to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:13 | 14.09.2016

πηγή: Αυγή

Διεθνή

Όχι, κύριε Σόιμπλε

Όχι στις πολιτικές που πνίγουν τους λαούς και μετατρέπουν το ευρωπαϊκό όραμα σε εφιάλτη λέει ο ευρωπαϊκός Νότος - Ισχυρή "κατάθεση" υπέρ της κοινωνικής Ευρώπης από τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι


Ξεκάθαρο και ηχηρό μήνυμα ενάντια στο μείγμα πολιτικής που σκοτώνει την Ευρώπη, που γίνεται αγχόνη για τους λαούς της και αποσαθρώνει το όραμα της ολοκλήρωσης, στέλνει ο ευρωπαϊκός Νότος, καθώς «επισημοποιεί» τη διαφοροποίησή του από την «κεντρική γραμμή» του Βερολίνου οργανώνοντας και τεκμηριώνοντας τον πολιτικό αντίλογό του.

Η συμμετοχή κορυφαίων θεσμικών παραγόντων του ευρωοικοδομήματος -όπως του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι- στις χθεσινές παρεμβάσεις για επείγουσα αλλαγή πλεύσης στην Ε.Ε. - ενόψει και της σημερινής πολυανεμενόμενης ομιλίας του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Ευρωκοινοβούλιο για την «κατάσταση της Ένωσης»- και ταυτόχρονα η επανεμφάνιση του Γερούν Ντάισελμπλουμ σε ρόλο θεματοφύλακα των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας, με τον πρωτοφανή μάλιστα ισχυρισμό ότι το «Brexit μπορεί τελικά να κάνει καλό» (!), αποκαλύπτει το μέγεθος του ιδεολογικού χάσματος και της πόλωσης που διχάζουν σήμερα την Ευρώπη.

Ματέο Ρέντζι, Μάριο Ντράγκι, Τζιάνι Πιτέλα, ο καθένας με τον τρόπο του, διεμήνυσαν χθες προς το Βερολίνο και τους οπαδούς της πολιτικής του ότι ο ευρωμονόδρομος που εφαρμόζει και προπαγανδίζει στην οικονομία και την κοινωνία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια το ευρωπαϊκό εγχείρημα σε ναυάγιο. «Τα μέτρα λιτότητας ζημίωσαν την οικονομία και απογοήτευσαν τους πολίτες για την Ε.Ε.» είπε συγκεκριμένα ο επικεφαλής των ευρωομάδας των Σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα, στιγματίζοντας την «πεισματική εμμονή» του Σόιμπλε στην «τυφλή λιτότητα».

Μ. Ντράγκι: Να ακούσουμε τα θύματα της κρίσης

Για τον Μάριο Ντράγκι, η Ευρώπη πρέπει να ξαναβρεί τον κοινωνικό χαρακτήρα της και να αναπτύξει μηχανισμούς μέριμνας για όσους «μένουν πίσω» -όπως ανέφερε χαρακτηριστικά- στη διαδικασία ολοκλήρωσης. Παραλαμβάνοντας χθες το βραβείο De Gasperi, του Ιταλού Χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργού της δεκαετίας '40-50 που έβαλε την Ιταλία στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα, τον προπομπό της σημερινής Ε.Ε., ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης τάχθηκε υπέρ της σύστασης ενός ευρωπαϊκού ταμείου ανεργίας και κάλεσε του Ευρωπαίους ιθύνοντες να εξετάσουν τους λόγους για τους οποίους η ευρωπαϊκή ενοποίηση προκαλεί τη δυσαρέσκεια των πολιτών.

«Πρέπει να αφιερώσουμε περισσότερη προσοχή στις αναδιανεμητικές πτυχές της ενοποίησης και ιδιαίτερα για εκείνους τους ανθρώπους που έχουν πληρώσει το υψηλότερο τίμημα. Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει σημαντική πρόοδος στο άνοιγμα των αγορών και στον ανταγωνισμό αν η Ευρώπη δεν αφουγκραστεί τα αιτήματα αυτών που μένουν πίσω σε μια κοινωνία βασισμένη στην επιδίωξη του πλούτου και της δύναμης» τόνισε χαρακτηριστικά ο Μ. Ντράγκι. »Ο ρόλος αυτός (της στήριξης) επαφίεται σήμερα στα κράτη - μέλη, που σε πολλές περιπτώσεις όμως δεν έχουν τη δυνατότητα να τον εκπληρώσουν. Είναι ένα έργο που δεν έχει ακόμη ρυθμιστεί σε επίπεδο Ε.Ε.» συμπλήρωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

Νωρίτερα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντζι απηύθυνε έκκληση για αύξηση των επενδύσεων σε επίπεδο Ε.Ε., ασκώντας ακόμα μια φορά κριτική στην πολιτική του Βερολίνου που αποβλέπει στη συγκέντρωση πλεονασμάτων. «Κάποιες χώρες έχουν υπερβολικά υψηλό εμπορικό πλεόνασμα. Εμείς δεν λέμε ότι πρέπει να μειώσουν τις επενδύσεις τους, αλλά ότι πρέπει να προσφέρουν και τη δική τους συμβολή σε ό,τι αφορά τους βασικούς κανόνες για τα πλεονάσματα" είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Τζ. Πιτέλα: Όχι άλλη λιτότητα

Καυτηριάζοντας την «πεισματική εμμονή» του Σόιμπλε στην «τυφλή λιτότητα χωρίς την παραμικρή αλλαγή», ο Τζιάνι Πιτέλα, από την πλευρά του, έθεσε τα ζητήματα στα οποία θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα η Κομισιόν εν όψει της σημερινής ομιλίας Γιούνκερ στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ απέρριψε τις επικρίσεις ότι η συνάντηση κορυφής των χωρών του Νότου στην Αθήνα ήταν μια «εξέγερση» ενάντια στη Μέρκελ.

"Θέλουμε να ξεπεραστούν οι κανόνες που τα τελευταία χρόνια χτύπησαν ανελέητα τις πλέον αδύναμες περιοχές της Ε.Ε., από την ανατολική Ευρώπη ώς την Ελλάδα και την Ιταλία (...) Θέλουμε χαλάρωση στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και να ανοίξει ο Γιούνκερ το θέμα του Συμφώνου Σταθερότητας. Θέλουμε τη σύσταση μιας κοινωνικής ατζέντας που να δίνει προτεραιότητα στην προστασία των πιο αδύναμων. Θέλουμε μια οδηγία που θα καλύπτει τους άνεργους και να ερευνήσει ο Γιούνκερ τη δυνατότητα σύστασης ενός ευρωπαϊκού ταμείου για την ανεργία» ανέφερε ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών.

«Τα μέτρα λιτότητας ζημίωσαν την οικονομία και απογοήτευσαν τους πολίτες για την Ε.Ε., αυτό πλέον είναι καταφανές. Οι ηγέτες του Νότου δεν συναντήθηκαν για να αντισταθούν στην κ. Μέρκελ, αλλά για να βρουν σημείο συναίνεσης και κοινές προτάσεις κι αυτό θα πρέπει να το κατανοήσει και η κ. Μέρκελ» κατέληξε ο Τζιάνι Πιτέλα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)