to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:41 | 05.02.2014

Πολιτισμός

«Ο υπ. Πολιτισμού θα επωμισθεί τεράστια ιστορική ευθύνη αν δεχτεί την προσωρινή απόσπαση των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης»

«Καλούμε τον Υπουργό Πολιτισμού να μην αποδεχτεί τη νέα απόφαση-ατόπημα του ΚΑΣ,και να αναζητήσει (...) νέα τεχνική λύση που θα εξασφαλίζει την συνύπαρξη αρχαιοτήτων και μετρό χωρίς την έστω και προσωρινή απόσπαση των αρχαιοτήτων, γιατί αυτό θα επιφέρει τεράστια αλλοίωση στον αρχαιολογικό χώρο. Αλλιώς, ο Υπουργός θα επωμισθεί τεραστίων διαστάσεων ιστορική ευθύνη», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΕΚΕ Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ


         Ο Υπουργός Πολιτισμού θα επωμισθεί τεραστίων διαστάσεων ιστορική ευθύνη αν κάνει δεκτή τη νέα απόφαση του ΚΑΣ για προσωρινή  απόσπαση των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης.

        Σχετικά με το θέμα της νέας και οριακής απόφασης του ΚΑΣ για τα αρχαία που αποκαλύφθησαν στο Μετρό της Θεσσαλονίκης η Επιτροπή Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου (ΕΕΚΕ) Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ   κατέθεσε ερώτηση επισημαίνοντας τα εξής:

       «Εδώ και ένα χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, οι αρχαιολόγοι,  φορείς  και συλλογικότητες της πόλης διακηρύσσουμε την θέση μας, για τις αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν στο σταθμό Βενιζέλου,  που είναι και μετρό και αρχαία, γιατί πιστεύουμε ότι και το έργο του μετρό πρέπει να ολοκληρωθεί και μάλιστα όσο το δυνατόν συντομότερα, και τα εξαιρετικής σημασίας αρχαία  πρέπει να διατηρηθούν ανέπαφα στη θέση τους, ώστε η πόλη να μην στερηθεί ένα μοναδικό μνημείο της πολιτιστικής της κληρονομιάς. 

          Έχουμε καλέσει κατ’ επανάληψη την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού να ακυρώσει τα σχέδια της Αττικό Μετρό για μετακίνηση των αρχαιοτήτων και να επιβάλει την εξεύρεση νέας τεχνικής λύσης για τη συνύπαρξη αρχαιοτήτων και μετρό.  Όλο αυτό το διάστημα η σταθερή απάντηση από πλευράς υπουργείου ήταν ότι η Αττικό Μετρό αποκλείει κάθε πιθανότητα εξεύρεσης άλλης τεχνικής λύσης για συνύπαρξη αρχαιοτήτων και μετρό και ως εκ τούτου τα αρχαία πρέπει να  αποσπαστούν οριστικά, όπως  άλλωστε ανέφερε  και η προηγούμενη απαράδεκτη  και ανιστόρητη απόφαση του ΚΑΣ. 

        Η νέα απόφαση του ΚΑΣ, που προβλέπει την προσωρινή απομάκρυνση των αρχαιοτήτων και την επανατοποθέτησή  τους, αποτελεί μία πρώτη πολύ σημαντική νίκη του κινήματος. Κάτω από την πίεση των αγώνων μας, η Αττικό μετρό αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί και να  παραδεχτεί ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλες λύσεις. Πολύ σύντομα θα αναγκαστεί να αποδεχτεί ότι υπάρχει  και η τεχνική δυνατότητα το έργο να προχωρήσει χωρίς να  αποσπαστούν τα αρχαία, ούτε καν προσωρινά, όπως έχει συμβεί σε διάφορους σταθμούς στο μετρό της Αθήνας.» 

            Καλούμε τον  Υπουργό Πολιτισμού  και Αθλητισμού να μην αποδεχτεί την νέα απόφαση του ΚΑΣ, που αποτελεί  νέο ατόπημα για το συμβούλιο, και να αναζητήσει είτε από την Αττικο Μετρό είτε από άλλον φορέα, την εξεύρεση μιας νέας τεχνικής λύσης που θα εξασφαλίζει την συνύπαρξη αρχαιοτήτων και μετρό χωρίς την έστω και προσωρινή απόσπαση των αρχαιοτήτων, γιατί αυτό θα επιφέρει τεράστια αλλοίωση στον αρχαιολογικό χώρο. Σε διαφορετική περίπτωση, ο Υπουργός θα επωμισθεί τεραστίων διαστάσεων ιστορική ευθύνη.

       Καλούμε τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να συνεχίσουν τον αγώνα τους, στον οποίο αρωγός και συμπαραστάτης υπήρξε από την αρχή ο ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι την οριστική νίκη, που είναι πλέον πολύ κοντά.

5 Φεβρουαρίου 2014

Επιτροπή Ελέγχου Κυβερνητικού  Έργου (ΕΕΚΕ)  Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)