to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:28 | 29.01.2019

Πολιτική

«Όχι στην κοροϊδία για τον κατώτατο μισθό» λέει το ΚΚΕ

«Όχι στην κοροϊδία για τον κατώτατο μισθό - μπροστά οι δικές μας ανάγκες - Τώρα επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων-Τώρα κατώτατος μισθός 751 ευρώ» είναι ο τίτλος φυλλαδίου που κυκλοφόρησε το ΚΚΕ.


Όπως αναφέρει, «στην ουσία η κυβέρνηση, με μια στημένη προεκλογική φιέστα - συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, βάζει σε εφαρμογή τον πιο εμβληματικό αντεργατικό νόμο της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, το νόμο Βρούτση, τον οποίο τότε έλεγε ότι θα καταργούσε ως "νόμο-δολοφόνο" ».

Το ΚΚΕ σημειώνει ότι "με αυτόν το νόμο, τον οποίο ενεργοποιεί η κυβέρνηση, «μπαίνουν στο γύψο» οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων και ο εκάστοτε υπουργός θα καθορίζει τον κατώτερο μισθό, με βάση την εξασφάλιση των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών".

Όπως εξηγεί "με αυτό το νόμο, όπως αυξάνεται για μερικά ευρώ ο κατώτατος μισθός, εξίσου εύκολα θα μπορεί να μειωθεί, αν αυτό υπαγορεύσουν οι ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου και μόνο. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση καταργεί τη διαδικασία διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού από τη συλλογική διεκδίκηση και διαπραγμάτευση των εργαζομένων".

Προσθέτει ότι με το νόμο αυτό συμφωνούν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, που άλλωστε τον ψήφισαν, αλλά και τα άλλα κόμματα.

Το ΚΚΕ αναφέρει ότι "αυτή η "αύξηση" στην πραγματικότητα επιδιώκει να χρυσώσει τη μονιμοποίηση και εφαρμογή όλου του βάρβαρου αντεργατικού πλαισίου" καθώς:

-- "Το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων και όσα θα έρθουν το επόμενο διάστημα, όπως η μείωση του αφορολόγητου, θα εξανεμίσουν την όποια αύξηση και στην τσέπη του μισθωτού θα μείνουν μόλις 25,44 ευρώ".

-- "Το 60% των νέων συμβάσεων εργασίας είναι με ευέλικτες μορφές απασχόλησης, στην πλειοψηφία τους νέοι άνθρωποι και "για τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση ο μισθός είναι 295 ευρώ καθαρά και η κυβέρνηση πανηγυρίζει για 1 ευρώ αύξηση την ημέρα!"

-- "Με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, στη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων, εργαζόμενοι που αμείβονταν με κάτι περισσότερο από τον κατώτερο μισθό, καταγράφονταν να παίρνουν μισθό 586 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα εμφανίζονταν ως «οικειοθελής παροχή» του εργοδότη. Αυτοί οι χιλιάδες εργαζόμενοι δεν πρόκειται να δουν τώρα καμία αύξηση στην τσέπη τους, αφού ο ονομαστικός τους μισθός θα «αυξηθεί», αλλά ο πραγματικός μισθός που θα παίρνουν θα είναι ίδιος".

-- "Με αυτό τον τρόπο καθορισμού του κατώτερου μισθού, στην ουσία θα έχουμε συνέχιση και επιτάχυνση της μείωσης του μέσου μισθού, που το 2012 ήταν 1200 ευρώ και σήμερα είναι κάτω από τα 900 ευρώ. Γι' αυτό το λόγο και οι μεγάλες εργοδοτικές οργανώσεις ζητάνε να αποσυνδεθεί η όποια αύξηση του κατώτατου μισθού από το μέσο μισθό".

-- "Επιπλέον η κατάργηση του υποκατώτατου θα συνοδευτεί με επιδότηση των εργοδοτών με ζεστό χρήμα, που προκύπτουν από το ξεζούμισμα όλου του λαού, με επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών για τους νέους εργαζόμενους. Η κυβέρνηση δηλαδή φρόντισε να διασφαλίσει ότι δεν θα επιβαρύνει τη μεγαλοεργοδοσία".

Το ΚΚΕ τονίζει πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε πιστά όλες τις επιταγές του κεφαλαίου και της Τρόικας και είναι πρόκληση να εμφανίζεται τώρα, προεκλογικά, ως "φιλεργατική".

Ενδεικτικά αναφέρει ότι "την περίοδο Ιουνίου 2012-Ιουνίου 2017 οι θέσεις μερικής απασχόλησης αυξάνονται κατά 120%! Το 2011 η αναλογία των προσλήψεων πλήρους και μερικής απασχόλησης στο σύνολο της απασχόλησης ήταν περίπου 80% - 20% αντίστοιχα. Το 2017 η αναλογία αυτή γίνεται 45% - 55% δηλαδή πλήρης ανατροπή. Οι εργαζόμενοι με αυτούς τους άθλιους μισθούς ξεπερνούν τις 600.000!"

Το ΚΚΕ σημειώνει ακόμα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει κατά γράμμα την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ για το ωράριο και για τις προσλήψεις στο δημόσιο με αποτέλεσμα απολύσεις αντί για προσλήψεις.

Προσθέτει την εκτίναξη στην τετραετία αυτή της εντατικοποίησης της υπερωριακής απασχόλησης και την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και ότι η κυβέρνηση "με το νόμο Κατρούγκαλου έβαλε στον Προκρούστη τις συντάξεις, άνοιξε τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης", ενώ επιπλέον "κατοχύρωσε και διεύρυνε την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας" και "ψήφισε τον απεργοκτόνο νόμο Αχτσιόγλου για τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης και του απεργιακού δικαιώματος".

"Το ΚΚΕ πάλεψε και συνεχίζει να παλεύει για ζωή και δουλειά με αξιοπρέπεια, για πραγματική ανάκτηση των οικονομικών απωλειών, για ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Αν δεν υπήρχαν οι αγώνες των εργαζομένων όλα αυτά τα χρόνια, με την καθοριστική συμβολή του ΚΚΕ, η κυβέρνηση δε θα έδινε ούτε αυτά τα ψίχουλα.

Το ΚΚΕ κατέθεσε πρόταση νόμου, 2 φορές, υιοθετώντας την πρόταση 530 συνδικαλιστικών οργανώσεων, για την άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και την κατάργηση του κατάπτυστου νόμου «Βρούτση-Αχτσιόγλου» αναφέρει το Φυλλάδιο επισημαίνοντας "η πρόταση νόμου απορρίφθηκε πανηγυρικά από την κυβέρνηση και τους συνοδοιπόρους της, αποδεικνύοντας ξανά την προσήλωσή της στο μνημονιακό αντιλαϊκό πλαίσιο. Ανέφεραν προκλητικά ότι θεωρούν τα 751 ευρώ ως «μαξιμαλιστικό» στόχο, ως μη «ρεαλιστικό»!"

 

"Ντροπή τους!!! Τέρμα η κοροϊδία και οι αυταπάτες. Είναι ώρα συμπόρευσης με το ΚΚΕ " καταλήγει το φυλλάδιο του κόμματος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)