to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:16 | 19.03.2014

Κοινωνία

Οδηγούνται σε κλείσιμο οι δομές ψυχικής υγείας

Ανακοίνωση της Ένωσης Ψυχιατρικών Κλινικών Ελλάδος


ΟΤΑΝ ΤΑ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΝΤΑ (ΔΥΣΤΥΧΩΣ) ΥΛΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ!

Εδώ και πολλούς μήνες, η Ένωση Ψυχιατρικών Κλινικών Ελλάδος είχε προειδοποιήσει προς όλες τις κατευθύνσεις, Υπουργείο Υγείας, διοίκηση Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ότι με τη συνεχιζόμενη αθέτηση, από την πλευρά του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., των υποχρεώσεών του προς τις κλινικές μας και τις μονομερείς αποφάσεις τους περί εφαρμογής REBATE και CLAW BACK, θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη αδυναμία της λειτουργίας τους.

Δυστυχώς, αυτές οι προειδοποιήσεις μας δεν εισακούστηκαν καθόλου από τους αρμοδίους.

Ήδη η πρώτη κλινική του χώρου μας ανακοίνωσε επίσημα την άμεση αναστολή της λειτουργίας της.

Πρόκειται για την Κλινική ΠΑΛΛΑΔΙΟ που μετά από μια σαραντάχρονη συνεχή λειτουργία και προσφορά στην ψυχική υγεία, αναγκάστηκε κάτω από τεράστια οικονομικά προβλήματα που της δημιούργησε η μη εκπλήρωση από την πλευρά του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., των οικονομικών του υποχρεώσεων να αναστείλει την λειτουργία της .

Αποτέλεσμα: Διακόσιοι είκοσι ψυχικά πάσχοντες θα πρέπει άμεσα και με ευθύνη του κράτους, να μεταφερθούν και να νοσηλευτούν σε άλλες δομές ψυχικής υγείας, ιδιωτικές ή δημόσιες, ή να μείνουν κυριολεκτικά στους δρόμους και 70 άτομα άνεργα .

Οι δύο πρώτες από αυτές τις εναλλακτικές λύσεις, είναι πρακτικά ΑΔΥΝΑΤΕΣ.

  1. Γιατί τα δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία έχουν ουσιαστικά αναστείλει την λειτουργία τους και σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες οδεύουν προς την οριστική διάλυσή τους.

  2. Γιατί οι ιδιωτικές κλινικές είναι σε πλήρη αδυναμία να γίνουν αποδέκτες αυτών των ασθενών και από άποψη πληρότητας, αλλά και το κυριότερο γιατί όλες οι κλινικές βρίσκονται στην ίδια δεινή οικονομική θέση με αυτήν της κλινικής ΠΑΛΛΑΔΙΟ, για τους ίδιους ακριβώς λόγους.

Θεωρούμε ΑΠΟΛΥΤΑ υπεύθυνους, γι αυτή την κατάσταση, τόσο την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, όσο και την διοίκηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. γιατί αγνόησαν τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις μας, ότι με τις μέχρι τώρα αποφάσεις και τακτικές που εφαρμόζουν, οδηγούν στην καταστροφή επιχειρήσεις με μεγάλη παράδοση προσφοράς στον χώρο της ψυχικής υγείας, αφήνουν χωρίς εργασία ένα πλήθος εργαζομένων του χώρου, αλλά το κυριότερο ρίχνουν στον Καιάδα της κρατικής αναλγησίας, ανθρώπους που έχουν την ατυχία να ασθενούν ψυχικά.

Αν ισχύει το αξίωμα ότι «ο πολιτισμός μιας χώρας κρίνεται ανάλογα με την συμπεριφορά της προς τους ψυχικά πάσχοντες» τότε θα πρέπει οι «αρμόδιοι» να δώσουν άμεσες λύσεις τώρα.

Αύριο θα είναι αργά, γιατί τον δρόμο που άνοιξε το ΠΑΛΛΑΔΙΟ είναι έτοιμες να ακολουθήσουν, δυστυχώς και οι άλλες Κλινικές του χώρου και μάλιστα πολύ σύντομα .

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)