to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:25 | 25.07.2016

Πολιτική

Οδ. Βουδούρης: «Δουλεύουμε αθόρυβα για το ενδεχόμενο νέου προσφυγικού κύματος»

Συνέντευξη του Γ.Γ. Υποδοχής Προσφύγων στην εφημερίδα Free Sunday για όλες τις πλευρές του προσφυγικού, από τη χρηματοδότηση της ΕΕ, το μέλλον της συμφωνίας με την Τουρκία, τα ασυνόδευτα ανήλικα


Μπορεί οι εξελίξεις στην Τουρκία να επηρεάσουν τις προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας;

Να απαντήσω με μια άλλη ερώτηση: Η πρόσφατη άρση από την Τουρκία της εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μπορεί να μην επηρεάσει τα δεδομένα σχετικά με την επαναπροώθηση των προσφύγων; Η ερώτηση είναι Βέβαια ρητορική. Απ' όταν ανέλαβα καθήκοντα γενικού γραμματέα Υποδοχής Προσφύγων, επιμένω πως πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας το ενδεχόμενο νέου κύματος προσφύγων. Η Γενική Γραμματεία δουλεύει αθόρυβα για την αντιμετώπιση αυτού του εξαιρετικά δυσάρεστου ενδεχομένου. Και σας διαβεβαιώνω ότι δεν υπάρχει εύκολη απάντηση. Αλλά σίγουρα το εναλλακτικό μας σχέδιο δεν μπορεί να είναι «Παναγιά, Βόηθα». Διότι, όσο επιθυμητή και να είναι η βοήθεια της, δεδομένη δεν είναι...

Πόσοι θα είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες που θα μείνουν, τελικά, μόνιμα εδώ;

Δεν υπάρχει επιστημονικός τρόπος να το προβλέψεις. Η Γενική Γραμματεία έχει ξεκινήσει μια α- πογραφή των προσφύγων. Μας έχουν προβληματίσει ορισμένα στοιχεία που προκύπτουν από την προεγγραφή που κάνει η Υπηρεσία Ασύλου. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι οι πρόσφυγες δεν θέλουν να μείνουν εδώ και διαπιστώνουμε ότι οι «διαρροές», αν μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτή τη λέξη, δεν είναι μικρές. Σε κάθε περίπτωση, θα εξακριβώσουμε τις επόμενες μέρες την πραγματική κατάσταση και με Βάση αυτήν θα σχεδιάσουμε τις μελλοντικές μας ενέργειες

Δεν είναι προσβλητικό για την κυβέρνηση ότι οι κοινοτικοί πόροι κατευθύνονται στις ΜΚΟ και δεν περνούν από το κράτος, όπως μάθαμε επισήμως από τον κ. Μουζάλα;

Υπάρχει ελλιπής ενημέρωση σχετικά με το θέμα αυτό. Ας Βάλουμε, λοιπόν, τα πράγματα στη θέση τους. Από την Ε.Ε. έρχονται χρηματοδοτήσεις από δύο πηγές. Η μία είναι η Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας, που ονομάζεται DG-ECHO. Η DG- ECHO, ως ανθρωπιστική Βοήθεια, από τον κανονισμό της, χρηματοδοτεί μόνο μη κυβερνητικές οργανώσεις. Οι χρηματοδοτούμενες ΜΚΟ πρέπει να πληρούν αυστηρούς όρους διαχείρισης και λογοδοσίας Βάσει προδιαγραφών της Ε.Ε. Αυτές οι ΜΚΟ μπορούν να συνεργάζονται και με άλλες, μικρότερες οργανώσεις, πάντα υπό τη δική τους ευθύνη. Σήμερα στην Ελλάδα χρηματοδοτούνται με τον τρόπο αυτό οκτώ οργανώσεις, οι οποίες έχουν ξεκινήσει προγράμματα που απορροφούν ως τώρα 83 εκατ. ευρώ.

Μόνο σε αυτό περιορίζεται η κοινοτική χρηματοδότηση;

Όχι, υπάρχει και η DG-HOME, που χρηματοδοτεί μόνο κρατικές υπηρεσίες και διεθνείς διακρατι-κούς φορείς, όπως είναι ηΎπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ή ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, που ΔΕΝ είναι ΜΚΟ. Απαγορεύεται η DG-HOME να χρηματοδοτεί ΜΚΟ. Τα χρήματα που έχει διαθέσει η DG-HOME στην Ελλάδα μέχρι τώρα είναι 210 εκατ. ευρώ και θα φτάσουν τα 267 εκατ., αν υπάρξει η κατάλληλη απορροφησιμότητα. Αυτοί οι κανόνες δεν ισχύουν ειδικά για την Ελλάδα, είναι κανόνες της Ε.Ε. που ισχύουν σε κάθε περίπτωση, για κάθε χώρα. Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε σήμερα ως κράτος είναι η αύξηση της ταχύτητας απορρόφησης αυτών των χρημάτων. Συνεπώς δεν έχει πολύ νόημα να εστιάζουμε σε κανονισμούς που δεν μας αφορούν ειδικά, αλλά χρήσιμο είναι να αυξήσουμε την ταχύτητα απορρόφησης.

Και πώς θα γίνει αυτό;

Είναι ο αγώνας που δίνουμε ως Γ ενική Γραμματεία Υποδοχής Προσφύγων. Δουλεύουμε για να επιταχύνουμε την εφαρμογή του νόμου 4375, ο οποίος ψηφίστηκε πριν από τρεις μήνες. Στόχος είναι να αποκτήσουν οι δομές προσφύγων ενιαία και σταθερή διοίκηση και να απλοποιηθεί ο συντονισμός τους. Επίσης, για να εποπτεύουμε και να καθοδηγούμε εμείς, ως ελληνική κυβέρνηση, τη χρήση των κονδυλίων που έχουν δοθεί σε ΜΚΟ, λειτουργούμε σε εβδομαδιαία Βάση τριμερή συντονιστική συνάντηση, με χρήση τηλεδιάσκεψης, μεταξύ του υπουργείου, της DG-ECHO στις Βρυξέλλες και των ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από αυτήν.

Τελικά, ποια είναι η άποψή σας για τις ΜΚΟ;

Στην Ελλάδα, ορισμένοι αναπτύσσουν μια ρητορική εναντίον αυτών των οργανώσεων και αυτή η ρητορική χαϊδεύει αυτιά, λαϊκίζοντας κατά την άποψή μου, διότι υπάρχει σύγχυση. Κατ' αρχάς, η τακτική του «σακουλιάσματος» είναι απαράδεκτη. Προφανώς υπάρχουν σοβαρές ΜΚΟ και άλλες λιγότερο αξιόπιστες, όπως γίνεται σε κάθε κατηγορία φορέων. Αλλά ο κύριος λόγος είναι η ίδια η ασάφεια του όρου «μη κυβερνητική οργάνωση». Κάτω από αυτό τον αόριστο και αρνητικό προσδιορισμό μπορούν να κρυφτούν και υστερόβουλες προθέσεις. Ο πραγματικός προσδιορισμός των οργανώσεων για τις οποίες μιλάμε πρέπει να είναι «ανεξάρτητες κοινωνικές οργανώσεις». Και έχω προτείνει, από την εποχή που ήμουν στο Κοινοβούλιο, να δημιουργηθεί μια ανεξάρτητη αρχή που θα ελέγχει τις σχέσεις κράτους-οργανώσεων, σχέσεις που είναι το ευαίσθητο σημείο της υπόθεσης. Το παράδοξο είναι ότι συχνά αυτοί που απαξιώνουν συλλήβδην τις ΜΚΟ είναι εκείνοι που έχουν αποφύγει μέχρι τώρα να εξυγιάνουν το τοπίο. Ή εκείνοι που προσπάθησαν να δημιουργήσουν κρατικούς μηχανισμούς χειραγώγησης, όπως έγινε το 2005 με το διαβόητο «Έργο Πολιτών».

Πέρασαν τρεις μήνες από την ανάληψη ευθύνης για τους πρόσφυγες. Ποιες είναι στην πράξη οι δράσεις της Γενικής Γραμματείας μέχρι τώρα;

Αναλάβαμε κατ' αρχάς να κατανείμουμε και να συντονίσουμε τη δράση των οργανώσεων στις διάφορες δομές φιλοξενίας. Το πραγματοποιήσαμε τοποθετώντας τις ΜΚΟ στο σύνολο των δομών της επικράτειας. Στο πλαίσιο αυτό φροντίσαμε να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας με αυτέςτις οργανώσεις Δεν θέλουμε να ελέγξουμε τις ΜΚΟ. Αλλά είναι ο ρόλος μας να ελέγχουμε τη δουλειά τους στις δομές που είναι στην ευθύνη μας. Κάναμε πιο λειτουργική τη συνεργασία μας με την Ύπατη Αρμοστεία, που είναι ένας θεσμικός φορέας, μια τεράστια δύναμη, η οποία δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη. Αντίστοιχα πράττουμε με τον ΔΟΜ, που είναι επίσης ένας μεγάλος διεθνής θεσμικός φορέας. Για να ρυθμίσουμε λειτουργικά την πρόσβαση των διαφόρων επισκεπτών στις δομές, θεσμοθετήσαμε ένα ενιαίο σύστημα αδειοδότησης πρόσβασης στις δομές με τη μορφή του «pass». Το κάναμε σε συνεργασία με στρατό και αστυνομία. Αυτό Βέβαια θα λειτουργήσει απρόσκοπτα όταν ενσωματωθούν με υπουργική απόφαση όλες οι δομές στη Γενική Γραμματεία.

Και για το φαγητό, που ακούγονται πολλά παράπονα;

Για το κρισιμότατο θέμα της σίτισης ολοκληρώσαμε μια αξιολόγηση και δρομολογούμε την αντικατάσταση του catering με την ανάπτυξη κοινοτικών κουζινών σε συνδυασμό με ένα σύστημα με κάρτα πληρωμής. Κάτι που εξυπηρετεί τους πρόσφυγες αλλά τονώνει και την εγχώρια τοπική αγορά. Για να βελτιώσουμε τη στέγαση των προσφύγων αξιολογήσαμε Βάσει ενός αντικειμενικού συστήματος βαθμολόγησης την καταλληλότητα των δομών φιλοξενίας και δρομολογούμε τη διαδικασία κλεισίματος μη Βιώσιμων δομών, κατά σειρά προτεραιότητας. Και παράλληλα έχουμε καταγράψει τις τοποθεσίες για δημιουργία νέων δομών, έτσι ώστε στις αρχές φθινοπώρου να έχουν αναβαθμιστεί όλοι οι χώροι φιλοξενίας.

Δεν αρκούν οι καλύτερες δομές φιλοξενίας. Η εκπαίδευση από τον Σεπτέμβριο δεν αναδει- κνύεται ως το πιο κρίσιμο ζήτημα;

Μεγάλη πρόκληση! Τα παιδιά αποτελούν περίπου το 40% των προσφύγων. Τα προσφυγόπουλα πρέπει να πάνε σχολείο το φθινόπωρο ή τουλάχιστον να έχουν εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες μέσα στις δομές. Οι δράσεις αυτές είναι υπό προετοιμασία μετο υπουργείο Παιδείας.

Τι θα γίνει με τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά;

Είναι το πιο άμεσο και καυτό θέμα. Δίνουμε καθημερινά έναν αγώνα δρόμου για να μην υπάρχει ούτε ένα ασυνόδευτο ανήλικο προσφυγόπουλο υπό καθεστώς κράτησης. Είναι σύνθετο θέμα, διότι εμπλέκονται πολλά υπουργεία, καθώς και οι εισαγγελικές αρχές, αλλά θέλουμε να το πετύχουμε άμεσα. Και για να τό πετύχουμε δεν είμαστε διατεθειμένοι να ακολουθήσουμε το «ν» και το «σ» της γραφειοκρατίας. Μπορεί να μην έχουμε διοικητική ευθύνη γι' αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, αλλά θεωρώ ότι έχουμε όλοι ηθική ευθύνη, και Βάζω τον εαυτό μου πρώτο. Τα πρώτα ασυνόδευτα παιδιά θα μεταφερθούν στις «ασφαλείς ζώνες» στο Σχιστό και στον Ελαιώνα την επόμενη εβδομάδα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)