to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:14 | 20.06.2014

Πολιτική

Ο υπόκοσμος γίνεται τιμητής της πολιτικής ζωής της Ελλάδας

Φωτογραφία-κείμενο: Άγγελος Καλοδούκας


Ο ρωμαίος πολιτικός Μάρκος Πόρκιος Κάτων ((234 π.Χ-149 π.Χ), γνωστός και ως Κάτων ο Τιμητής, ήταν προσηλωμένος στα αμιγή ρωμαϊκά ήθη και έθιμα. Θεωρούσε την ελληνική φιλοσοφία και τον ελληνικό τρόπο ζωής μέγιστα δεινά της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας. Ως ύπατος (consul) το 195 π.X. και ως κήνσωρ (censor), δηλαδή τιμητής, το 184, ο Κάτων έδειξε όλη του την εχθρότητα προς την ελληνική φιλοσοφία και έταξε σκοπό της ζωής του να αναμορφώσει «τα διεφθαρμένα από την ελληνική επιρροή» ήθη της ρωμαϊκής αριστοκρατίας. Ο σκοπός της ζωής του ήταν να εξαγνίσει τη Ρώμη από «τη νοσηρή επιρροή των ελλήνων φιλοσόφων». Συμβούλεψε τον γιο του να μην ασχοληθεί με τη μελέτη της λογοτεχνίας αυτής της «άχρηστης φυλής» (των Ελλήνων φιλοσόφων δηλαδή). Έτσι ο Κάτων κατόρθωσε να απαγορευθεί ακόμα και η διαμονή των ελλήνων φιλοσόφων στη Ρώμη.

Ο Μάρκος Πόρκιος Κάτων είχε πολλούς  μιμητές στους αιώνες που ακολούθησαν. Οι συντηρητικοί όλων των εποχών μισούν τον ορθολογισμό που συστηματοποιήθηκε στην αρχαία Ελλάδα. Τη διαβρωτική, δηλαδή, αποδόμηση όλων των καθεστωτικών ιδεών και απόψεων που φέρνει ο ορθολογισμός. Την αποδόμηση του ποιο «είναι το σωστό, η σωστή συμπεριφορά». Οι καθεστωτικοί όλων των εποχών επιθυμούν την ακινητοποίηση του κοινωνικού χρόνου. Τελικός στόχος είναι οι υποτελείς να μείνουν υποτελείς, οι ταξικά κυρίαρχοι να παραμείνουν κυρίαρχοι.

Υπάρχει ωστόσο μια μεγάλη διαφορά με τη σημερινή εποχή. Οι συντηρητικοί καθεστωτικοί τιμητές του παρελθόντος μπορούσαν να περιβληθούν την τήβεννο ενός «άκαμπτου ηθικισμού». Οι ίδιοι ζούσαν (ή τουλάχιστον μπορούσαν να ισχυριστούν ότι ζούσαν) λιτά και ταπεινά. Ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός, αντίθετα, δημιούργησε έναν νέο είδους «τιμητών». Τους τιμητές του υπόκοσμου, τους μαφιόζους Κάτωνες. Όσους διαβιούν υπερπολυτελώς, σε βίλες και μέσα στη χλιδή, με χρήματα που απέκτησαν μέσω εκβιασμών χωρίς να ντρέπονται και χωρίς να έχουν τύψεις. Εκβιάζοντας και αποσπώντας χρήματα  όσων «άλλων» δεν ζούσαν «σύμφωνα με τα χρηστά ήθη». Έγιναν πλούσιοι μέσω μαφιόζικων πρακτικών και συμπεριφορών κάτω από τη μάσκα ενός σύγχρονου καπιταλιστή-μαφιόζου που υποδύεται δήθεν τον Μάρκος Πόρκιος Κάτων.

Αλλά αυτός δεν είναι ο καπιταλισμός; Φοράει διάφορους μανδύες, αλλά παραμένει στη βάση του πάντα ο ίδιος: αδυσώπητο κυνήγι του χρήματος, ποδοπάτημα των άλλων ανθρώπων και κάθε συναισθήματος. Υποδούλωση του άλλου ανθρώπου με κάθε τρόπο και μέσο. 

Θα μου πείτε:

- Μα τι σου ήρθε, ρε Άγγελε, και κάνεις τέτοιες σκοτεινές σκέψεις;

- Μπα… τίποτα, απλά διαβάζω μια ανάρτηση κάποιου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου.

Και, για να μην με παρεξηγήσετε: δεν διαβάζω κείμενα από αυτό το υποκείμενο. Μου στείλανε φίλοι μου την ανάρτηση προς ενημέρωση…  

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)