to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο Βρούτσης «αναβαθμίζει» το ΣΕΠΕ με τις... παρεμβάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης!

Ενώ αποκρύπτει ότι μεθοδευμένα απαξιώνει και αδρανοποιεί τον κρίσιμο για την προστασία των εργατικών δικαιωμάτων ελεγκτικό μηχανισμό


Πιεσμένος, προφανώς, από τις αντιδράσεις για την επί έναν και πλέον χρόνο απαξίωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), ο Γιάννης Βρούτσης προσπάθησε την Τετάρτη 11/11/20, μέσω ενός δελτίου Τύπου (αναλυτικά εδώ: https://www.amna.gr/home/article/504760/G-Broutsis-Anabathmizetai-to-Soma-Epitheorisis-Ergasias-), να διασκεδάσει τις εντυπώσεις απαριθμώντας τις δράσεις για την «ενεργή στήριξη του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, τη συνεχή αναβάθμιση του αυτόνομου ρόλου του Επιθεωρητή και τη σταθερή ενίσχυση στο έμψυχο δυναμικό του σώματος».

Ωστόσο, εύκολα διαπιστώνει κάποιος ότι οι πράξεις αυτές συνιστούν κατά κύριο λόγο ολοκλήρωση δρομολογημένων από την προηγούμενη κυβέρνηση ρυθμίσεων. Και οι τυμπανοκρουσίες για την υλοποίησή τους καλύπτουν απλά με θόρυβο την πολιτική επιλογή αδρανοποίησης του εν λόγω ελεγκτικού μηχανισμού.

Πιο συγκεκριμένα:

1) Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι «ήδη από τον Νοέμβριο 2019 έως το τέλος Μαΐου 2020, στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας έχουν τοποθετηθεί 52 νέοι υπάλληλοι με την ολοκλήρωση του Α΄ κύκλου κινητικότητας. Παράλληλα, αναμένεται να οριστικοποιηθεί το προσεχές διάστημα η διαδικασία πρόσληψης, μέσω ΑΣΕΠ, 53 νέων θέσεων (ΠΕ, ΤΕ) μόνιμου προσωπικού.

Τέλος, στο πλαίσιο του προγραμματισμού προσλήψεων έτους 2021, έχουν εγκριθεί για το Σ.ΕΠ.Ε. επτά θέσεις, ενώ, μέσω του Β΄ κύκλου κινητικότητας, θα καλυφθούν επιπλέον 15 νέες θέσεις. Συνολικά, λοιπόν, το διάστημα 2020-2021, το Σ.ΕΠ.Ε. θα έχει ενισχυθεί με 127 νέους εξειδικευμένους επιθεωρητές».

Ωστόσο, όπως τονίζει ο πρώην Ειδικός Επιθεωρητής του ΣΕΠΕ, Πάνος Κορφιάτης, η Α' φάση της κινητικότητας είχε δρομολογηθεί από το 2018 και απλά εκκρεμούσαν οι τοποθετήσεις των υπαλλήλων. Παράλληλα, οι 53 προσλήψεις είχαν προκηρυχθεί τον Απρίλιο του 2019, δηλαδή κατά τη θητεία της προηγούμενης ηγεσίας στο υπουργείο Εργασίας.

2) Το υπουργείο Εργασίας σημειώνει ότι προχωράει «για πρώτη φορά και στον εξοπλισμό των επιθεωρητών του Σ.ΕΠ.Ε. με 500 ειδικές φορητές συσκευές (tablets), προκειμένου να αναβαθμίσει και να διευκολύνει την επιχειρησιακή ετοιμότητά τους, βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα του ελεγκτικού έργου τους».

Βέβαια, σύμφωνα πάντα με τον Π. Κορφιάτη, η συγκεκριμένη αγορά είχε σχεδιαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση (επί υπουργίας Αχτσιόγλου) και είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τη «θεσμική ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρηση Εργασίας».

3) Επίσης, ο αρμόδιος υπουργός πανηγυρίζει διότι, πλέον, «ο κάθε Επιθεωρητής θα μπορεί να διαμορφώσει επιτόπου, ηλεκτρονικά το δελτίο ελέγχου, εισάγοντας τα ευρήματά του τη στιγμή του ελέγχου και όχι με την επιστροφή του στο γραφείο του. Ακολούθως, το δελτίο ελέγχου θα μπορεί να το στείλει ηλεκτρονικά στο λογαριασμό του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του εργοδότη και όχι χειρόγραφα. Με αυτόν τον τρόπο, καταργείται η κλασική ταχυδρομική αποστολή του προστίμου στον εργοδότη, μειώνονται τα διοικητικά και οικονομικά βάρη της υπηρεσίας τους και οι ελεγκτές επικεντρώνονται στο ουσιαστικό ρόλο τους: στον επιθεωρητή των εργασιακών σχέσεων/ασφάλειας και υγείας στην εργασία».

Αυτό που αποκρύπτει ο κ. Βρούτσης είναι ότι, όπως υπενθυμίζει ο Π. Κορφιάτης, η ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων θεσμοθετήθηκε με τον Νόμο 4558/18 (πριν από 2 χρόνια δηλαδή!) «και θα έπρεπε να είναι ήδη σε εφαρμογή από τις 16/9/2019, όπως όριζε σχετική εγκύκλιος».

«Στις περιπτώσεις της κινητικότητας και των προσλήψεων η διαδικασία κυλούσε ήδη από μόνη της υπηρεσιακά, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις που αναφέρει το δελτίο Τύπου η συμβολή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας περιορίστηκε στην διεκπεραίωση των υπογραφών, με κάποια καθυστέρηση», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο πρώην Ειδικός Επιθεωρητής του ΣΕΠΕ.

Η μεθοδευμένη απαξίωση

Ενώ ο κ. Βρούτσης επιμένει, στην ίδια ανακοίνωση, ότι «αναβαθμίζεται κατακόρυφα η επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα των ελέγχων και το λειτουργικό έργο των Επιθεωρητών», δέχεται τα πυρά της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επιθεωρητών Εργασίας (20/10/20) διότι κατάργησε πρόσφατα μία σημαντική διάταξη της προηγούμενης κυβέρνησης. Εν προκειμένω, μετά την παρέμβαση Βρούτση, για την ανάληψη θέσης ευθύνης στο ΣΕΠΕ (να γίνει δηλαδή Προϊστάμενος Διεύθυνσης και Προϊστάμενος Τμήματος ή να πάρει θέση Ειδικού Επιθεωρητή Εργασίας) δεν απαιτείται η προϋπηρεσία στο Σώμα, σε θέση Επιθεωρητή. Τη θέση μπορεί να πάρει δηλαδή και ένας δημόσιος υπάλληλος εκτός ΣΕΠΕ!

«Πώς μπορεί να διενεργεί εργατικές διαφορές σε πρώτο ή δεύτερο βαθμό, πώς θα καθοδηγεί τους υφισταμένους του και πώς θα απαντά σε ερωτήματα πολιτών και υπαλλήλων χωρίς να έχει ολοκληρωμένη γνώση, τριβή και εμπειρία στην εφαρμογή και ερμηνεία της εργατικής νομοθεσίας, των εσωτερικών διαδικασιών και των τεχνολογικών εργαλείων που μόνο οι Επιθεωρητές Εργασίας γνωρίζουν με την εν τοις πράγμασι εμπειρία τους στις υπηρεσίες του ΣΕΠΕ, εξ αντικειμένου και λόγω των πολλαπλών, πάσης φύσεως ελεγκτικών και διοικητικών καθηκόντων που εκτελούν καθημερινά», η εύλογη απορία της Ομοσπονδίας των Επιθεωρητών.

Αλλά και για αυτό έχει «λύση» ο Γ. Βρούτσης: όπως καταδείξαμε στις 24/9, με το νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί το επόμενο διάστημα, θα μεταφερθεί η αρμοδιότητα των «εργατικών διαφορών» στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

Μία δηλαδή κίνηση αποψίλωσης του ΣΕΠΕ η οποία θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην πρόσβαση των εργαζομένων στη διαδικασία επίλυσης εργατικών διαφορών.

Διότι, πέραν από την αντικειμενική δυσκολία πρόσβασης στον ΟΜΕΔ (θα απαιτείται η συνδρομή δικηγόρου, ενώ η πλειονότητα των εργαζομένων που προσφεύγουν στο ΣΕΠΕ είναι απλήρωτοι και αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες) πλέον θα βγει από το «παιχνίδι» η απαραίτητη γνώση της αγοράς εργασίας και της  παραβατικότητας που διαθέτουν τα τοπικά τμήματα του ΣΕΠΕ, καθώς και η  δυνατότητα επιβολής κυρώσεων, που εν τοις πράγμασι οδηγούσε στην επίλυση των διαφορών.

Αυτό είναι και το τελευταίο χτύπημα στο ήδη αδρανοποιημένο ΣΕΠΕ καθώς η αποκαθήλωση του ελεγκτικού μηχανισμού της αγοράς εργασίας φάνηκε εξ αρχής ότι ήταν στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Πρώτη πράξη της ήταν, το καλοκαίρι του 2019,  η κατάργηση του ΣΕΠΕ ως ξεχωριστής δομής του υπουργείου Εργασίας, με σαφή και διακριτά καθήκοντα και η ένταξή του στη Γενική Γραμματεία Εργασίας. Μία κίνηση υποβάθμισης που ακόμα και στο φιλοκυβερνητικό ραδιόφωνο του «Πρώτου Θέματος» τέθηκε πρόσφατα στον υπουργό Εργασίας ως ερώτημα (βλέπε: Κάτι τρέχει με το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, Εφημερίδα των Συντακτών, 10/11/20). «Αυτά είναι μικροπολιτική για να έχουμε να συζητάμε», πέταξε τη μπάλα στην εξέδρα ο κ. Βρούτσης και αναφέρθηκε στις 50 προσλήψεις που έγιναν και «100 λάπτοπ που θα έχουν στα χέρια τους οι επιθεωρητές από τον Γενάρη για ηλεκτρονικούς ελέγχους»...

Όλα τα παραπάνω έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των εργαζόμενων σε μία περίοδο που είναι ιδιαίτερα αυξημένες οι ανάγκες ελέγχου της τήρησης των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, όπου καθημερινά εμφανίζονται κρούσματα. Ή, ακόμα χειρότερα, αποκρύπτονται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των εργαζόμενων και τη δημόσια υγεία.

Ο υπουργός Εργασίας απλά ισχυρίζεται, χωρίς να παραθέτει αναλυτικά στοιχεία (όπως του έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία μέσω κοινοβουλευτικής ερώτησης), ότι «οι έλεγχοι συνεχίζονται με ιδιαίτερη ένταση και προσήλωση για την  καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και των καταχρηστικών πρακτικών εκ μέρους ορισμένων εργοδοτών και τη συνεπή εφαρμογή τόσο των γενικών διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας όσο και των έκτακτων μέτρων αποτροπής διάδοσης του κορωνοϊού στους εργασιακούς χώρους».

Βέβαια, εργαζόμενοι και συνδικάτα τον διαψεύδουν και θυμίζουν ότι την προηγούμενη περίοδο, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το ΣΕΠΕ είχε αναβαθμισμένο ρόλο με ελέγχους σε μεγάλες επιχειρήσεις, πρόστιμα και κυρώσεις σε πολυεθνικές εταιρείας και τράπεζες (μπορείτε να βρείτε τα σχετικά δημοσιεύματα στο Left.gr) και σημαντικά πορίσματα που αξιοποιήθηκαν προς όφελος των εργαζόμενων (όπως αυτό για τα super marker του «Καρυπίδη»).

Οι εργαζόμενοι στο ΣΕΠΕ από τη πλευρά τους επισημαίνουν τα μεγάλα κενά σε θέσεις επιθεωρητών και ανησυχούν για τις πληροφορίες ότι στο νέο οργανόγραμμα θα προβλέπεται κατάργηση τμημάτων.

Αν όλα αυτά συνιστούν αναβάθμιση το ΣΕΠΕ, τότε οι λέξεις χάνουν το νόημά τους και ο αρμόδιος υπουργός μπορεί κατ' ευφημισμόν να συνεχίζει να λέγεται «Εργασίας» και όχι «Εργοδοτικής Ασυδοσίας»...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)