to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:57 | 16.04.2015

Πολιτική

Ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης στη συζήτηση του ν/σ για τις φυλακές (βίντεο)

Η τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών στην Ολομέλεια της Βουλής για το ν/σ για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ'


Δείτε ζωντανά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του ν/σ για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ' (ενημέρωση-βίντεο)

Μέτωπο απέναντι στις «επιταγές Σόιμπλε», ζήτησε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης μιλώντας στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ. Το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε επί της αρχής από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ενώ το καταψηφίζουν Ν.Δ., Χρυσή Αυγή, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ. Το ΚΚΕ δήλωσε παρών επί της αρχής.

Ο υπουργός Εσωτερικών απάντησε στην κριτική του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου καλώντας την αντιπολίτευση να πάρει ξεκάθαρη θέση.

«Τι θέλουν από την κυβέρνηση; Να οπισθοχωρήσουμε στα ζητήματα μισθών, συντάξεων κλπ; Πείτε μας ευθέως και ευκρινώς και όχι με μυθοπλασίες και plan Β. Ποιο κόμμα εισηγείται στην κυβέρνηση να υποχωρήσει σε αυτά τα ζητήματα ώστε να βρεθεί λύσει κατά τις επιταγές του Σόιμπλε;», ρώτησε.

Ο Ν. Βούτσης επέκρινε την ΝΔ για την αρνητική στάση της για το νομοσχέδιο επισημαίνοντας πως υπήρξαν εκ μέρους της «συμψηφιστικές λογικές και κρεσέντο κινδυνολογίας», ενώ την κάλεσε να εγκαταλείψει την εμφυλιοπολεμική ρητορική: «Δεν υπάρχουν δικοί σας και δικοί μας εχθροί ή θύματα» είπε και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση: «φύγετε από αυτή την νοοτροπία. Είναι απαράδεκτοι συμψηφισμοί. Η εθνική συμφιλίωση επιτεύχθηκε από πολιτικές συναινέσεις και κοινωνικούς αγώνες. Αυτό δεν μπορεί να αναστραφεί».

Μάλιστα αναφέρθηκε ειδικά στον εισηγητή της ΝΔ Βασίλη Κικίλια που είπε υπάρχει συγγένεια του ΣΥΡΙΖΑ  με την τρομοκρατία. «Θα τον συνοδεύει αυτό», σημείωσε ο υπουργός.

Παράλληλα ο Ν. Βούτσης απάντησε στην κριτική ότι το νομοσχέδιο είναι καθ’ υπαγόρευση των καταληψιών και των κουκουλοφόρων. «Επί διετία και καθ’ υπαγόρευση η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά πολιτευόταν για το σύνολο των ζητημάτων με βάση την ατζέντα της Χρυσής Αυγής. Δεν υπάρχει θέμα που να μην έβαζε η Χρυσή Αυγή και να μην τοποθετούνταν η προηγούμενη κυβέρνηση. Σας θυμίζω την ιθαγένεια.  Σε ποιο κοινό έδωσε εξετάσεις η προηγούμενη κυβέρνηση καταργώντας το νόμο Ραγκούση;», τόνισε υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση Σαμαρά «ξεκίνησε το έργο της με εκκένωση της βίλας Αμαλίας και προχώρησε ασκώντας πολιτική καθ’ υπαγόρευση των πλέον ακροδεξιών αντιλήψεων και του δόγματος: «Νόμος και τάξη»».

Για την διάταξη που αφορά την κατ’ οίκον έκτιση ποινής, στην οποία υπάγεται και ο Σάββας Ξηρός, ο υπουργός Εσωτερικών ρώτησε: «πως μας ζητάτε να εξαιρέσουμε από μέτρα επιείκειας καταδικασθέντες και για τρομοκρατικές πράξεις;».

Υπενθύμισε δε ότι «όλες οι πολιτικές δυνάμεις, και η Αριστερά, δεν φέραμε ενστάσεις όταν οδηγούνταν σε άλλου τύπου έκτισης ποινής δεκάδες βαρύτατα καταδικασμένοι όπως χουντικοί ή για οικονομικά εγκλήματα», αποδεχόμενοι τους ανθρωπιστικούς λόγους που προβλήθηκαν.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό ο Ν. Βούτσης παραδέχθηκε ότι αναμένεται διπλασιασμός του αριθμού των μεταναστών που θα εισέλθουν στην χώρα μας, λέγοντας ότι το 2015 εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 145.000 σε σχέση με το 2014 που εισήλθαν 72.000.

Παράλληλα υπερασπίστηκε την αρμόδια Αναπληρωτή Υπουργό Τασία Χριστοδουλοπούλου λέγοντας: «να τιμήσω την Υπουργό Μετανάστευσης γιατί αν κάτι πετύχαμε είναι ότι τα παπαγαλάκια και οι άλλοι δεν μιλάνε πλέον για λαθρομετανάστες αλλά για πρόσφυγες και για μετανάστες. Αποτελεί τεράστια επιτυχία».

Αντιπαρήλθε τον ισχυρισμό της ΝΔ ότι η κυβέρνηση άνοιξε τα σύνορα επισημαίνοντας πως «άλλοι άνοιξαν τα σύνορα για να φύγουν 400.000 Έλληνες μέσα στην κρίση».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)