to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:37 | 10.11.2014

Πολιτική

Ο Βενιζέλος ζήτησε συναίνεση γύρω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο σχέδιο καθορισμού ζωνών με την Αίγυπτο και επανέλαβε την επικοινωνιακή φούσκα περί «εξόδου από το μνημόνιο»


Όπως αναφέρει το in.gr:

Για το κυβερνητικό σχέδιο με στόχο την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο ενημέρωσε το μεσημέρι της Δευτέρας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος. 

Σημείωσε ότι είναι ένα σχέδιο για μετάβαση στη νέα εποχή και αποκάλυψε ότι γίνονται προσπάθειες καθορισμού θαλασσίων ζωνών όχι μόνο με την Αίγυπτο, αλλά και με την Ιταλία, την Αλβανία και διερευνητικές επαφές -όπως τις χαρακτήρισε- με τη Τουρκία, βασισμένες στο Δίκαιο της Θάλασσας.

«Όλα αυτά συγκροτούνται σε μια ενιαία πολιτική υπεράσπισης και αξιοποίησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων του ορυκτού πλούτου και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό» είπε ο κ. Βενιζέλος. 

Αποκάλυψε ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει απευθύνει πρόσκληση σε όλες τις χώρες της περιοχής να αποδεχθούν τη σύμβαση του ΟΗΕ και το Δίκαιο της Θάλασσας και να ενεργούν στο πλαίσιο του. Το μεγάλο, όμως, πρόβλημα είναι η Τουρκία, που δεν είναι μέλος, αλλά αποδέχεται την ισχύ του εθιμικού διεθνούς δικαίου της θάλασσας και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Για το μνημόνιο

Ειδικά για το σχέδιο εξόδου από το μνημόνιο και την τρόικα είπε ότι στόχος είναι η μετάβαση σε μια νέα εποχή με ασφάλεια, με αμυντικό θώρακα απέναντι στις κινήσεις της αγοράς, οι οποίες είναι κερδοσκοπικές. 

Είπε ότι το σχέδιο αυτό θα παρουσιαστεί ενώπιον του ελληνικού λαού, ο οποίος έχει κάνει πάρα πολλές θυσίες. 

Σημείωσε ωστόσο τη μεγάλη πολιτική θυσία, όπως τη χαρακτήρισε, «που υποβληθήκαμε ως πολιτικός χώρος να υποστούμε ακρωτηριασμό της εκλογικής δύναμής μας χάριν του εθνικού συμφέροντος». 

Αφήνοντας αιχμές εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να τον κατονομάσει, ζήτησε ο ελληνικός λαός να αξιολογήσει από τη μία πλευρά μια ολοκληρωμένη διαπραγμάτευση και από την άλλη διάφορες ασάφειες, αβεβαιότητες και ανασφάλειες. 

Τέλος ζήτησε συναίνεση γύρω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γιατί -όπως είπε- δεν μπορούμε να παίζουμε με τους θεσμούς, έχει πολλή μεγάλη σημασία και στα εθνικά θέματα, αλλά και στη λειτουργία της δημοκρατίας να υπάρχουν ελάχιστοι όροι συναίνεσης και συνεργασίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)