to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:19 | 08.07.2015

Διεθνή

«OΧΙ to Osborne»: Με έμπνευση από το ελληνικό δημοψήφισμα, διαδηλώσεις στη Βρετανία ενάντια στις περικοπές

Eνισχυμένοι από το ελληνικό «όχι», οι καμπάνιες ενάντια στη λιτότητα στη Βρετανία ετοιμάζονται να πουν «όχι στον Όσμπορν» σήμερα Τετάρτη, ενάντια στις περικοπές στον προυπολογισμό που αναμένεται να ανακοινώσει ο βρετανός υπουργός.


Οι διοργανωτές των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας από την ομάδα «Λαϊκή Συνέλευση» (People’s Assembly) λένε πως το ενδιαφέρον για τις περίπου 40 προγραμματισμένες διαδηλώσεις ανέβηκε ανέλπιστα πολύ μετά το ελληνικό όχι στη λιτότητα στο δημοψήφισμα της Κυριακής, προσθέτει ο Γκάρντιαν σε σχετικό δημοσίευμά του σήμερα. 

Στις διαδηλώσεις συγκαταλέγεται και μια μαζική καθιστική διαμαρτυρία έξω από το Κοινοβούλιο ενάντια στις επιπτώσεις των περικοπών στην κοινωνική πρόνοια.  Όπως λένε οι διοργανωτές, «το ελληνικό δημοψήφισμα έδειξε πως οι πολιτικές του φόβου φτάνουν στο τέλος τους. Σε όλη την Ευρώπη αμφισβητείται η ως τώρα κυρίαρχη αφήγηση που παρουσιάζει τη λιτότητα ως τη μόνη λύση στην κρίση»

(το tweet για το ελληνικό όχι, από το μέλος του βρετανικού κοινοβουλίου, Τζ. Κόρμπιν, που αντιτίθεται στις νέες περικοπές)

Ο Τζορτζ Όσμπορν έχει ήδη προϊδεάσει για τα σχέδια περικοπών, που περιλαμβάνουν ένα όριο 20.000 λιρών για όσους ζουν εκτός Λονδίνου και σημαντικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα. 

Οι διαδηλώσεις συμπίπτουν με μια σειρά προγραμματισμένων απεργιών στον δημόσιο τομέα, όπως στην Εθνική Πινακοθήκη και στον υπόγειο του Λονδίνου. 

Η Ραμόνα Μακ Κάρντεϊ, από τη Λαϊκή Συνέλευση,  αναφέρει μιλώντας στον Γκάρντιαν: «Θα βρεθούμε όλοι σε αυτή τη διαμαρτυρία για να απαιτήσουμε να δοθεί τώρα ένα τέλος στη λιτότητα. Θα χρησιμοποιήσουμε το σύνθημα «Όχι στον Όσμπορν (‘Oxi to Osborne’)». «Τα τηλέφωνά μας πήραν φωτιά μετά το ελληνικό "όχι", είμαστε συνέχεια με ένα ακουστικό στο αυτί»,  προσθέτει, ενώ προέβλεψε μεγάλη συμμετοχή στην αυριανή διαμαρτυρία. 

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)