to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Ο φόβος δεν θα νικήσει»: H συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Ακροπόλ με τον φακό του Left.gr

«Όχι στο φόβο, τη λογοκρισία και τη φίμωση της Τέχνης», φώναξαν συλλογικότητες, σωματεία, άνθρωποι του καλλιτεχνικού κόσμου και πολίτες το απόγευμα της Πέμπτης, έξω από το θέατρο «Ακροπόλ», στέλνοντας μήνυμα σε παραθρησκευτικές ομάδες και εκπροσώπους της Εκκλησίας που θέλουν να στείλουν στην πυρά την καλλιτεχνική έκφραση και την ελευθερία του λόγου


Βίντεο - φωτογραφίες: Άγγελος Καλοδούκας, κείμενο - επιμέλεια: Τάσος Γιαννόπουλος

«Μας βανδαλίζουν τα αυτοκίνητα με σκοπό να μας τρομάξουν και να κατέβει η παράσταση, μολονότι δεν την έχουν δει και δεν ξέρουν καν για ποιο πράγμα μιλάει. Αυτό όμως δεν θα τους περάσει γιατί δεν μπορούν να σταματήσουν την ελευθερία έκφρασής μας»: Η ηθοποιός Μαρία Κοσμάτου, εκ των συντελεστών της παράστασης «Jesus Christ Superstar», περιγράφει στο Left.gr πώς βιώνει το σκηνικό εκφοβισμού που έχουν στήσει παραεκκλησιαστικές οργανώσεις με πρωταγωνιστή τον γνωστό παλαιοημερολογίτη κληρικό «Κλεομένη», ο οποίος έχει λάβει μέρος σε αντίστοιχες συνάξεις ακροδεξιών και μισαλλόδοξων στοιχείων εναντίον γλυπτών, παραστάσεων, μνημείων και οποιασδήποτε μορφής τέχνης δεν χωράει στο σκοταδιστικό καλούπι τους.

Αυτή τη φορά, εν προκειμένω την Πέμπτη 1 Μαρτίου, το ακροδεξιό συνάφι δεν εμφανίστηκε στην οδό Ιπποκράτους καθώς, μετά από κάλεσμα των συντελεστών της παράστασης, πλήθος κόσμου δήλωσε ότι «ο φόβος δεν θα νικήσει», στήνοντας μπλόκο στο σκοταδισμό. 

Μεταξύ των συλλογικοτήτων και των φορέων του πολιτισμού που βρέθηκαν στη συγκέντρωση ήταν και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, ο πρόεδρος της οποίας, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, τόνισε στο Left.gr:

«Με την παρουσία μας έξω από Ακροπόλ δηλώνουμε την ευαισθησία μας απέναντι σε φαινόμενα τρομοκρατίας, σκοταδισμού και χειραγώγησης της τέχνης και της ελευθερίας του λόγου. Το ίδιο κάναμε και στο Χυτήριο αλλά και στο Εθνικό Θέατρο, όταν κατέβηκε συγκεκριμένη παράσταση (σ.σ.: εννοεί την «Ισορροπία του Νας» που... «ανεβοκατέβηκε» το 2016 στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου)».

Όπως καταγγέλλουν οι ηθοποιοί, της παράστασης, άτομα από τις παραθρησκευτικές οργανώσεις που αντιδρούν, έχουν ήδη επιτεθεί με μπογιές στην πρόσοψη και τη μαρκίζα του θεάτρου και σε αυτοκίνητα συντελεστών της παράστασης.

Με κάθε ευκαιρία εμποδίζουν απλούς θεατές που επιθυμούν να δουν την παράσταση με ακατανόμαστες βρισιές και χειροδικίες. Όλα τα παραπάνω συνοδεύονται με προσωπικές απειλές στους ηθοποιούς και με επιθετικές αναρτήσεις όπως «κάψτε το θέατρο» (σ.σ.: σχετικά βίντεο υπάρχουν στο youtube με πρωταγωνιστή τον «Κλεομένη»), εξ’ ου και η ανάγκη παρέμβασης της αστυνομίας σε αρκετές περιπτώσεις, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. 

Δυστυχώς, λένε οι εργαζόμενοι, παρ’ όλες τις μηνύσεις και αναφορές στην εισαγγελία «δεν έχουμε ούτε μία σύλληψη ή προσαγωγή των ατόμων που καθημερινά προβαίνουν σε αυτές τις έκνομες ενέργειες, οι περισσότερες εκ των οποίων διαδραματίζονται μπροστά στα μάτια των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες παρακολουθούν αμέτοχες».

(«Καλούμε την κυβέρνηση να καταργήσει τη νομοθεσία περί χαρακτηρισμού ως βλάσφημων έργων τέχνης» σημειώνει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση της που μοίραζε στη συγκέντρωση η ΚΕΕΡΦΑ)

Όπως είπε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Αλέξανδρος Γανδής από την Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού, το περασμένο Σάββατο οι αντιφασίστες εκδίωξαν την ομάδα του πατέρα Κλεομένη και των διάφορων παραθρησκευτικών οργανώσεων  σταματώντας τον προπηλακισμό των συντελεστών της παράστασης και του κοινού. “Δεν αφήσαμε να δημιουργηθεί ένα νέο Χυτήριο. Ξέρουμε ποιες είναι αυτές οι ομάδες, δεν είναι αγνές θρησκευτικές ομάδες, θέλουν να δημιουργήσουν ρατσιστικά και φασιστικά επεισόδια και έχουν ακραίο ρατσιστικό και ομοφοβικό λόγο”, τονίζει ο ίδιος. 

Πίσω στο 360 μ.Χ.

Το μένος των παραθρησκευτικών και ακροδεξιών στοιχείων ακολουθούν κατά πόδας και γνωστοί για τη μισαλλοδοξία τους εκπρόσωποι της Εκκλησίας, όπως ο Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ που κατέθεσε μήνυση για κακόβουλη βλασφημία και καθύβριση θρησκεύματος, πρακτική που ακολούθησε και ο αντίστοιχος των Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, Αμβρόσιος, ο οποίος μάλιστα κάλεσε τους «χριστιανούς να κλείσουν την ΕΡΤ» γιατί οι δημοσιογράφοι της φέρθηκαν με αγένεια στον μητροπολίτη Κυθήρων που είχε κληθεί να σχολιάσει το επίμαχο θέμα.

Απάντηση στις παραπάνω απόπειρες λογοκρισίας, έδωσε, μιλώντας στο Left.gr, ο ηθοποιός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρολιάκος, που βρέθηκε επίσης έξω από το Ακροπόλ το απόγευμα της Πέμπης: «Η ορθόδοξη Εκκλησία σταμάτησε να καταδιώκει το θέατρο εδώ και 1700 χρόνια καθώς τελευταία φορά που βγήκαν αφοριστικοί κανόνες για το θέατρο ήταν το 360 μ.Χ., στη Σύνοδο της Λαοδικείας. Φαίνεται πώς κάποιο έχουν μείνει στο 360 μ.Χ. και πρέπει να το κοιτάξουν ώστε να τελειώσει το συντομότερο αυτή η κακόγουστη φάρσα».

Σε σχετική του ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι στηρίζει ολόπλευρα τους συντελεστές της παράστασης και κάλεσε όλα τα κόμματα να πάρουν θέση απέναντι σε αυτές τις αντιλήψεις και πρακτικές σκοταδισμού.

«Εν έτει 2018 θεωρούμε απαράδεκτο παραθρησκευτικές οργανώσεις να εμποδίζουν και να προπηλακίζουν τους θεατές οι οποίοι έρχονται να παρακολουθήσουν μία παράσταση. Βρισκόμαστε στη χώρα όπου γεννήθηκε το θέατρο και η δημοκρατία. Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση, είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος - Ακροάματος (ΠΟΘΑ), Κωνσταντίνος Κεχαγιόγλου. 

Από την πλευρά τους οι ηθοποιοί της παράστασης Αιμιλιανός Σταματάκης και Ησαΐας Ματιάμπα που υποδύονται στο έργο τον Ιησού και τον Ιούδα δήλωσαν πως καταδικάζουν κάθε μορφή βίας. «Είναι υπέροχο να βλέπουμε τον κόσμο να στηρίζει αυτό που κάνουμε. Μας δίνει δύναμη και νιώθουμε πως δεν είμαστε μόνοι μας. Αυτό που συμβαίνει είναι παραλογισμός, δεν έχει καμία βάση και δεν θα έπρεπε να συμβαίνει. Υπήρξαν αρκετές βίαιες συμπεριφορές από τις ομάδες που συγκεντρώνονται εδώ. Τους καλούμε να μπουν μέσα στο θέατρο και να δουν ότι δεν κάνουμε τίποτα που τους προβάλλει» ανέφερε ο Αιμιλιανός Σταματάκης. 

****************

Η ανακοίνωση  των εργαζομένων στο θέατρο ΑΚΡΟΠΟΛ αναφέρει αναλυτικά:

Στις 9 Φεβρουαρίου 2018, ανέβηκε στο Θέατρο ΑΚΡΟΠΟΛ το κλασικό, πολυβραβευμένο μιούζικαλ «JESUS CHRIST SUPERSTAR» των Andrew Lloyd Webber και Tim Rice. Πρόκειται για ένα μιούζικαλ 45 ετών που έχει παιχτεί σε πάνω από 20 χώρες παγκοσμίως.

Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πως θα βρισκόμαστε εν έτει 2018 αντιμέτωποι με παραθρησκευτικές οργανώσεις και σκοταδιστικές αντιλήψεις. Από την πρώτη μέρα, οι ομάδες αυτές προσπαθούν να συγκροτήσουν ένα φανατικό όχλο ώστε να δημιουργήσουν ακραία επεισόδια, με σκοπό να κατέβει η παράσταση. Βρίσκονται καθημερινά έξω από το θέατρο δημιουργώντας έκρυθμο κλίμα. 

Έχουν ήδη επιτεθεί με μπογιές στην πρόσοψη και στη μαρκίζα του θεάτρου και σε αυτοκίνητα συντελεστών της παράστασης.  Με κάθε ευκαιρία εμποδίζουν απλούς θεατές που επιθυμούν να δουν την παράσταση με ακατανόμαστες βρισιές και χειροδικίες. Όλα τα παραπάνω συνοδεύονται με προσωπικές απειλές στους ηθοποιούς και με επιθετικές αναρτήσεις όπως «κάψτε το θέατρο».

ΑΡΚΕΤΑ! Ως εργαζόμενοι του θεάτρου ΑΚΡΟΠΟΛ, δηλώνουμε πως δεν θα λυγίσουμε στο φόβο που επιδιώκει να σπείρει μια αναχρονιστική ομάδα. Η καθημερινή δράση τους έξω από το θέατρο υπερβαίνει το όποιο δημοκρατικό δικαίωμα διαμαρτυρίας και γίνεται φορέας ανομίας και διοργανωτής πογκρόμ.

Δυστυχώς, παρόλες τις μηνύσεις και αναφορές στην εισαγγελία δεν έχουμε ούτε μία σύλληψη ή προσαγωγή των ατόμων που καθημερινά προβαίνουν σε αυτές τις έκνομες ενέργειες, οι περισσότερες εκ των οποίων διαδραματίζονται μπροστά στα μάτια των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες παρακολουθούν αμέτοχες.

Θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο το δικαίωμα της καλλιτεχνικής έκφρασης και το δικαίωμα της προάσπισης της εργασίας μας. 

Την Πέμπτη 1/3 στις 18:00, έξω από το θέατρο ΑΚΡΟΠΟΛ, οι εργαζόμενοι και συντελεστές της παράστασης θα πραγματοποιήσουμε μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας, καλώντας την πολιτεία και τους κοινωνικούς φορείς της πόλης να πάψουν να παριστάνουν τον «Πόντιο Πιλάτο» και να δώσουμε μια ξεκάθαρη απάντηση πως ο ΦΟΒΟΣ δεν θα περάσει στην Τέχνη.

Το κάλεσμα των σωματείων για τη συγκέντωση ανέφερε:

Οι αντιδράσεις των παραεκκλησιαστικών οργανώσεων, καθώς και η μήνυση που κατέθεσε ο Μητροπολίτης Κυθήρων, κατά των συντελεστών της παράστασης «Jesus Christ Superstar» γυρνάει την Ελληνική κοινωνία πολλές δεκαετίες πίσω. Η μισαλλοδοξία και η φίμωση της ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης αποτελούν φαινόμενα εξαιρετικά επικίνδυνα, σε μία εποχή που η ακροδεξιά ρητορική κερδίζει έδαφος σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όλα τα παραπάνω συνοδεύονται με προσωπικές απειλές στους ηθοποιούς, με επιθετικές αναρτήσεις όπως «κάψτε το θέατρο» και εμποδίζουν απλούς θεατές που επιθυμούν να δουν την παράσταση με ακατανόμαστες βρισιές και χειροδικίες

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος στέκεται απαρέγκλιτα απέναντι σε κάθε προσπάθεια λογοκρισίας και στοχοποίησης των συντελεστών της παράστασης. Επιπλέον καλούμε την Πολιτεία να αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες, ώστε να εξαλειφθούν από τον ποινικό κώδικα οι διατάξεις εκείνες που δίνουν το δικαίωμα να διώκεται η καλλιτεχνική δημιουργία.


Η τέχνη που επιλέξαμε να υπηρετήσουμε,
χρειάζεται και να την υπερασπιστούμε.

Καλούμε όλους τους πολίτες, δημιουργούς και κοινό να δώσουν δυναμικό παρόν την Πέμπτη 1 Μαρτίου στις 18:00 μ.μ. στο θέατρο Ακροπόλ, Ιπποκράτους 9-11. Βρισκόμαστε απέναντι σε ότι περιορίζει, ελέγχει, λογοκρίνει, καταστέλλει και προσπαθεί να εκφοβίσει τη θεατρική τέχνη.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΑΜΑΤΟΣ – ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ

ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΧΟΡΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΛΥΡΙΚΩΝ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ Α.Ε.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ Κ.Θ.Β.Ε. ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ & ΛΟΙΠΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΛΣ

ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ –Ο.Τ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)