to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:34 | 22.12.2019

Κοινωνία

«Ο βιαστής είσαι εσύ»: Η περφόρμανς της διεθνούς διαμαρτυρίας και στο Σύνταγμα (βίντεο - φωτογραφίες)

Πλήθος γυναικών στο Σύνταγμα παρουσίασαν την Κυριακή την περφόρμανς διαμαρτυρίας της κολεκτίβας Las Tesis «Ο βιαστής είσαι εσύ» που ξεκίνησε από τους εξεγερμένους δρόμους του Σαντιάγκο της Χιλής και ραγδαία επεκτάθηκε σε όλο τον κόσμο.


Ρεπορτάζ: Κατ. Μπρέγιαννη για την Αυγή, φωτογραφίες, video: Σπ. Μ

Τον ύμνο του φεμινισμού, την δυναμική περφόρμανς διαμαρτυρίας που δημιούργησε η χιλιανή διαθεματική κολεκτίβα Las Tesis, ''Un violador en tu camino" (ο βιαστής στο δρόμο σου)  παρουσίασε πλήθος γυναικών μπροστά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη ενώνοντας τις φωνές τους με το παγκόσμιο φεμινιστικό κίνημα που διαμαρτύρεται ενάντια στις γυναικοκτονίες, τους βιασμούς. την έμφυλη βία και τις ανισότητες. Aντίστοιχη εκδήλωση διαμαρτυρίας την ίδια ώρα πραγματοποιήθηκε και στην Θεσσαλονίκη.

Είχε προηγηθεί ανοικτό κάλεσμα στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα όπου συμμετείχαν χωρίς διαχωρισμούς όλες οι φεμινιστικές οργανώσεις, ομάδες όλων των χρωμάτων, Λοατκι, κουίρ και τρανς άτομα.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας ξεκίνησε με την εκτέλεση του «ένας βιαστής στο δρόμο σου» στα Ισπανικά σε ένδειξη αλληλεγγύης στο λαό της Χιλής. Στην συνέχεια οι γυναίκες παρουσίασαν το ίδιο τραγούδι διαμαρτυρίας με ελληνικούς στίχους.

Με παλμό και δυναμισμό οι γυναίκες φώναξαν συνθήματα όπως: “Εl pueblo unido hamas sera vencido”, «Ακόμα και αν φορέσω την φούστα μου καπέλο, όταν λέω όχι σημαίνει πως δεν θέλω», «Οι βιαστές δεν είναι ράτσα ειδική, είναι άντρες καθημερινοί», «Από την Αθήνα μέχρι την Χιλή, φεμινισμοί ταράζουνε ολόκληρη τη γη» «γυναίκες ενωμένες, γυναίκες μαζί» κ.α.

Στο τέλος της εκδήλωσης διαμαρτυρίας έγιναν προσκλητήριο νεκρών όπου ακούστηκαν τα ονόματα όσων δολοφονήθηκαν στη χώρα μας, θύματα γυναικοκτονιών, ή ακραίου σεξισμού εξαιτίας του φύλου τους. Στην μνήμη τους τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Η παρουσία της Αστυνομίας ήταν διακριτική.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)