to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:47 | 09.06.2021

Διεθνή

Ο Τζο Μπάιντεν ξεκινά οχταήμερο διπλωματικό μαραθώνιο στην Ευρώπη

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναχωρεί σήμερα για τη Βρετανία, στην πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό από τότε που ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ, στο πλαίσιο μιας οκταήμερης αποστολής για να αποκαταστήσει τους υπερατλαντικούς δεσμούς που είχαν πληγεί επί της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και να αναδιαμορφώσει τις σχέσεις με τη Ρωσία.


Το ταξίδι αυτό αποτελεί μια δοκιμασία για την ικανότητα του Δημοκρατικού προέδρου να διαχειριστεί και να αποκαταστήσει τις σχέσεις με σημαντικούς του συμμάχους, οι οποίοι απομακρύνθηκαν από τους εμπορικούς δασμούς που επέβαλε ο πρόεδρος Τραμπ και από την αποχώρηση των ΗΠΑ από διεθνείς συνθήκες.

"Θα αποδείξουν οι δημοκρατικές συμμαχίες και θεσμοί, που διαμόρφωσαν τόσο μεγάλο μέρος του περασμένου αιώνα, την ικανότητά τους απέναντι στις σύγχρονες απειλές και εχθρούς; Θεωρώ ότι η απάντηση είναι 'ναι'. Και αυτή την εβδομάδα στην Ευρώπη έχουμε την ευκαιρία να το αποδείξουμε", έγραψε ο Μπάιντεν σε ένα άρθρο γνώμης, το οποίο δημοσιεύτηκε στην Washington Post.

Η συνάντησή του με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στις 16 Ιουνίου στη Γενεύη είναι η κορωνίδα του ταξιδιού του, μια ευκαιρία να μεταφέρει τις ανησυχίες των ΗΠΑ απευθείας στον Πούτιν σχετικά με τις ρωσικές επιθέσεις λυτρισμικού, την επιθετικότητα της Μόσχας προς την Ουκρανία και μια σειρά από άλλα ζητήματα.

Στη σύνοδο των G7

Ο πρώτος σταθμός του Μπάιντεν θα είναι το παραθαλάσσιο χωριό Σεντ Ιβ στην Κορνουάλη, όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της G7. Η σύνοδος αναμένεται να επικεντρωθεί στην διπλωματία των εμβολίων, το εμπόριο, το κλίμα και μια πρωτοβουλία για την ανοικοδόμηση των υποδομών στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Αμερικανοί αξιωματούχοι βλέπουν αυτή την προσπάθεια ως έναν τρόπο για να αντιπαρατεθούν στην αυξανόμενη κινεζική επιρροή.

Ο Μπάιντεν ενδεχομένως να δεχτεί πιέσεις για να κάνει περισσότερα στο θέμα του διαμοιρασμού των προμηθειών των αμερικανικών εμβολίων με άλλες χώρες έπειτα από μια αρχική δέσμευση για 20 εκατομμύρια δόσεις που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

H πρόταση για φόρο στις πολυεθνικές

Η προσπάθειά του να πιέσει για την επιβολή ενός παγκόσμιου ελάχιστου φόρου επί των πολυεθνικών εταιρειών συναντά αντιδράσεις στις ΗΠΑ.

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 συμφώνησαν πριν από την σύνοδο κορυφής να επιδιώξουν την επιβολή ενός παγκόσμιου ελάχιστου φόρου 15%, ενώ περίπου για 100 μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες προβλέπεται ότι θα πρέπει να πληρώνουν φόρους για το 20% των κερδών που αποκτούν πάνω από το όριο του 10% στις χώρες όπου δημιούργησαν τα έσοδα. Οι Ρεπουμπλικανοί εναντιώθηκαν στο σχέδιο αυτή την εβδομάδα πιθανόν περιπλέκοντας την ικανότητα των ΗΠΑ να επιβάλουν μια ευρύτερη παγκόσμια συμφωνία.

Συνάντηση με Τζόνσον (και Ελισάβετ) 

Αύριο ο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον στην Κορνουάλη σε μια προσπάθεια να αναβιώσει την αμερικανο-βρετανική "ειδική σχέση" μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Έπειτα από τρεις ημέρες συμμετοχής στην G7 ο Μπάιντεν και η σύζυγός του Τζιλ θα επισκεφθούν την βασίλισσα Ελισάβετ στο Κάστρο του Ουίνδσορ. Ο 78χρονος Μπάιντεν είχε συναντήσει την βασίλισσα το 1982, όταν ήταν γερουσιαστής του Ντέλαγουερ.

Βρυξέλλες για συνομιλίες με ΝΑΤΟ και ΕΕ

Στη συνέχεια ο Μπάιντεν θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με ηγέτες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Στην ατζέντα των συνομιλιών αναμένεται να κυριαρχήσει το θέμα της Ρωσίας, της Κίνας και το αιώνιο αίτημα προς τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους να συνεισφέρουν περισσότερο στην κοινή τους άμυνα.

Και με Πούτιν - Ερντογάν

Ο Μπάιντεν θα ολοκληρώσει το ταξίδι του στη Γενεύη, που θα αποτελέσει ίσως και το δυσκολότερο μέρος της αποστολής του, αφού θα συναντηθεί με τον Πούτιν, ο οποίος είχε καλές σχέσεις με τον Τραμπ.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν είπε στους δημοσιογράφους ότι ο Μπάιντεν ευελπιστεί οι συναντήσεις του στην G7 και στο NATO να ενισχύσουν μια αίσθηση συμμαχικής ενότητας πριν από τη συνάντησή του με τον Πούτιν.

Δεν αναμένεται πάντως σημαντική πρόοδος από τη συνάντησή τους. Σύμφωνα με τον Σάλιβαν, ο Μπάιντεν θα ασκήσει πιέσεις στον Πούτιν για τις προτεραιότητες που θέτουν οι ΗΠΑ. Οι δύο πλευρές διαπραγματεύονται αν θα παραχωρήσουν στο τέλος κοινή συνέντευξη Τύπου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)