to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οδηγός [tutorial] για φωτογράφιση με κινητό τηλέφωνο

Όλες οι φωτογραφίες σε αυτήν την ανάρτηση είναι τραβηγμένες με κινητό τηλέφωνο. Ακόμα και η πιο προσεκτική εξέτασή τους στο photoshop (δηλαδή με μεγέθυνση 100%) αποκαλύπτει μια ποιότητα εικόνας που μπορεί να μην είναι απολύτως ισοδύναμη με μια επαγγελματική φωτογραφική μηχανή, αλλά σίγουρα είναι πολύ κοντά σε μεσαίας κατηγορίας φωτογραφική μηχανή (στα εύρος των 700-800 ευρώ). Το κινητό μου το αγόρασα στα 300 ευρώ και είχε κυκλοφορήσει στην αγορά πριν δυο μήνες, επομένως πολύ σύγχρονο.


Είναι λοιπόν με κινητό τραβηγμένες. Ναι, αλλά αυτό δεν είναι ολόκληρη η αλήθεια. Και ως γνωστόν μισές αλήθειες, δεν αποτελούν αλήθειες.

Ναι μεν είναι τραβηγμένες με κινητό αλλά:

Ι. Τραβήχτηκαν όχι με το λογισμικό της κάμερας, αλλά με το λογισμικό ανοικτού κώδικα Open Camera. Αυτό δίνει τη δυνατότητα να αποθηκεύεται η φωτογραφία σε μορφή .dng, δηλαδή εντελώς ανεπεξέργαστη από το κινητό. Τα κινητά αποθηκεύουν τις φωτογραφίες σε μορφή .jpg που είναι αρχεία συμπιεστικά, αφαιρούν πολλές χρωματικές πληροφορίες, αλλά και λεπτομέρειας, για να είναι μικρό το μέγεθος του αρχείου. Αντίθετα το αρχείο .dng έχει όλες τις πληροφορίες που τράβηξε ο αισθητήρας του κινητού χωρίς συμπίεση και χωρίς επεξεργασία.

ΙΙ. Το Open Camera δίνει τη δυνατότητα πλήρους χειροκίνητης λειτουργίας της φωτογράφισης. ISO, ταχύτητα, εστίαση κ.λπ., όλα τα καθορίζει ο φωτογράφος, όχι το πρόγραμμα.

ΙΙΙ. Ακριβώς για τους παραπάνω λόγους, απαιτείται γνώση του photoshop ή του lightroom για να επεξεργαστείς το αρχείο. Το αποτέλεσμα δικαιώνει τον επιπλέον χρόνο: έχεις ένα αποτέλεσμα πολύ κοντά σε μεσαίας κατηγορίας φωτογραφική μηχανή. Δηλαδή σε ένα αποτέλεσμα που όχι μόνο σε κινητό ή τάμπλετ, αλλά και σε εκτύπωση μέχρι 50Χ60 εκατοστά δεν υπάρχει σχεδόν διαφορά ακόμα και με επαγγελματική μηχανή.

IV. Οι περισσότερες φωτογραφίες που βλέπετε είναι τραβηγμένες με τρίποδα, ιδιαίτερα οι νυκτερινές. Ο λόγος είναι για να κρατηθούν τα ISO χαμηλά και έτσι να πάρεις από τον αισθητήρα το μάξιμουμ της ποιότητας.

V. Γενικά, όπως και με τις «κανονικές» φωτογραφικές μηχανές, θα πρέπει να γνωρίζεις τα όρια για να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. Που σημαίνει για τη φωτογράφιση με κινητά:

i. Πάνω από 600 ISO το πράγμα χαλάει άσχημα. Που σημαίνει, κίνηση με χαμηλό φωτισμό, απλά το ξεχνάς.

ii. To bokeh (το θάμπισμα του παρασκήνιου) γίνεται μόνο τεχνικά (από το λογισμικό του κινητού) και είναι εντελώς χάλια. Φυσικά, μπορείς να το κάνεις στο photoshop πολύ καλύτερα, αλλά και πάλι είναι τεχνικό, πολύ μακριά από το αυθεντικό φωτογραφικό.

iii. Κάθε zoom, σε αυτή την κατηγορία τιμής τουλάχιστον, είναι μια αθλιότητα.

iv. Δεν έχεις δυνατότητα εναλλαγής φακών της όποιας εστιακής απόστασης και επομένως, φωτογράφιση σπορ, εκδηλώσεων από απόσταση, κίνησης κάτω από οποιεσδήποτε φωτιστικές συνθήκες, είναι πρακτικά αδύνατες. Προσθέστε σε αυτά και το lag (μικρή καθυστέρηση της λήψης της φωτογραφίας από τη στιγμή που πατάς το «κουμπί») και η φωτογραφία δράσης είναι εντελώς απαγορευτική.

VI. Παρά τους περιορισμούς, και είναι πολλοί, η φωτογράφιση με κινητά έχει πλεονεκτήματα.

i. Έχει ένα ιδιαίτερο look, που μόνο οι μικροί αισθητήρες προσφέρουν.

ii. Επειδή έχεις τη δυνατότητα (για καλής ποιότητας φωτογραφία) να τραβήξεις είτε με ευρυγώνιο είτε με σχεδόν νορμάλ φακό, μαθαίνεις να καδράρεις σωστά, διαφορετικά η φωτογραφία είναι αδιάφορη. Το κινητό μπορεί να αποδειχθεί σχολείο για όποιον θέλει να ασχοληθεί στα σοβαρά με τη φωτογραφία. Αν δεν μπορείς να τραβήξεις καλά με κινητό, δεν μπορείς να τραβήξεις καλά με καμιά φωτογραφική μηχανή! Νόμος!

iii. Δεν κουβαλάς ογκώδη εξοπλισμό (βαριές φωτογραφικές μηχανές, φακούς, κ.λπ.).

iv. Η φωτογράφιση είναι γενικώς μια απόλαυση, οπότε οποιοσδήποτε νέος τρόπος είναι ευπρόσδεκτος!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)