to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:12 | 01.06.2022

Διεθνή

Όχι στην «αστάθεια» μιας νέας τουρκικής εισβολής στην Τουρκία, λένε οι ΗΠΑ: Οι πρώτοι στόχοι του Ερντογάν

Στρατιωτική επιχείρηση κατά δύο περιοχών στη βόρεια Συρία, με στόχο τους Κούρδους μαχητές, τους οποίους χαρακτηρίζει τρομοκράτες, ετοιμάζει ο τουρκικός στρατός σύμφωνα με τα όσα είπε ο Ερντογάν. Μια νέα τουρκική επίθεση στη Συρία «θα υπονόμευε την περιφερειακή σταθερότητα», δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν


Μια νέα επίθεση της Τουρκίας στη Συρία «θα υπονόμευε την περιφερειακή σταθερότητα», προειδοποίησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ως απάντηση στις απειλές του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η μεγάλη ανησυχία που έχουμε είναι ότι οποιαδήποτε νέα επίθεση θα υπονόμευε την περιφερειακή σταθερότητα» και «θα δώσει την ευκαιρία σε κακόβουλους παράγοντες να εκμεταλλευτούν την αστάθεια», είπε σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον.

Νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ενώπιον του τουρκικού κοινοβουλίου την απειλή για διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης κατά δύο περιοχών στη βόρεια Συρία, με στόχο τους Κούρδους μαχητές, τους οποίους χαρακτηρίζει τρομοκράτες.

Ο Ερντογάν απειλεί εδώ και μία εβδομάδα να εξαπολύσει επιχείρηση κατά των Κούρδων μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα και τους δυτικούς συμμάχους της.

«Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε κλιμάκωση στη βόρεια Συρία και υποστηρίζουμε τη διατήρηση των σημερινών γραμμών κατάπαυσης του πυρός», είπε ο Άντονι Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Δεν θέλουμε να δούμε τίποτα που να θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειες που κάνουμε για να κρατήσουμε το Ισλαμικό Κράτος στο κουτί όπου το έχουμε κλειδώσει», επέμεινε, διακρίνοντας νέες εντάσεις με την Τουρκία, ωστόσο σύμμαχο των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.

Ζώνη 30 χιλιομέτρων μέσα στη Συρία θα επιχειρήσει να «καθαρίσει» η Τουρκία, με φόντο ΕΕ και προσφυγικό

Στις περιοχές Tal Rifaat και Manbij στη βόρεια Συρία αναμένεται να επιτεθεί η Τουρκία, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στοχεύοντας θέσεις του YPG, στρατιωτικού θύλακα του κουρδικού PKK στη περιοχή.

"Ξεκινάμε μια νέα επιχείρηση για να καθαρίσουμε μια ζώνη 30 χιλιομέτρων μέσα στη Συρία. Θα καθαρίσουμε τις περιοχές Tel Rifat και Manbij από τους τρομοκράτες", δήλωσε συγκεκριμένα ο Ερντογάν κατά την ομιλία του προς τους βουλευτές του κόμματός του.

Σημειώνεται πως τη Δευτέρα ο Ερντογάν συζήτησε για το ενδεχόμενο επίθεσης στις περιοχές κοντά στο Χαλέπι με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τη τουρκική προεδρία, η "ζώνη ασφαλείας" που έχει "διασφαλίσει" η Τουρκία στις περιοχές της βορείου Συρίας έχει συμφωνηθεί με τη Ρωσία από το 2019, αλλά δεν έχει "εκκαθαριστεί". Το 2019, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ είχε αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από τις περιοχές έξω από το Χαλέπι, κάτι που θεωρήθηκε ως "προδοσία" από τη πλευρά των Κούρδων που είχαν παίξει κεντρικό ρόλο στην ήττα των τζιχαντιστών του ISIS.

Οι ΗΠΑ είχαν πρόσφατα προειδοποιήσει ότι μια εισβολή θα "υπονόμευε την περιφερειακή ασφάλεια", αλλά απ' ο,τι φαίνεται είναι πρόθυμες να κάνουν τα "στραβά μάτια". Το τελευταίο διάστημα άλλωστε, ο Ερντογάν προφασίζεται για το "βέτο" του στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, τη "στήριξη" στους "τρομοκράτες Κούρδους μαχητές". Ανάμεσα στις δυνάμεις αυτές, είναι η συμμαχία του SDF που είχε λάβει στήριξη από τη Δύση στη μάχη κατά των τζιχαντιστών.

Η τουρκική πλευρά ισχυρίστηκε μάλιστα πως εντόπισε σουηδικά αντιαρματικά όπλα σε κρησφύγετο του PKK στο βόρειο Ιράκ.

Διπλό ταμπλό για τον Ερντογάν

Πρακτικά, η Τουρκία αυτή τη στιγμή "δοκιμάζει" τις αντοχές και τα όρια του ΝΑΤΟ, το οποίο μένει να δούμε αν θα επικρίνει την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων, ή αν θα κρατήσει "ουδέτερο" ρόλο. Παράλληλα, ο Ερντογάν πιέζει και την ΕΕ, και αναμένεται να ζητήσει περισσότερα χρήματα για τη φιλοξενία 4 εκατομμυρίων προσφύγων. Είναι χαρακτηριστικό, πως η Τουρκία αναφέρει πως ένα μεγάλο μέρος των προσφύγων που φιλοξενεί στα εδάφη της, προέρχονται από τη περιοχή του Ταλ Ριφάατ, και "επιθυμούν να επιστρέψουν".

Έτσι το "παζάρι" που θα θέσει ο Ερντογάν προς τη Δύση αναμένεται να διατυπωθεί ως εξής: "Ή μας δίνετε περισσότερα χρήματα για τους πρόσφυγες, ή μας αφήνετε να "καθαρίσουμε" τις βόρειες περιοχές της Συρίας για να επιστρέψουν πίσω αυτοί που φιλοξενούμε".

Παράλληλα, η Μόσχα έχει αποσύρει ένα μεγάλο μέρος των δυνάμεών της από τη Μανμπίτζ και το Κομπάνι, καθώς χρειαζόταν ενισχύσεις στην Ουκρανία, σε ένα "ντόμινο" που ευνοεί τις βλέψεις του Ερντογάν. Ο δρόμος ουσιαστικά έχει ανοίξει για τον τουρκικό στρατό σε περιοχές που γειτνιάζουν με εδάφη που πήρε από τις δυνάμεις του SDF πριν από τρία χρόνια. Οι κινήσεις αυτές εξυπηρετούν φυσικά και τις προεκλογικές πρακτικές που εφαρμόζει ο Ερντογάν, ένα χρόνο πριν τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές.

Οι επιθέσεις κατά του ΡΚΚ τείνουν να δίνουν πολιτική ώθηση στο κυβερνών ΑΚΡ, όπως το 2015. Στόχος του Ερντογάν, που μπήκε και στην προεκλογική του ατζέντα, είναι η ανακατάληψη της ευρύτερης περιοχής στο Κομπάνι, που αποτελεί σύμβολο της κουρδικής υπερηφάνειας και ανεξαρτησίας. Για τη Τουρκία, είναι επιθυμητή μια ήττα των Κούρδων αλλά και μια ασφαλής ζώνη που θα μπορούσε να φιλοξενήσει έως και 2 εκατομμύρια πρόσφυγες που επιστρέφουν, είτε κατάγονται από τις περιοχές αυτές, είτε όχι.

Η αποχώρηση του SDF από το Κομπάνι είχε άλλωστε συμφωνηθεί στο Σότσι, ανάμεσα σε Άγκυρα και Μόσχα.
__________

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, News247

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)