to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Όχι στις «μπίζνες» με εμβόλια

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε όλοι ότι χρειάζεται καθολικός και ταχύς εμβολιασμός σε παγκόσμιο επίπεδο προκειμένου να αυξηθεί η «ανασολογική πίεση» και να αποφευχθούν μεταλλάξεις που θα οδηγήσουν σε εμφάνιση στελεχών του SARS-CoV-2 που θα είναι ανθεκτικά στα εμβόλια. Αρά, οι «θρομβώσεις» δεν είναι το πραγματικό πρόβλημά μας


Μετά τον αρχικό ενθουσιασμό και την εκπόνηση υπεραισιόδοξων προγραμμάτων εμβολιασμού «express» στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα η οποία ανέδειξε τρία απολύτως προβλέψιμα προβλήματα για τα οποία είχαμε μιλήσει στην ελληνική κοινή γνώμη ήδη από τον Οκτώβρη:

- Η προσφορά εμβολίων υστερεί σημαντικά σε σχέση με τη ζήτηση - δηλαδή την ανάγκη μαζικού και γρήγορου εμβολιασμού τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

- Η διάθεση εμβολίων είναι αντικείμενο κερδοσκοπικών χρηματιστηριακών παιχνιδιών και γεωπολιτικών ισορροπιών. Ενώ η διάθεση εμβολίων στις χώρες της ΕΕ καθορίζεται από τη ζήτηση και τις προτεραιότητες του εμβολιασμού στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία ή την Κίνα.

- Η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού ως προς τον έλεγχο της πανδημίας θα καθορισθεί σημαντικά από τη μεταδοτικότητα των νέων στελεχών του SARS-CoV-2, αλλά και από την αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων εμβολίων έναντι των «μεταλλαγμένων» στελεχών (είτε αυτών που υπάρχουν σήμερα είτε εκείνων που θα εμφανιστούν στο εγγύς μέλλον).

Tον Μάρτη εμφανίστηκε ένα επιπλέον πρόβλημα: το σπάνιο αλλά δυνητικά απειλητικό για τη ζωή σύνδρομο Vaccine Induced Thrombosis and Thrombocytopenia (VITT) μετά τη χορήγηση εμβολίων της Astra-Zeneca ή της Johnson&Johnson. Μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί κάποιος περιστατικό συνδρόμου VITT σε πολίτες που εμβολιάστηκαν με mRNA εμβόλια (Pfizer ή Moderna).

Τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα δείχνουν ότι το σύνδρομο VITT:

- εμφανίζεται σε 1 άτομο ανά 100.000 εμβολιασμούς

- πυροδοτείται από τον συνδυασμό του αδενοϊού (που είναι ο φορέας του αντιγόνου) και της Spike protein (είναι πρωτεΐνη του SARS-CoV-2 που έχει σημαντική βιολογική δράση και λειτουργεί ως «αντιγόνο» που προκαλεί την ανοσολογική απάντηση)

- μεγεθύνεται από μια υπέρμετρη αυτοάνοση απάντηση και οδηγεί σε θρομβοπενία και θρόμβωση εάν δεν διαγνωσθεί έγκαιρα.

Τα όρια ηλικίας που έχουν καθορισθεί σε σχέση με τον κίνδυνο εμφάνισης VITT διαφέρουν από χώρα σε χώρα καθώς καθορίζονται σε σημαντικό βαθμό από τη συμμετοχή των εμβολίων της Astra Zeneca και Johnson&Johnson στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της κάθε χώρας. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ισχυρά επιδημιολογικά δεδομένα που να υποστηρίζουν την επιλογή του ενός ή του άλλου ηλικιακού ορίου. Επιπλέον ο κίνδυνος VITT ακόμη και για νεαρούς πολίτες είναι ελάχιστος και πολύ μικρότερος από τον κίνδυνο νοσηλείας των νεαρών πολιτών με Covid-19 στη ΜΕΘ

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα και με βάση την ανάγκη μαζικού και γρήγορου εμβολιασμού ώστε να ελεγχθεί η πανδημία, 10 διεθνείς ειδικοί στη θρόμβωση καλούν στη συνέχιση και εντατικοποίηση του εμβολιαστικού προγράμματος, συμπεριλαμβάνοντας και τα επίμαχα εμβόλια, και δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη έγκαιρη διάγνωση του VITT. Καλούν στην εκπαίδευση των γιατρών της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στη διάγνωση του συνδρόμου VITT, με βάση τον παρακάτω αλγόριθμο:

Ισορροπία: Προσέξτε για ξαφνική απώλεια ισορροπίας με σοβαρό πονοκέφαλο ή ζάλη

Οραση: Προσέξτε τις διαταραχές της όρασης (διπλωπία ή θολή όραση που εμμένει αφού έχετε ανοιγοκλείσει τα μάτια σας)

Λιποθυμία: απώλεια συνείδησης

Κοιλιακός πόνος: σοβαρός και επίμονος κοιλιακός πόνος, διάρροια, ναυτία, έμετος, αιματηρά ή πηκτικά κόπρανα

Οίδημα: πρήξιμο του κάτω ή άνω άκρου (με ή χωρίς αλλαγή χρώματος), δύσπνοια με πόνο στο στήθος

Χρόνος: Τα παραπάνω συμπτώματα εμφανίζονται μεταξύ 4 και 28 ημερών μετά τον εμβολιασμό.

Ο πιο αρμόδιος για να αξιολογήσει εάν τα πιθανά συμπτώματα μετά τον εμβολιασμό έχουν σχέση με το VITT ή άλλη θρόμβωση είναι οι οικογενειακός γιατρός ή ο γιατρός της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Αρα, πρέπει να εκπαιδευθούν άμεσα οι γιατροί στη διάγνωση και θεραπεία του VITT και των άλλων θρομβώσεων.

Πλήθος πολιτών με διάφορα σοβαρά ή μη προβλήματα υγείας αναρωτιέται ανησυχεί και διστάζει να εμβολιαστεί. Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα είναι μία και σαφής: Πρέπει να εμβολιαστούμε με τα εμβόλια που είναι διαθέσιμα σήμερα. Ο πιο αρμόδιος και ικανός να απαντήσει στο ερώτημα της ένδειξης του εμβολιασμού είναι ο γιατρός του εμβολιαστικού κέντρου και κανείς άλλος. Για τον λόγο αυτό πρέπει οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας που επιβλέπουν τον εμβολιασμό, σε συνεργασία με τις ιατρικές επιστημονικές εταιρείες (π.χ. Αιματολογική Εταιρεία, Ρευματολογική Εταιρεία, Αγγειοχειρουργική Εταιρεία κ.λπ.) να εκπαιδεύσουν τους γιατρούς των εμβολιαστικών κέντρων ώστε να εφαρμόζουν με ακρίβεια τις κατευθυντήριες οδηγίες και να μην ακυρώνονται αναίτια εμβολιασμοί.

Καθώς υπάρχει μια δικαιολογημένη ανησυχία μεταξύ των πολιτών ως προς τον κίνδυνο θρόμβωσης πρέπει να ενημερωθούν τόσο οι πολίτες όσο και οι γιατροί ως προς την ασφάλεια των εμβολίων αλλά και να οργανωθεί άμεσα το δίκτυο της φαρμακοεπαγρύπνησης σε σχέση με τις θρομβώσεις και το VITT.

Ο φόβος των πολιτών μπορεί να γίνει πεδίο ανάπτυξης αισχροκέρδειας και οικονομικής εκμετάλλευσης τόσο με πραγματοποίηση άχρηστων αλλά δαπανηρών ιατρικών εξετάσεων όσο και με υψηλού κόστους ιατρικές επισκέψεις σε «ειδικούς».

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δημοσιευθεί στο έγκυρο αιματολογικό περιοδικό «Thrombosis and Haemostasis» ας δούμε αυτά που δεν πρέπει να κάνουμε πριν και μετά τον εμβολιασμό:

1. Όχι συστηματική χορήγηση αντιθρομβωτικών φαρμάκων. Δηλαδή δεν παίρνουμε (αν δεν υπάρχει ιατρική ένδειξη) ούτε αντιαιμοπεταλιακά (π.χ. ασπιρίνη) ούτε αντιπηκτικά φάρμακα

2. Όχι εργαστηριακός έλεγχος κληρονομικής ή επίκτητης

3. Όχι μέτρηση αντισωμάτων έναντι του 4ου αιμοπεταλιακού παράγοντα (Heparin Induced Thrombocytopenia antibodies) πριν ή μετά τον εμβολιασμό

4. Όχι μέτρηση των D-dimers πριν και μετά τον εμβολιασμό

5. Όχι συστηματικό έλεγχο του φλεβικού δικτύου με υπερήχους πριν ή/και μετά τον εμβολιασμό

6. Δεν υπάρχει αντένδειξη του εμβολιασμού (είτε με εμβόλιο mRNA είτε με εμβόλιο της Αstra Zeneca ή της Johnson&Johnson) σε πολίτες με ιστορικό

- φλεβικής ή αρτηριακής θρόμβωσης

- αυτοάνοσης νόσου, συμπεριλαμβανομένης και της αυτοάνοσης θρομβοπενίας

- θρομβοπενίας που προκαλείται από την ηπαρίνη. Σε αυτούς του πολίτες λόγω πιθανής «γενετικής ευαισθησίας» είναι προτιμότερη η επιλογή εμβολίου mRNA.

- σε περίπτωση ιστορικού αλλεργίας. Φυσικά αυτό δεν ισχύει με την αλλεργία μετά την πρώτη δόση οποιουδήποτε εμβολίου.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε όλοι ότι χρειάζεται καθολικός και ταχύς εμβολιασμός σε παγκόσμιο επίπεδο προκειμένου να αυξηθεί η «ανασολογική πίεση» και να αποφευχθούν μεταλλάξεις που θα οδηγήσουν σε εμφάνιση στελεχών του SARS-CoV-2 που θα είναι ανθεκτικά στα εμβόλια. Αρά, οι «θρομβώσεις» δεν είναι το πραγματικό πρόβλημά μας.

Επίσης, πρέπει να θεωρήσουμε ως δεδομένο ότι θα χρειασθούμε σύντομα εμβόλια 2ης γενιάς και θα πρέπει να προετοιμάσουμε από τώρα τις διαδικασίες μελέτης, έγκρισης και παραγωγής ώστε να μην ξαναζήσουμε την κατάσταση που ζούμε σήμερα. Πρέπει να εξασφαλίσουμε διαφάνεια στις συμφωνίες με τις φαρμακευτικές εταιρείες και ανεξαρτησία από τα επιχειρηματικά σχέδιά τους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο τίθεται στην ημερήσια διάταξη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου η άρση της πατέντας για όλα τα εμβόλια κατά τους SARS-CoV-2.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)