to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:51 | 01.11.2012

left.gr

Διεθνή

Ο τυφώνας Σάντι στην Κούβα και η κάλυψη από τα ΜΜΕ

Ο τυφώνας Σάντι πέρασε (και) από την Κούβα αλλά όχι από τα κυρίαρχα ΜΜΕ.


Η ανισότητα και η ανισοκατανομή ισχύος αποτυπώνονται και στην "ατζέντα" των ΜΜΕ. Όπως θα παρατηρήσατε, το πέρασμα του τυφώνα Σάντι από τη Νέα Υόρκη καταγράφηκε με ζωντανές μεταδόσεις, live streaming στο διαδίκτυο, συνεχή ενημέρωση και πολλές φωτογραφίες. Δικαίως, θα έλεγε κάποιος, εφόσον πρόκειται για μεγάλη καταστροφή με ανθρώπινα θύματα (64 οι νεκροί) και τεράστιες υλικές ζημιές από ένα τυφώνα που απείλησε μια πόλη του μεγέθους και της σημασίας της Ν. Υόρκης των 9.000.000 κατοίκων. Παρ' όλα αυτά, ενώ στην περίπτωση των Ηνωμένων Πολιτειών διαβάσαμε αναλύσεις ακόμα και για τις επιτπώσεις του τυφώνα στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, το πέρασαμα του από τις νοτιοανατολικές ακτές της Κούβας, δεν "ακούμπησε" στα πρώτα θέματα των ελληνικών ΜΜΕ.


Η καταστροφή στο νησί της Καραϊβικής ήταν επίσης μεγάλη με 11 νεκρούς, 180.000 κατοικίες με μεγάλες ζημιές και τεράστιες εκτάσεις καλλιεργειών κατεστραμμένες σε μια περιοχή που αποτελεί βασικό τροφοδότη της κουβανικής αγροτικής παραγωγής. Ο τυφώνας "χτύπησε" συνολικά τις ακτές της Καραϊβικής (Αϊτή, Τζαμάϊκα, Μπαχάμες) αλλά η χολιγουντιανού τύπου κάλυψη που είδαμε στην περίπτωση των ΗΠΑ δεν ακολούθησε τον "Σάντι" στις περιοχές αυτές.


Φαίνεται πως η δυστυχία και ο πόνος από τις φυσικές κατασροφές μετριούνται με τη γεωπολιτική και οικονομική ισχύ και η παρουσίασή τους διαφέρει ανάλογα με την περιοχή που εμφανίζονται. Έμαθε άλλωστε κανείς για τους μουσώνες που έπληξαν πρόσφατα τις Φιλιπίννες με 74 νεκρούς και εκατομμύρια πληγέντες;

tags: Κούβα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)