to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:18 | 04.12.2013

Πολιτική

«O Τσακαλώτος δικαιώνει τον Στουρνάρα» και ο γάιδαρος πετάει

Πώς το σχόλιο του Ευκλείδη Τσακαλώτου για την υπερφορολόγηση κατέληξε με τις κατάλληλες προσθαφαιρέσεις από τα γνωστά ΜΜΕ να «βάζει φωτιά στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δικαιώνοντας τον Στουρνάρα»


Από χθες, σε πλήθος ιστοτόπων και ενημερωτικών εκπομπών «παίζει» η υποτιθέμενη δικαιώση του υπουργού Οικονομικών από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο κατά την τοποθέτηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2014.

Ενδεικτικά:

Όπως αναφέρει ο τίτλος της ιστοσελίδας του «Βήματος», «ο Τσακαλώτος δικαιώνει εν μέρει τον Στουρνάρα για την υπερφορολόγηση», προκαλώντας, όπως γράφει παρακάτω, «σύγχυση». 

Το protothema.gr, απομονώνοντας τη φράση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: "«Στο θέμα της υπερφορολόγησης για τον μέσο όρο έχει δίκιο ο Στουρνάρας», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ", σε σχετική είδηση με τον παραπλανητικό τίτλο: «Τσακαλώτος: Δεν υπάρχει υπερφορολόγηση, αλλά τα στατιστικά κρύβουν λάθη». Η ιστοσελίδα ανακαλύπτει ότι ο Ευ. Τσακαλώτος βάζει «φωτιά στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με τον πλέον επίσημο τρόπο παίρνει το μέρους του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και παραδέχεται στην Βουλή ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει υπερφορολόγηση».

Αν κάτι πήρε, βέβαια, «φωτιά», είναι η μονταζιέρα των κυρίαρχων ΜΜΕ που, για να κρύψουν τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον προϋπολογισμό, επινόησαν συμφωνία με τον υπουργό των μνημονίων και της κοινωνικής κατεδάφισης.

Η είδηση περί συμφωνίας Τσακαλώτου - Στουρνάρα αναπαράχθηκε σε πολλά sites και blogs ενώ και σε πρωινή εκπομπή του «Βήμα fm» (99,5) οι Γιώργος Κακούσης και Δημήτρης Πετρόπουλος επανέλαβαν με ειρωνικό ύφος (ως αξιοπερίεργο) το σχόλιο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για την υπερφορολόγηση.

Το πραγματικό σχόλιο του Ευκλείδη Τσακαλώτου έχει ως εξής:

«Στη συζήτηση μεταξύ της κ. Μπακογιάννη και του κ. Στουρνάρα για το εάν υπάρχει υπερφορολόγηση ή όχι, η απάντηση εξαρτάται διότι ο μέσος όρος –έχει δίκιο ο κ. Στουρνάρας- δεν είναι πολύ μεγάλος. Ξέρουμε, όμως, από τη στατιστική και απ’ όλα τα άλλα, ότι ο μέσος όρος κρύβει πολλά πράγματα όταν υπάρχουν άκρα. Άρα, πρέπει να πας στο μέσο κι άμα πας στους εκατό Έλληνες και πάρεις τον πεντηκοστό, δηλαδή το μέσο Έλληνα, είναι πολύ μεγάλη η φορολόγηση». 

Και, όπως συνέχισε αναλυτικά ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, η πρόταση της Αριστεράς (συμφωνεί άραγε ο Γ. Στουρνάρας;) είναι «να φορολογήσουμε τον πλούτο» (δείτε παρακάτω το σχετικό βίντεο):

 
«Να φορολογούμε όλο τον πλούτο
 

Είναι αυτός βιώσιμός τρόπος ή πρέπει να δούμε μία διαφορετική φορολογική πολιτική, όπου να φορολογούμε όλον τον πλούτο, κινητό και ακίνητο, με μεγάλο αφορολόγητο, για να πληρώσουν επιτέλους οι πλούσιοι και να έχουμε μία απάντηση στη φοροδιαφυγή που δεν γίνεται απολύτως τίποτα; Ούτε το ΔΝΤ σας πιστεύει ούτε εμείς σας πιστεύουμε ότι έχετε αυτή τη δυνατότητα.

Θα μπορούσαμε να πούμε κι άλλα πράγματα για τη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών σας, για το πώς οι δημόσιες επενδύσεις είναι πάντα το αμορτισέρ και όταν δεν σας βγαίνει –γιατί δεν είναι βιώσιμο το μοντέλο- το αμορτισέρ είναι πάντα οι επενδύσεις.

Κοιτάξτε το πινακάκι που είναι στο βιβλίο που σας μοιράστηκε και αποδεικνύει πώς κάθε χρόνο είναι κάτω από το στόχο. Θυμάστε, κύριε Σταϊκούρα, και πέρυσι τέτοια εποχή που μας είπατε για 6,8 όσον αφορά τις δημόσιες επενδύσεις και ήταν 6,1. Και μας λέγατε "Δεν έχει δίκιο ο κ. Τσακαλώτος. Αποκλείεται". Θα το θυμάστε, γιατί είσαστε έντιμος άνθρωπος.

Τι γίνεται με αυτή τη στρατηγική της βιωσιμότητας των δημοσιονομικών και της ανάπτυξης; Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι οι επενδύσεις στο σύνολο της οικονομίας μειώθηκαν το δεύτερο τρίμηνο του 2013 κατά 11% σε σχέση με πέρυσι; Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι συνολικά από το δεύτερο τρίμηνο του 2010 μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2013 οι επενδύσεις σε σταθερές τιμές μειώθηκαν κατά  43%;»

Και για του λόγου το αληθές, ο Ε. Τσακαλώτος λέει ακριβώς τα αντίθετα απ' οσα διαδίδουν οι διάφορες μονταζιέρες:

Ευκλείδης Τσακαλώτος «Η συστηματική διαστρέβλωση των τοποθετήσεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να οφείλεται μόνο σε έλλειψη κατανόησης των επιχειρημάτων μας» 

Ολόκληρη η δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, Βουλευτή Β’ Αθήνας και Υπεύθυνου ΕΕΚΕ Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη διαστρέβλωση της ομιλίας του για τον Προϋπολογισμό:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επανειλημμένα τονίσει δύο πράγματα που βρίσκονται στο πυρήνα των θέσεών του:

Ότι η εκτεταμένη φοροδιαφυγή και η επί σειρά ετών νόμιμη φοροαπαλλαγή αποτελούν διαχρονικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας που οι συνεχείς “μεταρρυθμίσεις” δεν μπορούν ή δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν.

Ότι, γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, τα φορολογικά βάρη συνεχίζουν να πέφτουν δυσανάλογα στους ώμους των “συνήθων υπόπτων” (χαμηλά και μεσαία στρώματα) διαιωνίζοντας την κοινωνική αδικία.

Πίσω από τη στατιστική των μέσων όρων του κ. Στουρνάρα υπάρχει ο μέσος πολίτης που πλέον αδυνατεί να τα βγάλει πέρα, και λόγω της φορολογικής πολιτικής, αλλά και λόγω της συνολικής οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Φοβάμαι ότι η συστηματική διαστρέβλωση των τοποθετήσεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να οφείλεται μόνο σε έλλειψη κατανόησης των επιχειρημάτων μας.»

Διαβάστε σχετικά του editorial του left.gr: O Στουρνάρας έχει δίκιο

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)