to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:55 | 30.06.2016

Οικονομία

Ο τζόγος των hedge funds με την Τράπεζα Πειραιώς

Ακήρυχτος πόλεμος με τα hedge funds «μυρίζει» πίσω από την εμπλοκή στην επιλογή του νέου Διευθυνοντος Συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς – ένας πόλεμος, με διακύβευμα τον έλεγχο τόσο της ίδιας της τράπεζας Πειραιώς όσο, και κυρίως, των κόκκινων δανείων - Βασική αιτία της 6μήνης και πλέον εμπλοκής είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ξένος επενδυτής Τζον Πόλσον, ο οποίος φέρεται να δυναμιτίζει το κλίμα επιμένοντας σε εκ βάθρων αλλαγή του δ. σ. της τράπεζας


Μαίνεται ο «εμφύλιος πόλεμος» στην Τράπεζα Πειραιώς μεταξύ του προέδρου Μιχάλη Σάλλα και του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου John Paulson που ελέγχει άμεσα ή έμμεσα 20%-25% του μετοχικού κεφαλαίου. Ο Κύπριος Χρ. Παπαδόπουλος, ο οποίος αναμενόταν να είναι ο νέος διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας είναι το πρώτο «θύμα» του «εμφυλίου», όπως υποστηρίζουν τραπεζικές πηγές. Κι αυτό ενώ είχε λάβει, από την προηγούμενη εβδομάδα, το «πράσινο» φως από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και χθες επρόκειτο να επικυρωθεί η τοποθέτησή του από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ (SSM) είχε εκφραστεί θετικά για τον Χρ. Παπαδόπουλο, ο οποίος είχε πάει στη Φρανκφούρτη και είχε περάσει από συνέντευξη. Προχθές το απόγευμα ο SSM ενημέρωσε τη διοίκηση της τράπεζας ότι υπάρχει κώλυμα, καθώς υπάρχει καταγγελία για το πρόσωπό του με αποτέλεσμα να «παγώσει» η διαδικασία. Ποιος και πότε έκανε την καταγγελία, ποιο το ακριβές περιεχόμενό της, αν και πότε το διερεύνησε ο SSM είναι τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα.

Και επιπλέον, θα πρέπει να απαντηθεί αν και πότε ενημερώθηκε το ΤΧΣ από τον SSM, που είναι και μέτοχος της τράπεζας, για την καταγγελία και γιατί ο… άγνωστος καταγγέλλων δεν απευθύνθηκε απευθείας στο ΤΧΣ. Αυτό πάντως που υποστηρίζουν τραπεζικές πηγές είναι ότι η καταγγελία σε βάρος του Χρ. Παπαδόπουλου είναι έωλη, κάτι που μένει να αποδειχθεί. Ωστόσο δεν λείπουν και οι εκτιμήσεις ότι ο SSM «έτριξε τα δόντια» στο ΤΧΣ λόγω της διαρροής του ονόματος του Χρ. Παπαδόπουλου, πριν καν συνεδριάσει το Δ.Σ. της τράπεζας. Aυτή όμως φαίνεται να είναι μια πολύ αφελής εξήγηση. Αλλωστε, οι επαΐοντες της ελληνικής τραπεζικής αγοράς ανησυχούσαν μήπως και κάτι πάει στραβά την τελευταία στιγμή, λόγω αντιρρήσεων του Paulson (αναλυτικά παρακάτω).

Μιχάλης Σάλλας

Σημειώνεται ότι όπως επισημαίνεται στις σχετικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στην τελευταία συμφωνία που υπέγραψε η Αθήνα με τους δανειστές: 

- Το Γενικό Συμβούλιο αποτελείται από εννέα μη εκτελεστικά μέλη. Επτά εκ των μελών του, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου του, επιλέγονται μεταξύ προσώπων με διεθνή εμπειρία σε τραπεζικά θέματα. Τις θέσεις των υπολοίπων μελών του Γενικού Συμβουλίου συμπληρώνουν ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών και ένα πρόσωπο που ορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος.

- Η Εκτελεστική Επιτροπή είναι τριμελής. Δύο εκ των μελών της, συμπεριλαμβανομένου του Διευθύνοντος Συμβούλου, επιλέγονται μεταξύ προσώπων με διεθνή εμπειρία σε τραπεζικά θέματα ή σε θέματα εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων. Ένα εκ των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής υποδεικνύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος. Ένα μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής ορίζεται υπεύθυνο για την ενίσχυση του ρόλου του Ταμείου στη διευκόλυνση της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των πιστωτικών ιδρυμάτων στα οποία το Ταμείο έχει συμμετοχή.

Το «παιχνίδι» του Τζον Πόλσον

Τραπεζικοί κύκλοι βλέπουν πίσω από αυτή την εμπλοκή δάκτυλο του Τζον Πόλσον, του μεγαλοεπενδυτή των hedge fuds που ελέγχει – επισήμως τουλάχιστον – το 9,3% των μετοχών της Πειραιώς. Κατά τους ίδιους κύκλους στόχος του hedge fund του Πόλσον είναι να ελέγξει πλήρως την τράπεζα με κύριο στόχο τη μεγάλη «προίκα» και δεξαμενή των κόκκινων δανείων.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει περίπου το 50% των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων της ελληνικής αγοράς, και μεταξύ αυτών τα πλέον δελεαστικά για τα hedge funds θεωρούνται εκείνα των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων αλλά και σημαντικών βιομηχανιών τροφίμων. Η πλήρης απόκτησή τους από ένα κερδοσοκοπικό fund τύπου Paulson&Co θα του έδινε τον έλεγχο μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων και θεωρείται σ’ αυτή τη συγκυρία εξαιρετική επενδυτική ευκαιρία καθώς μπορούν να αποδώσουν μεγάλες υπεραξίες.

Εξ ου και πηγές της αγοράς βλέπουν πλέον ανοιχτό πόλεμο, εκτιμώντας ότι η αιφνίδια αλλαγή στάσης του SSΜ μπορεί να αποτελεί συνέπεια των πιέσεων Πόλσον. Το fund του Paulson, άλλωστε, επιδίδεται εδώ και μήνες σε παρασκηνιακό lobbying, και όχι μόνον, με πρώτο στόχο το έλεγχο της διοίκησης της τράπεζας.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο Τζον Πόλσον, ο οποίος έχει επενδύσει στην Τράπεζα Πειραιώς 400 εκατομμύρια ευρώ, είναι πιθανό μέσω άλλων επενδυτικών οχημάτων να έχει αυξήσει το ποσοστό του στην τράπεζα έως και στο 15%. Φέρεται, δε, να πιέζει υπέρ της επιστροφής στη διοίκησή της του Ανθιμου Θωμόπουλου, ο οποίος είχε υποβάλει την παραίτησή του στις αρχές του έτους.

Οι κινήσεις Πόλσον, αλλά και άλλων κερδοσκοπικών funds, εκτιμάται ότι έχουν στόχο την αντικατάσταση των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών από ξένα, κυρίως, στελέχη που θα επιταχύνουν τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης χιλιάδων υπερχρεωμένων ελληνικών επιχειρήσεων. Πρόκειται για διαδικασίες που υπόσχονται μεγάλα κέρδη στα funds αλλά και μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας (πηγές: Εφημερίδα των Συντακτώνtvxs.greuro2day.gr)...

 

Μετά την Πειραιώς «οι γύπες» χτυπούν και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Την παραίτηση των μελών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ζητούν οι δανειστές σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του ρ/σ Στο Κόκκινο. Κατά την διαδικασία αξιολόγησης της διοίκησης του ΤΧΣ την Τετάρτη η Επιτροπή Επιλογής (Selection Panel) των θεσμών κατέστησε σαφές στα μέλη της σημερινής Εκτελεστικής Επιτροπής πως θα πρέπει να αποχωρήσουν από το Ταμείο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ Άρης Ξενόφος, ο αναπληρωτής CEO Γιώργος Κουτσός και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Αναστάσιος Γάγαλης αν και αξιολογήθηκαν ως εξαιρετικά ικανοί κρίθηκε ότι λόγω πρότερης επαγγελματικής διαδρομής στις ελληνικές τράπεζες τα τελευταία χρόνια δεν πληρούν τα κριτήρια ώστε να μπορούν να συνεχίσουν στις θέσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την διάρκεια του προηγούμενου καλοκαιριού και την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών η τρόικα είχε εντάξει ορισμένα άρθρα τα οποία όριζαν ότι στις ανώτερες θέσεις των τραπεζών μπορούν να τοποθετηθούν άνθρωποι της αγοράς οι οποίοι έχουν εμπειρία δέκα χρόνων στο διεθνές τραπεζικό σύστημα και δεν έχουν δουλέψει στις ελληνικές τράπεζες την τελευταία δεκαετία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)