to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:23 | 05.05.2017

Διεθνή

«Όχι, η Μαρίν Λεπέν δεν είναι η υποψήφια των γυναικών!»

Παρ' ότι η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν έχει παίξει στο έπακρο το χαρτί της υπερασπίστριας των γυναικών στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, φεμινιστικές οργανώσεις υπενθυμίζουν ότι το Εθνικό Μέτωπο «παραμένει αντιδημοκρατικό και αντιφεμινιστικό


«Μητέρα» και «γυναίκα», η υποψήφια της άκρας δεξιάς στις γαλλικές προεδρικές εκλογές Μαρίν Λεπέν έχει παίξει στο έπακρο το χαρτί της υπερασπίστριας των γυναικών στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, χωρίς όμως να καταφέρει να πείσει τις φεμινίστριες.

Με συνεντεύξεις σε γυναικεία περιοδικά η 48χρονη προσπαθεί να προσελκύσει τις γυναίκες που αποτελούν περισσότερο από το 52% του εκλογικού σώματος. «Είμαι γυναίκα (…), είμαι μητέρα (…), είμαι Γαλλίδα», δηλώνει συνεχώς.

Χαμογελαστή εμφανίζεται σε φυλλάδια και βίντεο που έχουν στόχο να «την κάνουν καλύτερα γνωστή» και δηλώνει ότι «θέλω να υπερασπιστώ τις Γαλλίδες», ενώ παρουσιάζεται ως μια γυναίκα πολιτικός «σε έναν κόσμο ανδρών», μιλά για τα παιδιά της και τις αδελφές της.

Και πλέον η Μαρίν Λεπέν, η οποία πριν από μερικά χρόνια επέκρινε τις αμβλώσεις χαρακτηρίζοντάς τες «βόλεμα» και επιθυμώντας να καταργήσει την κάλυψη των εξόδων τους από τα ασφαλιστικά ταμεία, δεν λέει πλέον λέξη για το θέμα.

Η ψήφος υπέρ του Εθνικού Μετώπου (FN) ήταν για καιρό ανδρικό ζήτημα, όμως τα πράγματα άλλαξαν. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ipsos που διεξήχθη μία ημέρα μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, το 24% των ανδρών ψηφοφόρων και το 20% των γυναικών δήλωσαν ότι επιθυμούν να ψηφίσουν τη Λεπέν.

Για τη Βιρζινί Μαρτέν, που ερευνά το φαινόμενο του Εθνικού Μετώπου, η Λεπέν, μια σύγχρονη γυναίκα που είναι ζευγάρι με έναν από τους αντιπροέδρους του κόμματος, έχει πάρει διαζύγιο δύο φορές, έχει τρία παιδιά και περιστοιχίζεται από ομοφυλόφιλους αξιωματούχους, «επέτρεψε να αρθεί το ταμπού της ψήφου υπέρ του FN μεταξύ των γυναικών».

Το στιλ της είναι εντελώς αντίθετο με αυτό του πατέρα της Ζαν-Μαρί, πρώην προέδρου του Εθνικού Μετώπου, που είχε υιοθετήσει μια πατριαρχική προσέγγιση προκειμένου να προσελκύσει τους ψηφοφόρους που ζητούσαν έναν «αρρενωπό ηγέτη».

Ωστόσο το κόμμα «παραμένει αντιδημοκρατικό και αντιφεμινιστικό. Όχι, η Μαρίν Λεπέν δεν είναι η υποψήφια των γυναικών!», τονίζει η οργάνωση “Oser le feminisme” που είναι σφόδρα αντίθετη στην υποψηφιότητά της, μαζί με άλλες φεμινιστικές οργανώσεις, όπως οι Planning familial, Femen και ο Εθνικός Σύλλογος Δικαιωμάτων των Γυναικών.

«Μην ξεγελιέστε, η Μαρίν Λεπέν δεν είναι υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών. Στην πραγματικότητα αποτελεί κίνδυνο, με δεδομένο ότι στην Εθνοσυνέλευση το κόμμα της έχει καταψηφίσει νομοσχέδια, όπως αυτό για την ισότητα στον επαγγελματικό χώρο», δηλώνει η Ρεμπέκα Αμσελέμ, ιδρύτρια ενός γυναικείου εντύπου, του Glorieuses.

Ευρωβουλευτής από το 2004, η Μαρίν Λεπέν δεν έχει ψηφίσει παρά μόνο τρία ευρωπαϊκά νομοσχέδια υπέρ των γυναικών σε σύνολο 59 που έχουν υποβληθεί, σύμφωνα με έρευνα του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου France 2.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)