to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:47 | 23.02.2013

Κοινωνία

ΟΑΕΔ: Ούτε ένας εργαζόμενος σε 450.000 οικογένειες

Ο εφιάλτης της ανεργίας μπορεί να έχει χτυπήσει το 27% των Ελλήνων, ωστόσο η κατάσταση είναι δραματική στις οικογένειες που δεν υπάρχει ούτε ένας εργαζόμενος.


Συγκεκριμένα σε 450.000 οικογένειες δεν δουλεύει ούτε ένας εργαζόμενος και στις οικογένειες αυτές ζουν 1,3 εκατ. άνθρωποι.  Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Ηλίας Κικίλιας, από τους 800.000 ανέργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ επιδοτούνται οι 280.000.

«Ό,τι διαθέσιμοι πόροι υπάρχουν –κυρίως από το ΕΣΠΑ- θα πρέπει να διατεθούν με βάση την ανάγκη στις οικογένειες των ανέργων κι όχι την ηλικία. Η πρόταση του ΟΑΕΔ, αλλά και των κοινωνικών εταίρων, είναι οι πόροι αυτοί να κατευθυνθούν στις οικογένειες που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο», σημείωσε ο πρόεδρος του ΟΑΕΔ.

Στο μεταξύ, μέσα στο Σαββατοκύριακο θα υπογραφεί η υπουργική απόφαση για επιχορήγηση επιδόματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες που έκαναν διακοπή επαγγέλματος. Ο αριθμός των δικαιούχων θα είναι χαμηλότερος των 5.000, λόγω των αυστηρών κριτηρίων που έχουν τεθεί από το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργού Εργασίας, η εφαρμογή του μέτρου θα ξεκινήσει άμεσα μέσα στον Μάρτιο μετά την υπογραφή της απόφασης.

Το ύψος του επιδόματος διαμορφώνεται στα 360 ευρώ και η διάρκειά του είναι σε άμεση συνάρτηση με τα έτη ασφάλισης (θα κυμαίνεται από 3 έως και 9 μήνες). Δικαιούχοι βοηθήματος του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξάρτητα Απασχολουμένων του ΟΑΕΕ –κατ' εφαρμογήν του άρθρου 44 του ν. 3986/2011– είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενοι ασφαλισμένοι στους φορείς ΟΑΕΕ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

Η διάρκεια καταβολής του επιδόματος ανάλογα με τα έτη ασφάλισης κλιμακώνεται ως εξής:

- Ασφάλιση από 3 ως 4 έτη, επίδομα για 3 μήνες.

- Ασφάλιση 5 ως 6 έτη, επίδομα για 4 μήνες.

- Ασφάλιση 7 ως 8 έτη, επίδομα για 5 μήνες.

- Ασφάλιση 9 ως 10 έτη, επίδομα για 6 μήνες.

- Ασφάλιση 11 ως 12 έτη, επίδομα για 7 μήνες.

- Ασφάλιση 13 ως 14 έτη, επίδομα για 8 μήνες.

- Ασφάλιση 15 έτη και άνω, επίδομα για 9 μήνες.


Πηγή: topontiki.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)