤ, και δεσμεύτηκε για την τήρηση των δεσμεύσεων. «Θα υπάρξει περισσότερη υποστήριξη από το ΔΝΤ, αν και δεν μπορώ να πω πόσα, καθώς οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη» δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Αιφνίδια παραίτηση του διοικήτη της κεντρική τράπεζας

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αργεντινής Λούις Καπούτο υπέβαλε αιφνιδίως σήμερα την παραίτησή του στον πρόεδρο της χώρας Μαουρίσιο Μάκρι για προσωπικούς λόγους, ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της, εν μέσω των προσπαθειών για τη διαπραγμάτευση μιας νέας συμφωνίας με το ΔΝΤ για να αντιμετωπισθεί η νομισματική κρίση.

«Η παραίτηση αυτή οφείλεται σε προσωπικούς λόγους, με την πεποίθηση πως μια νέα συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στη δημοσιονομική, οικονομική, νομισματική και συναλλαγματική κατάσταση», αναφέρεται στη δήλωση του Καπούτο, στενού συνεργάτη του κεντροδεξιού προέδρου Μάκρι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)