to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οδηγείται σε ακριβή κρατικοποίηση η τράπεζα Πειραιώς

Το κράτος, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα αποκτήσει περισσότερες μετοχές της Πειραιώς σε τιμή πολλαπλάσια της τρέχουσας χρηματιστηριακής


Προς μια ακριβή -για το Ελληνικό Δημόσιο- κρατικοποίηση φαίνεται ότι οδεύει η Τράπεζα Πειραιώς. Οι σχετικές αποφάσεις οριστικοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια σύσκεψης, η οποία έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου, και η μετατροπή των ομολογιών (Coco's) σε μετοχές θα προχωρήσει αμέσως μόλις ο SSM (Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) δημοσιοποιήσει επίσημα την απόφασή του να μην επιτρέψει στην τράπεζα να πληρώσει το επόμενο κουπόνι των ομολογιών. Ουσιαστικά δε, θα πληρώσει ένα ποσό γύρω στα 160 εκατ. ευρώ τόκων προς το Δημόσιο. Επίσης προκύπτει ζήτημα διότι το κράτος, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα αποκτήσει περισσότερες μετοχές της Πειραιώς σε τιμή πολλαπλάσια της τρέχουσας χρηματιστηριακής.

Την ίδια ώρα, η τράπεζα παραδέχεται ουσιαστικά το ενδεχόμενο κρατικοποίησής της, σε χθεσινή της ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι διαθέτει μεν τα απαιτούμενα κεφάλαια για να πληρώσει στο ΤΧΣ τους τόκους των μετατρέψιμων ομολογιών (Coco’ s) προκειμένου να αποφύγει τη μετοχοποίησή τους. Ωστόσο, κάτι τέτοιο χρειάζεται και τη συγκατάθεση του SSM. Η τράπεζα επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ότι η έγκριση του SSM "δεν είναι βέβαιη, λόγω της σύστασής του προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες για μη διανομή κεφαλαίων εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης κορονοϊού".

Σε μια τέτοια περίπτωση λοιπόν, η μετατροπή των ομολογιών (Coco's) σε μετοχές είναι η μόνη οδός για το ΤΧΣ, το οποίο θα αποκτήσει -για λογαριασμό του Δημοσίου- το 61,3% των μετοχών της τράπεζας. Αξίζει να σημειωθεί πως αν η τράπεζα πλήρωνε τους τόκους των ομολογιών και επέλεγε να ζητήσει τη μετατροπή τους, το ΤΧΣ θα τις μετέτρεπε με βάση την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή.

Αυτή τη στιγμή η χρηματιστηριακή αξία της μετοχής είναι κοντά στα 60 λεπτά. Ωστόσο, η κρατικοποίηση αναμένεται να γίνει τον ερχόμενο Δεκέμβριο σε πολλαπλάσια αξία!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)