to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:00 | 09.05.2016

Πολιτισμός

Ο υπουργός Πολιτισμού υποδέχτηκε στην Ακρόπολη περίπου 100 πρόσφυγες

«Θέλουμε η Ευρώπη να ξαναβρεί τις συγκριτικές αξίες της δημοκρατίας, της ανοχής, της αναγνώρισης του άλλου χωρίς διακρίσεις φυλής, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού» ανέφερε σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς υποδεχόμενος στην Ακρόπολη περίπου εκατό πρόσφυγες, κυρίως μικρούς Σύρους και Αφγανούς, από τους χώρους φιλοξενίας του Ελαιώνα και του Σχιστού.


«Είναι μια ημέρα που υποδεχόμαστε τους πρόσφυγες εδώ, όχι μόνο για να τους δείξουμε τους δικούς μας αρχαιολογικούς θησαυρούς και τη δική μας πολιτιστική κληρονομιά, αλλά για να τους δείξουμε ότι αυτή η κληρονομιά είναι για όλους, είναι και δική τους και δική μας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς, ο οποίος υποδέχθηκε σήμερα (9 Μαΐου) περίπου εκατό πρόσφυγες στον βράχο της Ακρόπολης, με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης.

Οι πρόσφυγες, που έφτασαν από τους χώρους φιλοξενίας του Ελαιώνα και του Σχιστού στην Ακρόπολη, ήταν κυρίως νέοι, παιδιά και γονείς. Περπάτησαν στον ιερό βράχο και ξεναγήθηκαν από αρχαιολόγους με την παρουσία της γενικής γραμματέως του υπουργείου Μαρίας Βλαζάκη και της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών Ελένης Μπάνου.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού υποδέχτηκε ομάδα προσφύγων στο Μουσείο Ακρόπολης, όπου συνομίλησε και φωτογραφήθηκε με παιδιά, στα οποία μοιράστηκαν δώρα στο τέλος της ξενάγησης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και του πολιτιστικού οργανισμού Flux Laboratory.

«Σημαντική ημέρα η σημερινή από πολλές μεριές. Είναι κατ' αρχάς Ημέρα της Ευρώπης, που σημαίνει ότι με αυτή την αφορμή, η Ευρώπη θέλουμε να ξαναβρεί τις ιδρυτικές αξίες της, δημοκρατία, ειρήνη, ανοχή, αναγνώριση του άλλου, χωρίς διακρίσεις φυλής, εθνικότητας, φύλου, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού», ανέφερε ο κ. Μπαλτάς και προσέθεσε:

«Είναι η Ημέρα αυτή και σημαντική για τη Συρία και Ελλάδα. Είδαμε τις καταστροφές στην Παλμύρα, είδαμε καταστροφές μνημείων και αρχαιοκαπηλία που ξεκινά μετά από αυτή την καταστροφή. Για την UNESCO και για ολόκληρη την ανθρωπότητα αυτή τη στιγμή η ακεραιότητα των μνημείων είναι το σημαντικό ζήτημα. Ο Παρθενώνας δεν είναι ακέραιο μνημείο από αυτή την άποψη. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια παγκόσμια κινητοποίηση και για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα. Μαζί με την καταστροφή στην Παλμύρα φαίνεται ότι και στην Παλμύρα υπάρχει ανάλογο πρόβλημα, και εκεί προσπαθούμε να βοηθήσουμε. Και άρα μια επίσκεψη των προσφύγων σήμερα με την βοήθεια της Ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ και της πρωτοβουλίας Flux, δημιουργεί συνθήκες, ώστε να έρθουμε κοντύτερα στους πρόσφυγες, που φιλοξενούμε εδώ και να τους δείξουμε ότι η φιλοξενία δεν είναι μόνο υλική, αλλά είναι ηθική και ιστορική και συναρτημένη με τη δική τους ιστορία και τη δική μας και για αυτό το λόγο θεωρούμε αυτή τη μέρα εξαιρετικά σημαντική».

Μετά την επίσκεψη στον ιερό βράχο της Ακρόπολης οι πρόσφυγες με τον υπουργό Πολιτισμού, ξεναγήθηκαν στο Μουσείο της Ακρόπολης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και του πολιτιστικού οργανισμού Flux Laboratory.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)