to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:28 | 19.08.2019

Διεθνή

Κραυγή αγωνίας για τους μετανάστες των Ocean Viking και Open Arms

«Πότε θα φτάσουμε;», «πού πάμε;», ρωτούν τακτικά οι μετανάστες στη διάρκεια της ημέρας.


Στο ανθρωπιστικό πλοίο Ocean Viking, το οποίο αναζητεί όπως και το Open Arms ένα ασφαλές λιμάνι για να αποβιβαστούν οι 356 μετανάστες που έχει διασώσει –κάποιους από τους οποίους πριν 11 ημέρες-, επικρατεί αβεβαιότητα, αλλά η κατάσταση παραμένει ήρεμη.

«Πότε θα φτάσουμε;», «πού πάμε;», ρωτούν τακτικά οι μετανάστες στη διάρκεια της ημέρας.

«Προς το παρόν η ψυχολογική τους κατάσταση παραμένει καλή, οι άνθρωποι συνεργάζονται», επεσήμανε ο Τζέι Μπέργκερ συντονιστής της αποστολής των Γιατρών χωρίς Σύνορα (MSF) που βρίσκεται στο πλοίο, το οποίο έχει ναυλώσει η μη κυβερνητική οργάνωση μαζί με τη SOS Mediterranee.

«Κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, αλλά δεν είχαμε φανταστεί ότι θα διαρκέσει τόσο και δεν είναι καλό για κανέναν», πρόσθεσε.

Την Κυριακή οι μετανάστες μπόρεσαν να πλυθούν. Το μεγάλο, κόκκινο πλοίο διαθέτει έξι ντουσιέρες για τους άνδρες και δύο για τις γυναίκες, οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι πέντε και συνοδεύουν τέσσερα παιδιά, αλλά η ανάγκη για εξοικονόμηση νερού οδηγεί σε περιορισμούς στην πρόσβαση.

Προκειμένου να εξοικονομήσει καύσιμα το Ocean Viking παραμένει σχεδόν ακίνητο στη μέση της διαδρομής μεταξύ Μάλτας και Λινόζα, ενός ιταλικού νησιού κοντά στη Λαμπεντούζα.

Στο πίσω μέρος του πλοίου έχει δημιουργηθεί χώρος για μπουγάδα, ενώ στη γέφυρα μετανάστες έχουν φτιάξει ένα κομμωτήριο.

«Κάθε ημέρα προσπαθούμε να βρούμε κάτι να τους αποσπάσει την προσοχή», εξήγησε ο Μπέργκερ. Το Σάββατο διοργανώθηκε μάθημα ζωγραφικής, χάρη στο οποίο πολλοί μετανάστες μπόρεσαν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να διηγηθούν τις κακουχίες που έχουν περάσει.

Όμως η αναμονή είναι δύσκολη και η ένταση αυξάνεται κάθε βράδυ την ώρα της διανομής των χαρτοκιβωτίων και των κουβερτών, όταν κάθε ένας πρέπει να βρει μια θέση στη γέφυρα για να ξαπλώσει.

«Δεν μπορούμε να τους πούμε ότι θα χρειαστεί να περιμένουν τρεις ημέρες ή μία εβδομάδα. Το μόνο που τους λέμε είναι: “θα είμαστε εδώ μαζί σας για όσο καιρό χρειαστεί και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κάνουμε την κατάστασή σας όσο πιο άνετη γίνεται”», τόνισε ο Μπέργκερ.

Open Arms: Ισπανία και Ιταλία έχουν συμφωνήσει για αποβίβαση των μεταναστών στη Μαγιόρκα, 

Η Ισπανία και η Ιταλία φαίνεται να έχουν καταλήξει σε συμφωνία ώστε 107 μετανάστες, οι οποίοι παραμένουν εδώ και 18 ημέρες πάνω σε ένα πλοίο στη Μεσόγειο, να αποβιβαστούν στο ισπανικό λιμάνι της Μαγιόρκα, δήλωσε σήμερα το ισπανικό πλοίο διάσωσης Open Arms.

Το Open Arms χαρακτήρισε την απόφαση «ακατανόητη», δεδομένων των συνθηκών που επιδεινώνονται συνεχώς πάνω από πλοίο και της εγγύτητάς του στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα.

Για περισσότερες από δύο εβδομάδες, οι μετανάστες παραμένουν πάνω στο πλοίο ανοικτά των ιταλικών ακτών, έχοντας 'εγκλωβιστεί' ανάμεσα στη σκληρή μεταναστευτική γραμμή του ακροδεξιού υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι και στην αρχική απροθυμία της ΕΕ να βρει μια λύση.

Το Open Arms επεσήμανε σήμερα πως η αποβίβαση στη Μαγιόρκα σημαίνει ότι θα προστεθούν άλλες τρεις ημέρες σε μια ήδη πολύ δύσκολη κατάσταση.

«Αν πράγματι έχει επιτευχθεί συμφωνία, είναι σημαντικό η Ιταλία και η Ισπανία να αναλάβουν την ευθύνη να διασφαλίσουν, παρέχοντας τα απαραίτητα μέσα, ότι αυτοί οι άνθρωποι θα αποβιβαστούν τελικά σε ένα ασφαλές λιμάνι», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η οργάνωση.

Η ισπανική κυβέρνηση διαψεύδει ότι έχει καταλήξει σε οποιαδήποτε συμφωνία με την Ιταλία

Η ισπανική κυβέρνηση αρνήθηκε σήμερα ότι έχει συμφωνήσει με την Ιταλία προκειμένου οι 107 μετανάστες να αποβιβαστούν στο ισπανικό λιμάνι της Μαγιόρκα, επαναλαμβάνοντας την ετοιμότητά της να δεχθεί τους μετανάστες εκεί.

«Η κυβέρνηση αρνείται την ύπαρξη οποιασδήποτε συμφωνίας με την Ιταλία», ανέφερε σε μια ανακοίνωση.

«Η μοναδική ορθή πληροφορία είναι πως η ισπανική κυβέρνηση πρότεινε στο Open Arms να κατευθυνθεί στο πιο κοντινό ισπανικό λιμάνι και ότι η ιταλική κυβέρνηση παραβαίνει τον νόμο απαγορεύοντας τους μετανάστες να αποβιβαστούν στη Λαμπεντούζα», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ισπανικής κυβέρνησης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)