to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:47 | 18.07.2019

Πολιτική

Οδοστρωτήρας: Τέλος στην αυτοτέλεια του ΣΕΠΕ, καταργείται και το ΣΔΟΕ!

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει έμπρακτα ότι, μια από τις λίγες προεκλογικές δεσμεύσεις που έχει αποφασίσει να τηρήσει, είναι αυτή της πλήρους αδρανοποίησης των ελεγκτικών μηχανισμών


Το είχε προαναγγείλει επί της ουσίας προεκλογικά και το τηρεί στο ακέραιο: Ο Κυρ. Μητσοτάκης «σαρώνει» ως οδοστρωτήρας κάθε εμπόδιο στην ασυδοσία των ισχυρών.

Το τελευταίο 24ωρο, έγινε γνωστή η κατάργηση της αυτοτέλειας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και η υπαγωγή του στην Γενική Γραμματεία Εργασίας, ένα δηλαδή σαφές βήμα υποβάθμισης της Επιθεώρησης Εργασίας και του σημαντικού ρόλου της για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων. 

Ο μέχρι πρότινος Ειδικός Επιθεωρητής του ΣΕΠΕ, Πάνος Κορφιάτης αναλύει μέσω social media τι σημαίνει η ενσωμάτωση του και η μη οργανωτική και επιχειρισιακή του αυτονομία:

1 Χάνει την οργανωτική και επιχειρησιακή του αυτονομία και πλέον αποτελεί ένα από τα αντικείμενα της γενικής γραμματείας.

2 Ενα ελεγκτικό σώμα εξισώνεται διοικητικά με γενικές διευθύνσεις και διευθύνσεις με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για το μέλλον του οργανισμού.

3 Για όσους θυμούνται και λίγο το παρελθόν η προσπάθεια υποβάθμισης του ΣΕΠΕ άρχιζε πάντα από την αποδιοργάνωση της κεντρικής δομής του. Γιατί ένας οργανισμός που δεν έχει ισχυρή κεντρική κατεύθυνση και δομή δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικός. Είναι λοιπόν η φυσική συνέχεια του οργανογράμματος ΠΔ 113/14 που καταργούσε την διεύθυνση υποστήριξης».

Όπως τονίζει ο ίδιος: «Η ιστορία τού πώς έγινε εφικτό να στηθεί μια αποτελεσματική και αξιόπιστη Επιθεώρηση Εργασίας θα ήταν πολύ διαφορετική αν δεν υπήρχε η δυνατότητα ο οργανισμός αυτός να στέκεται στα πόδια του με αυτονομία. Φαίνεται ότι ο αντίπαλος ξέρει να βγάζει καλά συμπέρασματα, δυστυχώς για τους Επιθεωρητές Εργασίας και τους εργαζόμενους της χώρας».

«Δυστυχώς η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν χάνει χρόνο όταν πρόκειται για την αναίρεση της θεσμικής προστασίας των εργαζόμενων και δείχνει ότι μια από τις λίγες προεκλογικές δεσμεύσεις που έχει αποφασίσει να τηρήσει είναι αυτή της αδρανοποίησης των ελεγκτικών μηχανισμών. Θα υπερασπιστούμε στη Βουλή όσα κάναμε για την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ και την προστασία των εργαζομένων», σχολίασε η πρώην υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου:

«Η ανησυχητική αυτή εξέλιξη συνιστά έμπρακτη απόδειξη του μέλλοντος που οραματίζεται η Νέα Δημοκρατία: ένα κράτος δίχως ελεγκτικούς μηχανισμούς, μια χώρα που θα βασιλεύει ξανά η φοροδιαφυγή, ο αθεμιτος ανταγωνισμός και η εργοδοτική αυθαιρεσία, μια κοινωνία που θα είναι έκθετη στα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών», αναφέρει σε σχετική ανάρτησή του και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Το καλύτερο δώρο σε φοροφυγάδες και λαθρέμπορους»

Λίγες ώρες αργότερα, μάθαμε ότι καταργείται η Ειδική Γραμματεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και οι αρμοδιότητές της, οι θέσεις, το προσωπικό και οι εποπτευόμενοι φορείς της μεταφέρονται στην νέα Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας. 

Ο Τρύφων Αλεξιάδης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Πειραιά, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η κατάργηση του ΣΔΟΕ που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση ΝΔ, είναι μία από τις πολλές αποδείξεις για την κρυφή ατζέντα της ΝΔ, για την οποία προειδοποιήσαμε προεκλογικά.

     Η εκδικητική μανία πολιτικών στελεχών, που κλήθηκαν από το ΣΔΟΕ για να απολογηθούν οι ίδιοι ή συγγενικά-φιλικά τους πρόσωπα, τα οποία είχαν εμπλακεί σε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, τώρα πλέον αναδεικνύεται με τον χειρότερο δυνατό τρόπο.

    Το ΣΔΟΕ υπήρξε για πολλά χρόνια η αιχμή του φορολογικού μηχανισμού, με πολλές και σημαντικές επιτυχίες και ξεκίνησε τον έλεγχο της περίφημης λίστας LAGARDE καθώς και πολλών άλλων υποθέσεων. Παρά τις προσπάθειες ορισμένων, παρέμεινε εκτός ΑΑΔΕ στην πρόσφατη αναδιάρθρωση και ενισχύθηκε σημαντικά στα πλαίσια των μνημονιακών δεσμεύσεων με προσωπικό και αρμοδιότητες.

    Η κατάργηση του ΣΔΟΕ είναι το καλύτερο δώρο, σε φοροφυγάδες-λαθρέμπορους και άλλους οικονομικούς εγκληματίες, θέτει δε σε κίνδυνο τις σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής-λαθρεμπορίου και οικονομικού εγκλήματος που βρίσκονται τώρα στις αρμοδιότητές του.

   Η κατάργηση του ΣΔΟΕ, η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του σε ένα ασαφή οργανισμό και η αφαίρεση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων από το Υπουργείο Οικονομικών είναι τα πρώτα βήματα μιας κυβέρνησης που αναδεικνύουν σαφείς πολιτικούς στόχους και αποδεικνύουν την άγνοια στοιχειωδών λειτουργιών στο  ευαίσθητο  Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο πρέπει να ενισχύσει και όχι να αποδυναμώσει τις φορολογικές και τελωνειακές υπηρεσίες του.

    Μέσα και έξω από τη Βουλή, θα αναδείξουμε με κάθε πολιτική δυνατότητα τις επικίνδυνες αυτές αποφάσεις και ελπίζουμε μέσα από ουσιαστικό διάλογο να ανατρέψουμε τέτοιου είδους αποφάσεις».

Μένει να δούμε τι άλλο περιλαμβάνει η «επιστροφή στην κανονικότητα» (της ατιμωρησίας). 

Τι απαντά η κυβέρνηση 

Το απόγευμα της Πέμπτης, ο Υφυπουργός Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας,  Απόστολος Βεσυρόπουλος, με δήλωσή του που φέρει τον τίτλο «Το ΣΔΟΕ και το ΣΕΠΕ όχι μόνο δεν καταργούνται αλλά ενισχύονται και αποκομματικοποιούνται», επιχειρεί να αντιστρέψει τις αρνητικές εντυπώσεις και να εξαπολύσει επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας πως «η αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης είναι απαίτηση των Ελλήνων πολιτών. Επειδή αυτό δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό από τον κ. Αλεξιάδη, την κ. Αχτσιόγλου και τον ΣΥΡΙΖΑ»

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς  Βεσυρόπουλου, «Το ΣΔΟΕ και τα λοιπά ελεγκτικά σώματα (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας -Επιθεωρητές Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας) όχι μόνο δεν καταργούνται, αλλά ενισχύονται και αποκομματικοποιούνται. Αυτό θα γίνει με την κατάργηση της θέσης του μετακλητού προϊσταμένου γενικού ή ειδικού γραμματέα, προκειμένου να αποκτήσουν αυτά τα σώματα επιτέλους πλήρη ανεξαρτησία», «στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος που θα εισαχθεί στη Βουλή αμέσως μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, θεσμοθετούνται θέσεις Γενικών Διευθυντών που θα επιλέγονται με απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία και θα προΐστανται των εν λόγω υπηρεσιών», ενώ αναφέρει ότι πλέον «Θα ηγούνται του ΣΔΟΕ και των λοιπών ελεγκτικών υπηρεσιών μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι από την ιεραρχία της δημόσιας διοίκησης, οι οποίοι θα λειτουργούν με πλήρη  ανεξαρτησία και αμεροληψία στην άσκηση των καθηκόντων τους».

Καταλήγοντας, όσον αφορά  στο λαθρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή, η ανακοίνωση του υφυπουργού αναφέρει: «ας κάνουν λίγη υπομονή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης θα αντιληφθούν τη διαφορά  μεταξύ των δικών μας συγκεκριμένων δεσμεύσεων και των δικών τους ανεδαφικών, απραγματοποίητων υποσχέσεων».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)