to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο Τζόκερ και το Τζένγκα*

Η “αριστεία” εμφανίστηκε από την πρώτη στιγμή στο προπαγανδιστικό πακέτο του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν ήταν κάτι που προέκυψε ούτε προεκλογικά ούτε μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας.


Το ίδιο ισχύει και με τον τεχνοκρατισμό όπως και με την θέαση της πολιτικής ως σειρά προβλημάτων προς επίλυση, τα οποία είναι απογυμνωμένα από το πολιτικό, κοινωνικό και ιδεολογικό τους πρόσημο. Λίγους μήνες μετά την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 2016, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει πως “η δικιά μας κυβέρνηση, η δικιά μου κυβέρνηση, η κυβέρνηση είναι το αποκλειστικό πρόβλημα του Πρωθυπουργού και έτσι πρέπει να είναι, θα είναι μια κυβέρνηση των αρίστων”.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά την ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ο Κυρ. Μητσοτάκης σημείωσε πως “η σύνθεσή της έγινε χωρίς πολιτικές αναστολές και κομματικές παρωπίδες. Για να είναι μια κυβέρνηση όλων των Ελλήνων”. Και πρόσθεσε: “Μια κυβέρνηση που γεφυρώνει την πείρα με την ανανέωση και την πολιτική με τον επαγγελματισμό του τεχνοκράτη που ξέρει να δίνει λύσεις σε προβλήματα”.

Επιπλέον, στη συζήτηση σχετικά με το νομοσχέδιο για το “επιτελικό κράτος” ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε πως μέσα από αυτό “η Κυβέρνηση γίνεται συλλογική, αλλά ταυτόχρονα αποτελεσματική και γρήγορη”. Και συμπλήρωσε: “Τα υπουργεία αντί να δρουν ως ξεχωριστά φέουδα εντάσσουν τις ενέργειές τους σε έναν κοινό προγραμματισμό”.

Καθόλη τη διάρκεια του γεγονότος σχετικά με την ταινία “Τζόκερ” και τις συλλήψεις ανήλικων θεατών από κινηματογραφικές αίθουσες, το παραπάνω πλαίσιο κυβερνητικής λειτουργίας που έχει σχεδιάσει ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει σημειώσει τις παρακάτω… επιτυχίες:


- Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, δήλωσε πως η παρέμβαση της Αστυνομίας έχει να κάνει με νόμο τον οποίο έχει συνυπογράψει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ραγκούσης το 2010. Ωστόσο, η υπουργός Πολιτισμού, Λ. Μενδώνη, δήλωσε πως η συγκεκριμένη παρέμβαση απορρέει από άλλον νόμο, σημειώνοντας πως ο νόμος του 2010 δεν προβλέπει την παρέμβαση της Αστυνομίας.
- Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης, προκειμένου να πετάξει το μπαλάκι των ευθυνών από πάνω του, δήλωσε πως θα πάει να δει την ταινία με τον 15χρονο γιό του.
- Τα φιλικά ΜΜΕ της κυβέρνησης διέρρεαν πως η παρέμβαση έγινε μετά από καταγγελία στελεχών του υπουργείου Πολιτισμού που... πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ, ισχυρισμό που υιοθέτησε και ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Μπογδάνος. Λίγες ώρες αργότερα, ωστόσο, τα ίδια ΜΜΕ, επικαλούμενα πηγές του υπουργείου Πολιτισμού, ισχυρίζονταν πως η καταγγελία έγινε από ανταγωνιστική εταιρεία διανομής κινηματογραφικών ταινιών (στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί το οξύμωρο μιας κυβέρνησης που ομνύει στην αγορά και τον ανταγωνισμό να επιρρίπτει ευθύνες στον τελευταίο). Κατόπιν, μάθαμε πως το υπουργείο Πολιτισμού, ήδη από την 1η Οκτωβρίου είχε προχωρήσει σε ειδικές συστάσεις προς τις κινηματογραφικές αίθουσες για τη συγκεκριμένη ταινία.

Είναι προφανές από τα παραπάνω πως η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη λειτουργεί ακριβώς όπως ο ίδιος είχε προβλέψει και σχεδιάσει: επίλυση προβλημάτων, κοινός προγραμματισμός, συντονισμός και μη φεουδαρχική λειτουργία και, πάνω απ’ όλα, “αριστεία”…

*Γνωστό παιδικό παιχνίδι με ξύλινα τουβλάκια. Σκοπός του παιχνιδιού είναι ο σχηματισμός όσο το δυνατόν ψηλότερου οικοδομήματος. Σε περίπτωση που κάποιος παίκτης τραβήξει από το οικοδόμημα κάποιο τούβλο που διαταράξει τη σταθερότητα, το οικοδόμημα καταρρέει αμέσως.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)