to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο βαλκάνιος Τραμπ

Την Αμερική δεν την έφτιαξε η Wall Street αλλά η μεσαία τάξη και τη μεσαία τάξη την έφτιαξαν τα συνδικάτα, λέει ο Μπάιντεν


Πριν μάθουμε τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη για τα εργασιακά, ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε προβλέψει ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από αυτούς που θεωρούν τα εργασιακά δικαιώματα του 20ού αιώνα ένα είδος ταμπού. Το οκτάωρο, οι πληρωμένες υπερωρίες, η Επιθεώρηση Εργασίας, όλα αυτά είναι ταμπού τα οποία το νομοσχέδιο Χατζηδάκη έρχεται να καταργήσει.

Πριν ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάιντεν προτείνει να αρθούν οι πατέντες για τα εμβόλια προκειμένου ν' αντιμετωπιστεί η πανδημία, η πρόταση αυτή είχε διατυπωθεί από αρκετούς, μεταξύ των οποίων και ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και κορυφαίοι επιστήμονες, πολιτικοί, το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και άλλοι υπεράνω συριζαϊκής υποψίας. Η αντίδραση του Μητσοτάκη ήταν να χλευάσει τις σχετικές προτάσεις ως ανεδαφικές, ως ψευδαισθήσεις του Τσίπρα, δεν εφείσθη μάλιστα λογοπαιγνίων και ευφυολογημάτων, μιλώντας για λεφτόδεντρα και εμβολιόδεντρα και λέγοντας ότι ο Τσίπρας θέλει να ιδιωτικοποιήσει τη Φάιζερ με ένα άρθρο και ένα νόμο.

Οι πρόσφατες τοποθετήσεις του Μπάιντεν και στα δύο ζητήματα έδειξαν πόσο μακριά βρίσκεται ο φιλελεύθερος, κεντρώος, σπουδαγμένος στο Χάρβαρντ και στο Κολόμπια, απ’ αυτό που τείνει να καταστεί κοινός τόπος στις προηγμένες καπιταλιστικές χώρες: Τα trickle down economics, δηλαδή η βολική θεωρία ότι ο πλούτος κατρακυλάει από τους πλούσιους στους φτωχούς, δεν δουλεύει ούτε δούλεψε ποτέ, λέει έξω από τα δόντια ο Μπάιντεν. Την Αμερική δεν την έφτιαξε η Wall Street αλλά η μεσαία τάξη και τη μεσαία τάξη την έφτιαξαν τα συνδικάτα, λέει ο Μπάιντεν. Έχουμε παγκόσμια υγειονομική κρίση, δεν μπορούν να προστατεύονται οι πατέντες των εμβολίων, λέει ο Μπάιντεν. Μπορεί κανείς να σκεφτεί ότι ο Μπάιντεν επηρεάζεται από την ισχυρή παρουσία της αριστερής τάσης στους κόλπους των Δημοκρατικών και ότι έχει μπει ο Μπέρνι μέσα του. Όμως και στις περισσότερες άλλες προηγμένες χώρες, η πανδημία οδήγησε είτε σε βίαιες ωριμάνσεις είτε σε προσωρινές προσαρμογές, σε κάθε περίπτωση όμως σε κινήσεις προστασίας της κοινωνίας και της οικονομίας ταυτόχρονα, δηλαδή της κοινωνικής συνοχής. Επιλέγουν επίσης, δύσκολο να κάνουν αλλιώς, την ενίσχυση των δυνατοτήτων των κρατικών τους μηχανισμών και την ενίσχυση της παρέμβασης του κράτους στην οικονομία.

Στην Ελλάδα του φιλελεύθερου κεντρώου Μητσοτάκη γίνονται τα ακριβώς αντίθετα: Η κοινωνία αντιμετωπίζεται ως λειμώνας ιδιωτικών συμφερόντων μεγάλων και μικρών, «για το καλό της», τα δικαιώματα των εργαζομένων καταργούνται εν μέσω πανδημίας, τα βασικά «άσετς» του Δημοσίου παραχωρούνται πρακτικά τζάμπα «για το καλό τους». Και όλα αυτά επενδεδυμένα με λαϊκισμό, αγοραίο πατριωτισμό, θρησκοληψία, φέικ νιουζ και γενικότερη υποχώρηση της δημοκρατίας και του πολιτισμού στις περισσότερες εκφάνσεις του δημόσιου βίου και της λειτουργίας του πολιτεύματος.

Υπάρχει πρότυπο της πολιτικής Μητσοτάκη, και μάλιστα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Μόνο που δεν είναι ο Μπάιντεν, είναι ο Τραμπ. Και ως περιεχόμενο πολιτικής και ως εκφορά. Και μάλιστα στην ακροδεξιά ψεκασμένη εκδοχή Μπάνον. Αυτός ο συνδυασμός, που κόντεψε να ξεκάνει τις ΗΠΑ, μπορεί να αποδειχθεί μοιραίος για μια χώρα σαν την Ελλάδα.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)