to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:13 | 06.10.2013

Κοινωνία

"Όχι στη διάλυση της δημόσιας τριτοβάθμιας παιδείας": Πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα κινητοποιήσεων των διοικητικών υπαλλήλων

Συνεχίζεται από Δευτέρα η πέμπτη βδομάδα συνεχόμενων κινητοποιήσεων των διοικητικών υπαλλήλων οχτώ ιδρυμάτων για το το μέτρο της διαθεσιμότητας


Πρόκειται για το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. 

Οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που αντίστοιχες δεν έχουν γίνει εδώ και αρκετά χρόνια, βρίσκουν τους φοιτητές στο πλευρό τους, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει έναν κύκλο κινητοποιήσεων και καταλήψεων με σημαντική συμμετοχή.  

Το "παζάρι" για τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, έκλεισε στους 1.349, αριθμό μικρότερο απ'ότι είχε αρχικά ανακοινωθεί. Το γεγονός αυτό οφείλεται σίγουρα στην πίεση που δέχθηκε η κυβέρνηση από τα ιδρύματα και για αυτόν τον λόγο προσπαθεί τώρα να μειώσει τις αντιδράσεις. Είναι, ακόμα, ένα μικρό αλλά σημαντικό παράδειγμα της δυναμικής των κινητοποιήσεων του προηγούμενου διαστήματος σε δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι ίδιοι οι διοικητικοί εξηγούν τους λόγους για τους οποίους προχωρούν σε κινητοποιήσεις, τονίζοντας πως "με λιγότερο προσωπικό τα ιδρύματα υπολειτουργούν, υποβιβάζονται και θα καταλήξουν στα χέρια επιχειρηματιών", πράγμα που θα σήμαινε το τέλος της δημόσιας Παιδείας. Πράγματι, τα σχέδια ιδιωτικοποίησης των σπουδών έχουν ανασχεθεί πολλές φορές την τελευταία δεκαετία. Η τελευταία προσπάθεια, υπό τις υποδείξεις της τρόικα, έχει ήδη συναντήσει ισχυρές αντιστάσεις.

Μέσα στον Οκτώβρη η ΟΛΜΕ έχει αποφασίσει νέες κινητοποιήσεις, οι οποίες αναμένεται να "συναντηθούν" στους δρόμους με εκείνες των διοικητικών και των φοιτητών.  Το μέλλον της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας βρίσκεται στα χέρια του αγώνα.

***********

Αλέξης Τσίπρας: Η κυβέρνηση έχει αντικαταστήσει τον αναγκαίο διάλογο με τα πανεπιστήμια με συνεχείς εισαγγελικές παρεμβάσεις

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε σήμερα με το Συντονιστικό Εκπροσώπων Συλλόγων Διοικητικών Υπαλλήλων και μελών ΔΕΠ ΑΕΙ.

 

Δείτε το ενημερωτικό βίντεο που έφτιαξαν οι προς απόλυση εργαζόμενοι στο ΕΜΠ:

Διαβάστε ακόμα: 3.000 προπτυχιακοί, 900 μεταπτυχιακοί με 1 υπάλληλο στη γραμματεία! // Ενημέρωση από τη Συνέντευξη Τύπου του Προεδρείου της Συνόδου των Πρυτάνεων // Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση οδηγεί τα πανεπιστήμια σε λειτουργική χρεοκοπία» // 8 ερωτήματα προς τον υπ. Παιδείας για τη διάλυση των ΑΕΙ μέσω της διαθεσιμότητας // Προσφυγή πανεπιστημίων στο ΣτΕ κατά της διαθεσιμότητας

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)