to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:49 | 19.08.2013

Πολιτισμός

Ο «Τρίτος Άνθρωπος» στο αυτοδιαχειριζόμενο σινεμά της ΕΡΤ3

Μετά την ταινία «39 σκαλοπάτια» του Άλφρεντ Χίτσκοκ η προβολή της οποίας είχε μεγάλη επιτυχία, το αυτοδιαχειριζόμενο σινεμά της ΕΡΤ 3 παρουσιάζει τη Δευτέρα 19 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, το κορυφαίο φιλμ νουάρ όλων των εποχών.


Την ταινία του Κάρολ Ριντ «Ο Τρίτος Άνθρωπος», με πρωταγωνιστές τον Όρσον Ουέλς, τον Τζόζεφ Κόττεν, τον Τρέβορ Χάουαρντ και την Αλίντα Βάλι. Πλήθος θεατών όλων των κοινωνικών τάξεων και ηλικιών πλημμυρίζουν τον πεζόδρομο στην Αγγελάκη 14, στις δωρεάν προβολές προσφορά των απολυμένων των τριών ραδιοφώνων (102 FM,9.58 , βραχέα) της ΕΡΤ-3 προς την κοινωνία  σε μια εξωστρεφή πολιτιστική προσφορά και ψυχαγωγία. Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Αλέξης Ν.Δερμεντζόγλου.

Ο «Τρίτος άνθρωπος» (1949) είναι το ασπρόμαυρο κορυφαίο βρετανικό αριστούργημα του σέρ Κάρολ Ριντ.Σε σενάριο του διακεκριμένου Γκράχαμ Γκρήν,παίζουν :΄Ορσον Γουέλς, Τζότζεφ Κοττεν, Αλίντα Βάλι, Τρέβορ Χάουαρντ, Μπέρναντ Λή.

Η  αριστουργηματική φωτογραφία είναι του Ρόμπερ Κράσκερ και η πρωτότυπη μουσική του Αντον Κάρας.Το φίλμ κέρδισε ΄Οσκαρ ασπρόμαυρης φωτογραφίας και προτάθηκε για ΄Οσκαρ κσκηνοθεσίας και μοντάζ. Ακόμα το BAFTAκαλύτερης βρετανικής ταινίας ενώ στο φεστιβάλ των Καννών το μεγάλο βραβείο. Όμως δεν είναι τα βραβεία που κάνουν την διαχρονική αξία του φίλμ: Ο τίτλος έμεινε παροιμιώδης, χρησιμοποιείται έκτοτε στην καθημερινή ζωή.΄Εχουμε ένα καθαρόαιμο περιπετειώδες κοινωνικό δραματικό νουάρ με περιπλεγμένο σενάριο και με ανατροπές που οδηγούν σε μεγάλες εκπλήξεις.

Τα γυρίσματα έγιναν στην μεταπολεμική Βιέννη και στο Πράτερ.΄Ενας συγγραφέας φτάνει στην μεταπολεμική και κατεχόμενη από τους συμμάχους Βιέννη για να συναντήσει έναν φίλο του, που μαθαίνει πως μόλις σκοτώθηκε. Στην κηδεία του βλέπει μια πανέμορφη μυστηριώδη γυναίκα που καταλαβαίνει πως ήταν η κοπέλα του νεκρού φίλου. Παράλληλα τον προσεγγίζουν βρετανοί στρατιωτικοί και τον ενημερώνουν ότι ο φίλος του νόθευε πενικιλίνη προκαλώντας τον θάνατο σε μικρά παιδιά.

Αυτό είναι ένα αξιοθαύμαστο γεωμετρημένο νουάρ με εξαιρετική υποβλητική εξπρεσιονιστική ατμόσφαιρα, πολύ πρωτότυπη μουσική,υπέροχες λήψεις, αγωνιακή πλοκή, αιωρούμενο φόβο ,ενώ ιδίως είναι ένα σχόλιο για τις λυωμένες ταυτότητες, την συνειδησιακή τήξη, την αίσθηση γενικευμένης απώλειας που επικρατεί, την έκλειψη και την τραγική μοίρα των σχέσεων.

Οι σκηνές στους υπονόμους της Βιέννης είναι συναρπαστικές και το τέλος πικρό και ελλειπτικό.

Πηγή: ertopen.com

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)