to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:21 | 01.02.2022

Πολιτισμός

Δείτε ξανά: Ο «τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού» του Ντάριο Φο - Οι συντελεστές μιλούν στο Left.gr

Το θεατρικό έργο του νομπελίστα συγγραφέα Ντάριο Φο «Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού» θεωρείται κλασικό έργο του θεάτρου του 20ού αιώνα και έχει ανέβει σε όλο τον κόσμο σε περισσότερες από σαράντα χώρες - Στη συνέντευξη που ακολουθεί ο ηθοποιός Θοδωρής Σκυφτούλης μιλάει στον φακό του Left.gr και απαντάει στις ερωτήσεις μας


Θέατρο Γκλόρια – Gloria

Ερωτήσεις-επεξεργασία εικόνας:  Άγγελος Καλοδούκας

Κάμερα: Βασίλης Γιαννούλης

Συνέντευξη: Θοδωρής Σκυφτούλης, ηθοποιός

Η παράσταση στο θέατρο Γκλόρια είναι πολύ σημαντική για δυο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι πρόκειται για μια παράσταση καλλιτεχνικά άψογη. Η σκηνοθεσία και οι ηθοποιοί υπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο το θεατρικό του Φο: όπως σε όλα του τα έργα, κεντρικό ρόλο έχουν στοιχεία της κομέντια ντελ' άρτε όπου ο ηθοποιός και οι αυτοσχεδιασμοί του έχουν πρωτεύοντα ρόλο. Μπουφονικές ακόμα και κλοουνίστικες σκηνές υπηρετούν την ουσία του έργου προσφέροντας υπέροχες στιγμές γνησίας διασκέδασης για τους θεατές. Όλα αυτά είναι άμεσα δεμένα με το δεύτερο λόγο που η παράσταση αυτή είναι τόσο σημαντική. Όπως μας λέει και ο Θοδωρής Σκυφτούλης ο Φο ήθελε τα έργα του να είναι «αθάνατα». Δηλαδή στο πέρασμα του χρόνου μέσω του αυτοοσχεδιασμού να συγχρονίζονται με την εκάστοτε εποχή και τους κοινωνικούς αγώνες της. Και αυτό κάνουν με τον καλύτερο τρόπο οι ηθοποιοί επί σκηνής. Οι ατάκες τους που αναφέρονται στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα είναι πράγματι εύστοχες. Από αυτή την πλευρά, η παράσταση είναι και μια πρόταση για ένα σύγχρονο πολιτικό θέατρο.

Το θεατρικό έργο του νομπελίστα συγγραφέα Ντάριο Φο «Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού» θεωρείται κλασικό έργο του θεάτρου του 20ού αιώνα και έχει ανέβει σε όλο τον κόσμο σε περισσότερες από σαράντα χώρες. Παράλληλα είναι κατ’ εξοχήν πολιτικό έργο που στηρίζεται σε ένα πραγματικό γεγονός. Στις 12 Δεκεμβρίου του 1969 μία βόμβα εξερράγη στην έδρα της Αγροτικής Τράπεζας στην Πιάτσα Φοντάνα στο Μιλάνο της Ιταλίας, σκοτώνοντας 17 άτομα και τραυματίζοντας 88. Η αστυνομία αμέσως στοχοποίησε τις Ερυθρές Ταξιαρχίες αλλά κυρίως τον αναρχικό χώρο. Συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν περίπου 80 άτομα κυρίως αναρχικοί. Μεταξύ αυτών ήταν και ο αναρχικός εργάτης σιδηροδρόμων Τζουζέπε Πινέλλι. Στις 15 Δεκεμβρίου και ενώ συνέχιζε να κρατείται στην αστυνομική διεύθυνση ο Πινέλλι έπεσε από το παράθυρο του δωματίου όπου διεξαγόταν η ανάκριση και σκοτώθηκε. Οι σύντροφοι του Πινέλλι κατήγγειλαν ότι δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από αστυνομικά όργανα. Οι τέσσερις αστυνομικοί και ένας αξιωματικός των καραμπινιέρων, που κατά το θάνατο του Πινέλλι βρίσκονταν στο γραφείο, κρίθηκαν αθώοι.

Στις 27 Ιουνίου του 1971 δημοσιεύτηκε σε ιταλικό περιοδικό μια επιστολή, την οποία υπέγραφαν 757 συγγραφείς, καλλιτέχνες, άνθρωποι του κινηματογράφου, δημοσιογράφοι και διανοούμενοι, στην οποία καταγγέλλονταν ο Καλαμπρέζι (ο αστυνομικός επιθεωρητή που ανέκρινε τον Πινέλλι) και άλλοι αστυνομικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης του Μιλάνου ως υπεύθυνοι για το θάνατο (ουσιαστικά δολοφονία) του Πινέλλι.

Η πολιτική δράση του Ντάριο Φο και της γυναίκας του είχε συνέπειες. Το 1973 έγιναν αστυνομικές επιδρομές στο θέατρο τους και η λογοκρισία αυξήθηκε. Μάλιστα στις 8 Μαρτίου 1973 μια νεοφασιστική ομάδα απήγαγε τη Φράνκα Ράμε (τη γυναίκα του Φο), βασανίζοντάς την και βιάζοντας την.

Η υπόθεση του θεατρικού εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά σκοτεινή ακόμα και σήμερα. Το τότε Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας και οι Ερυθρές Ταξιαρχίες θεωρούσαν υπεύθυνους τους αναρχικούς (κατά λάθος βέβαια, όχι εσκεμμένα, δηλαδή ότι η βόμβα εξερράγη στη λάθος στιγμή ενώ ήταν προγραμματισμένο να σκάσει όταν δεν θα υπήρχε κόσμος).

Ωστόσο πολλά χρόνια αργότερα, το 1999 άνοιξε ξανά ο φάκελος της υπόθεσης, όταν ένας δικαστής του Μιλάνου ισχυρίστηκε ότι ανακάλυψε τους πραγματικούς βομβιστές της Πιάτσα Φοντάνα. Τρία μέλη φασιστικών οργανώσεων της Ιταλίας καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη. Τον Μάρτιο όμως του 2004 η απόφαση ανετράπη κατόπιν έφεσης.

Η παράσταση και οι συντελεστές της

Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού, Θέατρο Γκλόρια, Ιπποκράτους 7

Παραστάσεις:

Πέμ., Παρ. 9 μ.μ., Σάβ. 6 μ.μ./ 9 μ.μ., Κυρ., Τετ. 8 μ.μ.

Τιμές:

Από € 15.

ΗΘΟΠΟΙΟΙ

ΠΑΝΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

ΦΟΙΒΟΣ ΡΙΜΕΝΑΣ

ΘΟΔΩΡΗΣ ΣΚΥΦΤΟΥΛΗΣ

ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΑΣΤΕΡΙΑΔΗ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΓΚΛΑΡΑΣ

ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΕΤΣΟΣ

ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ

ΒΑΪΟΣ ΠΡΑΠΑΣ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ/ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΚΛΕΑΣ

ΣΚΗΝΙΚΑ

ΗΛΕΝΙΑ ΔΟΥΛΑΔΙΡΗ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΚΛΕΑΣ

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ

ΗΛΕΝΙΑ ΔΟΥΛΑΔΙΡΗ

ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ

ΒΑΪΟΣ ΠΡΑΠΑΣ

ΣΤΙΧΟΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ

ΠΑΝΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΡΟΜΠΟΥΚΗ

ΦΩΤΙΣΜΟΙ

ΣΤΕΛΛΑ ΚΑΛΤΣΟΥ

ΒΟΗΘΟΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

ΛΗΤΩ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ

ΡΕΑ ΣΑΜΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΒΟΗΘΟΣ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟΥ

ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΛΑΒΡΟΥ

ΒΟΗΘΟΣ ΦΩΤΙΣΤΡΙΑΣ

ΣΤΕΒΗ ΚΟΥΤΣΟΘΑΝΑΣΗ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)