to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:46 | 11.05.2015

πηγή: Alterthess

Κοινωνία

"Όχι στη πώληση του ΟΛΘ" λένε οι φορείς και οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης

Ευρεία σύσκεψη παρουσία των πολιτικών δυνάμεων, παραγωγικών φορέων, εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και του κοινοβουλίου πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη μετά από πρόσκληση των εργαζομένων στο λιμάνι.


Η συζήτηση που διήρκεσε περισσότερες από 2 ώρες είχε ως βασικό θέμα το μέλλον του λιμανιού εν μέσω διαρροών στον τύπο που θέλουν τους δανειστές να θέτουν ως όρο για συμφωνία στην ελληνική κυβέρνηση την συνέχιση των διαδικασιών γαι την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Η πρωτοβουλία των εργαζομένων εντάσσεται στα πλαίσια των κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Κοινή διαπίστωση της πλειοψηφίας των συμμετεχόντων η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του λιμανιού και η αντίθεση στην πώληση του 67% των μετοχών του στη βάση του εθνικού συμφέροντος και των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της πόλης. Μάλιστα το επόμενο διάστημα αναμένεται να πραγματοποιηθεί μία σύσκεψη των εργατικών φορέων σε κατεύθυνση διοργάνωσης αγωνιστικών κινητοποιήσεων καθώς και μία σύσκεψη με όλους τους φορείς της πόλης για την ανάληψη δράσης ώστε να μη προχωρήσει η διαγωνιστική διαδικασία.

Ανοίγοντας τη συζήτηση η Φανή Γουργούρη, γραμματέας της ομοσπονδίας εργαζομένων ανέφερε: “Βρεθήκαμε σήμερα για να συζητήσουμε για το ορατό ενδεχόμενο όπως περιγράφεται σε δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών στα ΜΜΕ σχετικά με τη συνέχιση ή την επαναπροκήρυξη της πώλησης του ΟΛΘ”. 

Από τη πλευρά των εργαζομένων η κ. Γουργούρη έκανε έκκληση στην κυβέρνηση να σταματήσει τη διαδικασία πώλησης και να προχωρήσει με λύσεις που θα ενισχύουν το δημόσιο χαρακτήρα και τις αναπτυξιακές του δυνατότητες.

Ταυτόχρονα ο Λ. Τανταλίδης, πρόεδρος των χειριστών υπογράμμισε πως φαίνεται πως η τρόικα πιέζει για συνέχιση της ιδιωτικοποίησης και τόνισε πως “αν αυτό θέλει να κάνει η κυβέρνηση να βγει να μας το πει αλλά είναι λάθος και το ξέρουν”.

Από τη πλευρά του ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΟΛΘ Τρ. Αφεντουλίδης ξεκαθάρισε πως από οποια πλευρά και αν εξετάσει κανείς την ιδιωτικοποίηση θα διαπιστώσει ότι η αξία του λιμανιού είναι πολλαπλάσια από το τίμημα που θα εισπραχθεί ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων.

“Παραμένουμε απαρέγκλιτα στη γραμμή του δημόσιου χαρακτηρα και των επενδύσεων που πρέπει να γίνουν, του στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεων με ευθύνη κράτους για την ανάπτυξη του λιμανιού”, τόνισε από τη πλευρά τουο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τρ. Μηταφίδης. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι τοποθετήσεις της Λ. Αμμανατίδου η οποία αναφέρθηκε στους αγώνες που έχουν δοθεί στο παρελθόν και του Σ. Φάμελλου ο οποίος υπογράμμισε πως “χρειαζόμαστε ένα λιμάνι βραχίονα και μοχλό ανάπτυξης”. 

Στην σύσκεψη παρευρέθηκε και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Στ. Καλαφάτης ο οποίος πιστός στην πολιτική του κόμματός του πρότεινε ένα “υγιές σχέδιο αποκρατικοποίησης” που να περιλαμβάνει τη παραχώρηση χρήσης για κάποιες δεκάδες χρόνια, τη διασφάλιση των υπαρχουσών θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων αλλά και ένα αναπτυξιακό σχέδιο από πλευράς του ιδιώτη επενδυτή.

Εκπροσωπώντας το ΚΚΕ, ο βουλευτής του κόμματος Σ. Βαρδαλής υπογράμμισε πως “μέσα στα πλαίσια της ΕΕ με καλύτερο ή χειρότερο διαπραγματευτή η κατάσταση θα οδηγήσει στην πλήρη ιδιωτικοποίηση” και προσέθεσε πως “καμία ιδιωτικοποίηση είναι η μόνη λύση σε όφελος των εργαζομένων”. 

Υπέρ της διασφάλισης του δημόσιου χαρακτήρα του λιμανιού και ενάντια στη πώληση του 67% των μετοχών του τάχθηκαν στις τοποθετήσεις τους και ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Λ. Κυρίζογλου, ο εκπρόσωπος της διοίκησης του ΕΚΘ Π. Παγώνης, ο περιφερειακός σύμβουλος και εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων Μ. Τρεμόπουλος, ο εκπρόσωπος της Ν.Ε του ΠΑΣΟΚ Χρ. Μακρίδης, ο εκπρόσωπος του Δήμου Θεσσαλονίκης Γ. Δημαρέλλος, η επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης Ρ. Καλφακάκου,  η δημοτική σύμβουλος του Δ. Θεσσαλονίκης Ε. Ιωαννίδου, ο Ν. Δασκάλου από την ΕΔΟΘ και ο Ν. Αναστασιάδης από την Ν.Ε Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος τον δημόσιο έλεγχο του ΟΛΘ προς όφελος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων και εκτός των δεσμευτικών συνθηκών της ΕΕ υπογράμμισαν ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Μ. Κωνσταντινίδης καθώς και ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Λ. Στολτίδης και κάλεσαν τους εργαζόμενους να κινηθούν σε αγωνιστική κατεύθυνση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)