to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:08 | 15.01.2019

Πολιτική

Ο βρετανικός Τύπος έχει προδικάσει πανωλεθρία για τη Μέι στη σημερινή ψηφοφορία

Εάν οι βουλευτές υποστηρίξουν την συμφωνία σήμερα, μπορούμε να αποχωρήσουμε από την ΕΕ, να ενώσουμε την χώρα και να τερματίσουμε την πολιτική παράλυση που κράτα πίσω την Βρετανία. Για τον λόγο αυτόν η Mail απευθύνει έκκληση προς αυτούς να τιμήσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και ζητεί...είναι η ώρα για να βάλετε πρώτη την χώρα σας», είναι το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας.


Οι βρετανικές εφημερίδες έπαιξαν κρίσιμο ρόλο στην διαμόρφωση της κοινής γνώμης για το Brexit κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για το δημοψήφισμα του 2016. Και στην συνέχεια, προσδιόρισαν τους όρους του δημόσιου διαλόγου στην εξέλιξη της διαδικασίας του διαζυγίου του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ενωση που οδήγησε μέχρι την επίτευξη της συμφωνίας ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες, που τίθεται απόψε προς έγκρισιν στην Βουλή των Κοινοτήτων.

Σήμερα, η ταμπλόιντ Daily Mail εκλιπαρεί τους βρετανούς βουλευτές να υποστηρίξουν την συμφωνία. «Εάν οι βουλευτές υποστηρίξουν την συμφωνία σήμερα, μπορούμε να αποχωρήσουμε από την ΕΕ, να ενώσουμε την χώρα και να τερματίσουμε την πολιτική παράλυση που κράτα πίσω την Βρετανία. Για τον λόγο αυτόν η Mail απευθύνει έκκληση προς αυτούς να τιμήσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και ζητεί...είναι η ώρα για να βάλετε πρώτη την χώρα σας», είναι το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας.

Ο βρετανικός Τύπος έχει προδικάσει πανωλεθρία για την Τερέζα Μέι στην σημερινή ψηφοφορία. «Η Μέι ετοιμάζεται για ιστορική ήττα», γράφουν οι Times. Η εφημερίδα είχε υποστηρίξει την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά τώρα υποστηρίζει την συμφωνία της Μέι, ως μόνη λύση για την αποφυγή μίας χαώδους εξόδου άνευ συμφωνίας. «Η συμφωνία της δεν είναι τέλεια, αλλά θα επιτρέψει στην Βρετανία να προχωρήσει σε συντεταγμένη αποχώρηση από την ΕΕ», γράφουν στο κύριο άρθρο τους οι Times.

Η Daily Mirror συμβουλεύει την πρωθυπουργό να αρχίσει ήδη να αναζητεί ένα plan B, καθώς ετοιμάζεται να γνωρίσει «μία από τις συντριπτικότερες ήττες στο Κοινοβούλιο». «Αγαπητή πρωθυπουργέ, η συμφωνία σας πεθαίνει σήμερα. Κατά συνέπεια, προς το συμφέρον της εθνικής ενότητας μπορείτε παρακαλούμε να ανοίξετε τα μάτια σας (και τα αυτιά σας) και να αρχίσετε να αναζητείτε ένα...PLAN B;».

«Η Μέι απέναντι σε συντριπτική ήττα στην ψηφοφορία για το Brexit», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος του Guardian. «Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος ετοιμάζεται να καταθέσει πρόταση μομφής σε περίπτωση βαριάς ήττας της πρωθυπουργού στην Βουλή των Κοινοτήτων».

«Οι ευρωσκεπτικιστές των Τόρις απειλούν την Μέι με ταπείνωση για την συμφωνία του Brexit», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος των Financial Times. «Η έκκληση για υποστήριξη καταδικασμένη να αποτύχει . Η επιστολή των Βρυξελλών απορρίφθηκε. Κοινοβουλευτικό χάος καραδοκεί».

«Δεν έχει πλέον συμμάχους, ούτε χρόνο», είναι το πρωτοσέλιδο της Daily Telegraph. «Λυπούμαστε που πρέπει να έλθουμε σε αντίθεση με μία Τόρι πρωθυπουργό», γράφει η Telegraph, ένθερμη υποστηρίκτρια του Brexit, που έχει τηρήσει εχθρική στάση απέναντι στην συμφωνία της Τερέζα Μέι και έχει προειδοποιήσει ότι κάθε προσπάθεια καθυστέρησης της εξόδου της Βρετανίας θα έχει ως αποτέλεσμα πολιτική ριζοσπαστικοποίηση και πιθανή κυβέρνηση Κόρμπιν. Στο σημερινό της φύλο η εφημερίδα δημοσιεύει στην πρώτη σελίδα απόσπασμα του κύριου άρθρου της στο οποίο αναφέρεται ότι θα ήταν «ιστορικό λάθος» η έγκριση αυτής της «άθλιας συμφωνίας».

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα απαιτήσει να διεξαχθεί «δεύτερη ψηφοφορία» στη Βουλή των Κοινοτήτων επί της συμφωνίας που έκλεισε με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit, παρότι οδεύει να υποστεί ιστορική ήττα στην ψηφοφορία, αποκαλύπτει «διακριτικά» η ταμπλόιντ εφημερίδα The Sun σε μία γωνία της πρώτης της σελίδα που καταλαμβάνεται από το ζεύγος Χάρι-Μέγκαν.

Η Sun προβλέπει ότι η κυβέρνηση της Μέι οδεύει να χάσει με τριψήφια διαφορά, να υποστεί την πιο βαριά ήττα στη σύγχρονη κοινοβουλευτική ιστορία της Βρετανίας, ενώ θεωρητικά απομένουν 73 ημέρες ώσπου το Brexit να γίνει πραγματικότητα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)