to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:33 | 21.12.2015

Κοινωνία

Οδηγίες της ΕΚΠΟΙΖΩ για τις γιορτές: Τι να προσέξουν οι καταναλωτές

Ενόψει των αγορών για τις γιορτές, η Ένωση Καταναλωτών ποιότητα Ζωής, υπενθυμίζει κάποια σημεία που πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές, ώστε να αποφύγουν "παγίδες", περιττά έξοδα, αλλά και πιθανές ταλαιπωρίες.


Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:

- Καταγράψτε τις ανάγκες μικρών και μεγάλων πριν βγείτε για αγορές. Αν σε άλλες εποχές αυτό ήταν χρήσιμο, εφέτος είναι αναγκαίο. Το εορταστικό κλίμα είναι πολύ εύκολο να σας παρασύρει σε «περιττές» αγορές, και μάλιστα χωρίς να έχετε καλύψει τις πραγματικές σας ανάγκες.

- Αυτή την εποχή υπάρχει πληθώρα προσφορών από μεγάλες εταιρείες, όπως π.χ. κέντρων αδυνατίσματος, κινητής τηλεφωνίας, αυτοκινήτων, τραπεζών, ταξιδιών, ξενοδοχείων, κτλ. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην αξιολόγηση των αναγκών σας, στις οικονομικές σας δυνατότητες και στο τι έγγραφα υπογράφετε.

- Για τα οπωροκηπευτικά. Στα μη εποχιακά προϊόντα, οι τιμές συνήθως είναι υψηλές.

- Τα είδη ένδυσης και υπόδησης είναι πάντα μία δύσκολη αγορά. Ελέγξτε την πραγματική ποιότητα και μην παρασύρεστε από τις διαφημίσεις και τις φίρμες.

- Προτιμάτε τη χρεωστική από την πιστωτική σας κάρτα και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να προσέχετε, προτού υπογράψετε μία συναλλαγή, τον αριθμό των δόσεων, το ποσό κάθε δόσης, το επιτόκιο, την έγκαιρη εξόφληση κτλ. Απομνημονεύετε τον κωδικό PIN της κάρτας σας και σε καμία περίπτωση μην τον έχετε μαζί σας, διότι σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής δεν προστατεύεστε.

- Μην ξεχνάτε ότι σχεδόν αμέσως μετά τις γιορτές έρχονται οι εκπτώσεις. Μεταθέστε λοιπόν για τότε όποιες αγορές δεν είναι εντελώς απαραίτητες.

- Αποφύγετε την αγορά οικιακών συσκευών και άλλων αγαθών μεγάλης αξίας (έπιπλα). Οι αγορές αυτές απαιτούν συστηματική έρευνα της αγοράς, και η περίοδος των εορτών δεν είναι η καλύτερη για κάτι τέτοιο. Αν παρ' όλα αυτά αγοράσετε αγαθά μεγάλης αξίας, πρώτον, να ζητάτε οπωσδήποτε την εγγύηση, και, δεύτερον, να ζητάτε, όταν χρειάζονται, οδηγίες στα ελληνικά.

- Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν βλέπετε υπερβολικά χαμηλές τιμές, και ιδiως όταν δεν είναι προσφορές. Ίσως και να είναι ελαττωματικά ή χαμηλής ποιότητας προϊόντα.

- Να μην ψωνίζετε από πλανόδιους, διότι ενδέχεται να είναι προϊόντα χαμηλής ποιότητας, ακόμη και επικίνδυνα, δεν παίρνετε απόδειξη, δεν μπορείτε να βρείτε το δίκιο σας εάν το προϊόν είναι ελαττωματικό.

- Ιδιαίτερη προσοχή στην αγορά παιδικών παιχνιδιών. Πρέπει να φέρουν το σήμα CE.

Όσα παιχνίδια φέρουν το σήμα (CE), σημαίνει ότι κατασκευαστής τους δεσμεύεται ότι έχουν τηρηθεί οι απαραίτητοι όροι και προϋποθέσεις για την ασφαλή χρήση τους. Να διαβάζετε προσεκτικά τις προειδοποιήσεις σχετικά με τις οδηγίες χρήσεως, την συναρμολόγηση των παιχνιδιών και την ηλικία για την οποία είναι κατάλληλα, ιδιαίτερα αν το παιδί είναι κάτω των τριών ετών. Οι οδηγίες για τις προφυλάξεις κατά τη χρήση του παιχνιδιού πρέπει να υπάρχουν στην συσκευασία και να είναι γραμμένες στην ελληνική γλώσσα, καθώς και το όνομα και η διεύθυνση του κατασκευαστή ή διακινητή. Συζητήστε με τα παιδιά και εξηγήστε τους ότι δεν μπορείτε να τους αγοράσετε όλα τα παιχνίδια που έχουν οι φίλοι τους, ούτε όλα τα παιχνίδια που βλέπουν στις διαφημίσεις.

Με την ευκαιρία σημειώνουμε ότι απαγορεύεται η προβολή διαφημίσεων παιδικών παιχνιδιών από τις 7:00 το πρωί μέχρι τις 10:00 το βράδυ. Καλούνται προς τούτο, τόσο οι εταιρείες παιχνιδιών, όσο οι τηλεοπτικοί σταθμοί, να σεβαστούν το νόμο και κυρίως τα παιδιά και τους γονείς.

Μία υπενθύμιση προς τους γονείς: Να μην ξεχνούν ότι το πολυτιμότερο παιχνίδι για το παιδί είναι το παιχνίδι με τους γονείς του. Διαθέστε χρόνο για τα παιδιά σας, παίξτε μαζί τους γίνετε για λίγο κι εσείς παιδιά!

- Τέλος, να ζητάτε πάντα απόδειξη για το προϊόν ή την υπηρεσία που αγοράζετε και να την φυλάσσετε, ώστε αν προκύψει κάποιο πρόβλημα να μπορείτε να διεκδικήσετε τα δικαιώματά σας.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)