to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:55 | 07.03.2015

Διεθνή

ΟΑΣΕ: Η εκεχειρία στην Ουκρανία αντέχει

Η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία φαίνεται πως αντέχει και οι εχθροπραξίες γενικά έχουν σταματήσει, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).



"Η εκτίμησή μου είναι ότι η εκεχειρία, γενικά, αντέχει αλλά υπάρχουν παραβιάσεις", είπε ο Λαμπέρτο Ζανιέρ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Όπως διευκρίνισε, οι παραβιάσεις αυτές αφορούν κυρίως πυρά με ελαφρά όπλα.

"Σε ορισμένες περιπτώσεις πρόκειται για βλήματα όλμων, όμως είναι όπλα μικρού διαμετρήματος" συνέχισε, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρίγα της Λετονίας. "Δεν παρατηρούμε παραβιάσεις όσον αφορά τη χρήση βαρέων οπλικών συστημάτων, τα οποία έχουμε δει να μετακινούνται", πρόσθεσε.

Η Ρωσία και η Ουκρανία συμφώνησαν να διπλασιάσουν τον αριθμό των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στους 1.000, από τους σχεδόν 500 που είναι σήμερα, ώστε να επιτηρείται η εκεχειρία που συμφωνήθηκε τον περασμένο μήνα στο Μινσκ. Ωστόσο ο Ιταλός διπλωμάτης υποστήριξε ότι το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι ο αριθμός των παρατηρητών.

"Το βασικό μου πρόβλημα αυτή τη στιγμή δεν είναι οι αριθμοί, είναι η πρόσβαση. Εάν είχα μεγαλύτερη πρόσβαση, θα μπορούσα να έχω περισσότερα αποτελέσματα από αυτούς (τους παρατηρητές). Αυτή είναι η πρόκληση", είπε.

Ο Ζανιέρ πρόσθεσε ότι θα ήθελε να έχει στη διάθεσή του περισσότερα μικρά, μη επανδρωμένα, τηλεχειριζόμενα αεροσκάφη για να βοηθούν τα τρία μεγάλα που χρησιμοποιούνται σήμερα από τους παρατηρητές.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η αποστολή του ΟΑΣΕ λήγει στις 21 Μαρτίου, αλλά ο Ζανιέρ σημείωσε ότι πιθανότατα θα ανανεωθεί για άλλον έναν χρόνο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)