to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:19 | 08.05.2013

Κοινωνία

Ο υπουργός βιάστηκε, η ΕΛΣΤΑΤ μίλησε: στο 27% η ανεργία, στα σκουπίδια οι «αισιόδοξες προβλέψεις»

Δεν πέρασαν 24 ώρες από τη στιγμή που ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, εκτίμησε πως υπάρχουν «θετικές ενδείξεις στην απασχόληση» και ήρθαν οι μετρήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας να τον διαψεύσουν κατηγορηματικά: στο 27% η ανεργία, στο 1.320.000 οι άνεργοι


Στο 27% σκαρφάλωσε η ανεργία το Φεβρουάριο - στο 64,2% η ανεργία στους νέους, την ώρα που ο Γ. Βρούτσης πανηγύριζε για «θετικές ενδείξεις στην απασχόληση». Κατά 10,1% (!) αυξήθηκε η ανεργία στους νέους 15-24 ετών φτάνοντας το 64,2%. Για «δολοφονικό όπλο μαζικής καταστροφής εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας» κάνει λόγο ο Δ. Στρατούλης αναφερόμενος στις πολιτικές λιτότητας που οδηγούν τους νέους ανθρώπους στην εξαθλίωση ή την μετανάστευση. Αναλυτικά η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ:

«Προειδοποιήσαμε μόλις χθες τον Υπουργό Εργασίας να μην βιάζεται να πανηγυρίζει περί δήθεν μείωσης της ανεργίας, γιατί η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική και «όποιος βιάζεται σκοντάφτει»!

Δεν πέρασε ούτε μια μέρα από τους πανηγυρισμούς του Υπ. Εργασίας περί δήθεν θετικών ενδείξεων στην απασχόληση και οι εκτιμήσεις του διαψεύστηκαν με πάταγο από τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν ακόμα περισσότερο τα ποσοστά ανεργίας και κυρίως της ανεργίας των νέων, διασφαλίζοντας, δυστυχώς, για πέμπτο συνεχόμενο μήνα την εξευτελιστική, για τη χώρα μας, πρωτιά σε όλη την Ευρώπη.

Οι μνημονιακές κυβερνητικές πολιτικές λιτότητας και ύφεσης αποτελούν δολοφονικό όπλο μαζικής καταστροφής εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας και της παραγωγικής βάσης της χώρας, έχουν φτάσει την ανεργία σε δυσθεώρητα ύψη και την οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση, σε ποσοστά 35% μέσα στο 2013.

Η μνημονιακή συγκυβέρνηση, η τρόικα και τα μνημόνιά τους, πρέπει να φύγουν τώρα , πριν η οικονομική, παραγωγική και κοινωνική καταστροφή που επιφέρουν στο λαό και στη χώρα μας γίνει ανεπανόρθωτη. Ο λαός με τους αγώνες και την ψήφο του θα ανοίξει το δρόμο για μια αριστερή κυβέρνηση, που θα ακυρώσει τα μνημόνια και θα τα αντικαταστήσει με ένα αναπτυξιακό σχέδιο οικονομικής και κοινωνικής ανόρθωσης της χώρας μας, με πρώτη προτεραιότητα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αντιμετώπιση της ανεργίας».

Οι πανηγυρισμοί Βρούτση μετά την «αύξηση των προσλήψεων» για το μήνα Απρίλιο

Η αύξηση των προσλήψεων με όρους εργασιακού μεσαίωνα προκάλεσε τους πανηγυρισμούς του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση: «Τα αποτελέσματα του Απριλίου για τις ροές μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, όπως προκύπτουν από το σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ", συνιστούν μια θετική ένδειξη για τις εξελίξεις στην απασχόληση στη χώρα μας, σε συνέχεια των επιδόσεων του Μαρτίου", σχολίασε ο υπουργός Εργασίας.

Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις προσκρούουν πάνω στην τραγική πραγματικότητα που έχουν προκαλέσει οι μνημονιακές πολιτικές. Η Ελλάδα παραμένει πρώτη στην ανεργία στην ΕΕ και την ευρωζώνη ενώ οι εκτιμήσεις προβλέπουν ανεργία 27% για το 2013 και το 2014 τη ώρα που το ΙΝΕ - ΓΣΕΕ προβλέπει περαιτέρω αύξηση της ανεργίας αν συνεχιστούν οι μνημονιακές πολιτικές. Πρέπει να τονιστεί ότι στην επίσημη καταγραφή που παρουσίασε το υπουργείο Εργασίας δεν υπολογίζεται η «μαύρη» και ανασφάλιστη εργασία που αφορά το 40% των εργαζομένων στην Ελλάδα.

Αναλυτικά η χθεσινή δήλωση Δημήτρη Στρατούλη, υπεύθυνου της επιτροπής κοινοβουλευτικού ελέγχου του Υπουργείου Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας για τις ροές προσλήψεων-απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα το πρώτο τετράμηνο του 2013:

«Ο Υπ. Εργασίας, προκειμένου να δημιουργήσει κλίμα τεχνητής κοινωνικής και πολιτικής αισιοδοξίας, βιάζεται πάρα πολύ να συμπεράνει ότι από το επίσημο ισοζύγιο προσλήψεων/απολύσεων το πρώτο τετράμηνο του 2013 προκύπτουν θετικές προοπτικές για την απασχόληση και θα πρέπει να του υπενθυμίσουμε ότι «όποιος βιάζεται, σκοντάφτει».

Για την επίσημη καταγραφή του ισοζυγίου προσλήψεων/απολύσεων δεν λαμβάνεται καθόλου υπόψιν και δεν καταγράφεται το τι συμβαίνει στον τομέα της «μαύρης» και ανασφάλιστης εργασίας, όταν είναι γνωστό από τους ελέγχους των επιθεωρήσεων εργασίας και του ΙΚΑ ότι αυτή αφορά το 40% των εργαζομένων της χώρας μας στον ιδιωτικό τομέα και το 52% των επιχειρήσεων. Επίσης, εκτός από το γεγονός ότι από τον Απρίλιο πάντα έχουμε αύξηση της εποχικής -προσωρινής όμως- απασχόλησης στον τουρισμό, αυτές που φαίνονται ως νέες προσλήψεις δεν είναι πάντα «νέες». Πίσω από αυτές πολλές φορές κρύβονται δήθεν οικειοθελείς αποχωρήσεις εργαζομένων με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου, που μετά επαναπροσλαμβάνονται με συμβάσεις εργασίας μερικής ή προσωρινής απασχόλησης, που, όμως, παρότι εμφανίζονται ως νέες προσλήψεις, αφορούν τους ίδιους εργαζόμενους.

Ο υπουργός Εργασίας πανηγυρίζει για θετικές εξελίξεις στην απασχόληση, όταν οι ίδιες οι εκθέσεις του ΔΝΤ και της Κομισιόν πριν από λίγες μέρες, προβλέπουν για τη χώρα μας για το 2013 ύφεση 4,2 - 4,5% και ανεργία 27%, ότι, επίσης, εάν υπάρξει οριακή ανάπτυξη το 2014, θα συνοδεύεται με ανεργία 26-27 %, ενώ το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ έχει προειδοποιήσει ότι, εάν συνεχιστούν οι μνημονιακές πολιτικές, η ανεργία θα φτάσει το 2013 στο 35% και οι άνεργοι τα 2.000.000

Οι πανηγυρισμοί, λοιπόν, του Υπ. Εργασίας περί θετικών ενδείξεων στην απασχόληση αποτελούν πρόκληση για τους 1,4 εκατομμύρια ανέργους της χώρας μας και κυρίως για τους νέους, που 6 στους 10 είναι άνεργοι ή για τις 450.000 οικογένειες, στις οποίες δεν εργάζεται κανένα μέλος τους.

Η ντροπιαστική πρώτη θέση της χώρας μας στην Ε.Ε. και στην Ευρωζώνη, όσον αφορά την ανεργία και ειδικά των νέων, όχι μόνο δεν δικαιολογεί προκλητικούς κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για δήθεν δρομολόγηση μείωσής της, αλλά και επιβάλλει τον λαϊκό ξεσηκωμό για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών της ύφεσης και την ανεργίας, και της τρικομματικής κυβέρνησης που τις υπηρετεί».

Στην εργασική ζούγκλα που έχει διαμορφωθεί, ανθίζουν καμπάνιες όπως η παρακάτω:

To BiC dream της εξάμηνης «απασχόλησης»

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)