to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:55 | 02.05.2016

Διεθνή

Ο Τζ. Κέρι εκφράζει την ελπίδα ότι θα υπάρξει πρόοδος στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία στη Γενεύη

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είπε χθες πως ελπίζει στην πρόοδο των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Γενεύη για τη Συρία τις επόμενες δύο μέρες ώστε να ανανεωθεί η συμφωνία κατάπαυσης πυρός για όλη τη Συρία και να επαναληφθούν οι συνομιλίες για να πάψουν οι εχροπραξίες.


"Ελπίζουμε να καταφέρουμε κάποια πρόοδο", είπε ο Κέρι λίγο μετά την άφιξή του στη Γενεύη, πριν ξεκινήσει μια συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας Νάσερ Γιούντεχ. "Είναι κρίσιμες ώρες αυτές, προσβλέπουμε στην συνεργασία της Ρωσίας και προφανώς αναμένουμε να ακούσει το καθεστώς τη Ρωσία και να απαντήσει".

Η επίσκεψη του Κέρι στη Γενεύη διοργανώθηκε εσπευσμένα μετά από τηλεφώνημα του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών Στάφαν ντε Μιστούρα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία να διασώσουν τη δίμηνη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από έντονες μάχες στο Χαλέπι.

Ο Γιούντεχ περιέγραψε την κατάσταση στην περιοχή του Χαλεπίου ως "εξαιρετικά ανησυχητική" και υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητη η κατάπαυση των συρράξεων για να επαναληφθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες και η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας.

"Πρέπει να συζητήσουμε την επί εδάφους κατάσταση σήμερα, κατοχυρώνοντας μια εθνικής εμβέλειας παύση εχροτήτων η οποία θα οδηγήσει σε βελτιωμένο περιβάλλον που θα επιτρέψει την πολιτική πορεία", τόνισε ο Γιούντεχ.

"Είναι ένα ολόκληρο πακέτο - η παύση των εχθροπραξιών, οι διαπραγματεύσεις, και η ανθρωπιστική πρόσβαση. Και οι τρεις (παράγοντες) αποτελούν πρόκληση και πρέπει να εξετασθεί αυτό σήμερα".

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών είπαν ότι θα συζητήσουν επίσης και τον πόλεμο Ισραηλινών-Παλαιστινίων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνάντηση Κέρι με τον Σαουδάραβα ομόλογό του

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι δήλωσε σήμερα πως οι συνομιλίες με τη Ρωσία και με τους εταίρους του συνασπισμού "πλησιάζουν εγγύτερα σε ένα σημείο κατανόησης" προκειμένου να ανανεωθεί η συμφωνία εκεχειρίας στη Συρία, περιλαμβανομένης και της περιοχής γύρω από την πόλη Χαλέπι.

"Πλησιάζουμε εγγύτερα σε ένα σημείο κατανόησης, αλλά έχουμε κάποια δουλειά να κάνουμε και αυτός είναι ο λόγος που είμαστε εδώ", δήλωσε ο Κέρι κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Άντελ αλ-Τζουμπέιρ στη Γενεύη.

Ο Τζουμπέιρ χαρακτήρισε την κλιμάκωση των μαχών "παραβίαση όλων των ανθρωπιστικών νόμων", επιρρίπτοντας την ευθύνη για τα αεροπορικά πλήγματα στο Χαλέπι στις κυβερνητικές δυνάμεις και κάλεσε τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ να παραιτηθεί. "Μπορεί να φύγει μέσω μιας πολιτικής διαδικασίας και ελπίζουμε ότι θα το κάνει, αλλιώς θα απομακρυνθεί με τη βία", είπε ο Τζουμπέιρ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)