to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:58 | 23.06.2019

Διεθνή

Τραμπ: Δεν επιδιώκω πόλεμο με το Ιράν (ενημέρωση)

Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν κυβερνοεπιθέσεις εναντίον ιρανικών στόχων - Δεν επιδιώκει πόλεμο με το Ιράν ο Τράπ


Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εφαρμόσουν την Δευτέρα νέες σημαντικές κυρώσεις κατά του Ιράν, λίγες ώρες αφού έδωσε την διαβεβαίωση ότι αν η Ισλαμική Δημοκρατία εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα, θα γίνει ο καλύτερος φίλος της».

«Θέτουμε σε εφαρμογή επιπλέον σημαντικές κυρώσεις κατά του Ιράν την Δευτέρα», ανακοίνωσε μέσω του Twitter ο αμερικανός πρόεδρος. «Το Ιράν δεν μπορεί να έχει πυρηνικά όπλα!».

Βάσει της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που υπεγράφη το 2015, από την οποία όμως οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν το 2018, το Ιράν έχει δεσμευθεί να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Λίγο νωρίτερα ο Τραμπ, ο οποίος εδώ και μερικές εβδομάδες εναλλάσσει τις στρατιωτικές απειλές με εκκλήσεις για διάλογο, είχε διαβεβαιώσει ότι αν οι Ιρανοί αποκηρύξουν το πυρηνικό τους πρόγραμμα, θα γίνει ο «καλύτερος φίλος τους».

«Όταν το ιρανικό καθεστώς αποφασίσει να αποκηρύξει τη βία και να απαντήσει στη διπλωματίας μας μέσω διπλωματίας, ξέρει πώς να έρθει σε επαφή μαζί μας. Μέχρι τότε η εκστρατεία μας του διπλωματικού αποκλεισμού και οικονομικής πίεσης εναντίον του καθεστώτος θα ενταθεί», τόνισε από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Αν και ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι αποφάσισε την τελευταία στιγμή να ακυρώσει αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων στο Ιράν προκειμένου να αποφύγει να προκληθεί μεγάλος αριθμός θυμάτων, εξακολουθεί να απειλεί με αντίποινα την Τεχεράνη για την κατάρριψη την Πέμπτη ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου στρατιωτικού drone.

Σύμφωνα με την Washington Post και το Yahoo! News, ο Τραμπ ζήτησε να εξαπολυθούν κυβερνοεπιθέσεις εναντίον των ιρανικών συστημάτων άμυνας και κατά του δικτύου που ελέγχει τη διέλευση πλοίων στο Στενό του Χορμούζ. Το Πεντάγωνο αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, Αμερικανοί στρατιωτικοί είχαν προτείνει τις κυβερνοεπιθέσεις, που σχεδιάζονταν εδώ και εβδομάδες, ως απάντηση στις επιθέσεις στα μέσα Ιουνίου σε δεξαμενόπλοια στο Στενό του Χορμούζ. Η Ουάσινγκτον κατηγορεί το Ιράν για τις επιθέσεις αυτές, αν και η Τεχεράνη αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή.

Από την πλευρά την η Τεχεράνη προειδοποίησε τους Αμερικανούς. «Αν πέσει μία σφαίρα στη κατεύθυνση του Ιράν, θα βάλει φωτιά στα συμφέροντα της Αμερικής και των συμμάχων της» στην περιοχή, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim ο υποστράτηγος Αμπολφαζί Σεκαρσί, εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο Τραμπ επανέλαβε ότι δεν επιθυμεί πόλεμο με το Ιράν, αλλά αν ξεσπάσει, θα προκαλέσει «έναν όλεθρο που όμοιό του δεν έχετε δει ποτέ».

Ο στρατηγός Σεκαρσί προειδοποίησε από την πλευρά του ότι «η Αμερική και οι σύμμαχοί της» θα «αφανιστούν» εντελώς σε περίπτωση που τους επιτεθεί το Ιράν.

Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει επίσης τη διεξαγωγή αύριο Δευτέρα μιας κεκλεισμένης των θυρών συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Ιράν.

"Δεν επιδιώκω πόλεμο με το Ιράν"

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC News ότι δεν έστειλε ένα μήνυμα στην Τεχεράνη προειδοποιώντας το Ιράν για μία αμερικανική επίθεση, την οποία και ανακάλεσε αργότερα.

Ιρανικές πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι ο Τραμπ προειδοποίησε την Τεχεράνη μέσω Ομάν για μία επικείμενη αμερικανική επίθεση. Ωστόσο, ο ίδιος είπε πως τάσσεται κατά του πολέμου και επιθυμεί συνομιλίες.

“Δεν έστειλα αυτό το μήνυμα,” δήλωσε ο πρόεδρος Τραμπ στην εκπομπή “Meet the Press” του NBC News.

Ο ίδιος είπε: “Δεν επιδιώκω τον πόλεμο.”

Κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι «απορρίπτει τα διπλωματικά ανοίγματα της Ουάσινγκτον» ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Ιράν Μπράιαν Χουκ δήλωσε την Παρασκευή ότι η Τεχεράνη θα πρέπει «να απαντήσει στη διπλωματία με διπλωματία και όχι με ισχύ».

Ο Χουκ έκανε τις δηλώσεις αυτές στη διάρκεια επίσκεψής του σε στρατιωτική βάση στη Σαουδική Αραβία, χώρα συμμάχου των ΗΠΑ.

«Οι Ιρανοί θα απαντήσουν στη διπλωματία με διπλωματία, στον σεβασμό με σεβασμό και στον πόλεμο με λυσσώδη άμυνα», απάντησε στο Twitter ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί.

«Η αμερικανική διπλωματία είναι συνώνυμο της #Οικονομικής Τρομοκρατίας και του πολέμου» και της παραβίασης του λόγου, καθώς και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», πρόσθεσε.

Το Ιράν θεωρεί υπεύθυνες τις ΗΠΑ, για την κλιμάκωση της έντασης στον Περσικό Κόλπο

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ για την κλιμάκωση της έντασης στον Περσικό Κόλπο, μέσω του περιστατικού που το Ιράν χαρακτηρίζει ως παραβίαση του εναέριου χώρου του, από αμερικανικό μη επανδρωμένο όχημα (drone), το οποίο και κατέρριψε η Τεχεράνη, όπως μεταδίδει το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Το Ιράν κατέρριψε την Πέμπτη ένα αμερικανικό στρατιωτικό drone για το οποίο ισχυρίζεται ότι πραγματοποιούσε μία κατασκοπευτική αποστολή, εντός τους εναέριου χώρου του.

Από την πλευρά της, η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι το drone στοχοποιήθηκε σε διεθνή εναέριο χώρο “χωρίς να έχει προκαλέσει” την επίθεση των Ιρανών.

“Ο Ροχανί υποστήριξε ότι η παρούσα επιθετικότητα των Αμερικανών, είναι η αρχή νέων εντάσεων που προκαλούν οι ίδιοι στην περιοχή, ενώ πρόσθεσε: “‘Αυτή η περιοχή είναι πολύ ευαίσθητη..., αλλά και σημαντική σε αρκετές χώρες. Έτσι, αναμένουμε από τους διεθνείς οργανισμούς να ενεργήσουν ανάλογα,”’ σύμφωνα με το δημοσίευμα του Fars.

Θετικά σχολιάζει ο Νετανιάχου το ενδεχόμενο επιβολής νέων αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου σχολίασε σήμερα θετικά την πρόθεση της Ουάσινγκτον για την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.

Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι νέες “σημαντικές” κυρώσεις θα επιβληθούν από αύριο στο Ιράν.

“Μετά τις αμερικανικές κυρώσεις που προκαλούν παράλυση [στο Ιράν] [η Τεχεράνη] δέχεται πρωτοφανή οικονομική πίεση ως συνέπεια της επιθετικότητας της. Έτσι, άκουσα με ευχαρίστηση τον πρόεδρο Τραμπ να ξεκαθαρίζει χθες, ότι η πίεση θα συνεχιστεί και θα αυξηθεί,” δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε μία κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον, πριν από την διεξαγωγή μιας διάσκεψης ασφάλειας μεταξύ των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Ρωσίας.

New York Times: Αμερικανικές κυβερνοεπιθέσεις κατά ηλεκτρονικών υπολογιστών στο Ιράν

Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν κυβερνοεπιθέσεις κατά ηλεκτρονικών υπολογιστών στο Ιράν, που ελέγχουν τα πυραυλικά του συστήματα, σύμφωνα με αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ.

Η επιχείρηση αυτή, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, ενώ είχε σχεδιαστεί πριν από εβδομάδες σε αντίποινα για τα περιστατικά που η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζει ως ιρανικές επιθέσεις κατά δεξαμενοπλοίων στον Κόλπο του Ομάν, ανέφερε χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας “The New York Times,” το οποία επικαλέστηκε πηγές, που έχουν λάβει γνώση για το ζήτημα αυτό.

Η κυβερνοεπιθέσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της αμερικανικής αντίδρασης στην κατάρριψη ενός αμερικανικού drone την Πέμπτη. Η Τεχεράνη υποστηρίζει πως το drone παραβίασε τον εναέριο χώρο της, ενώ η Ουάσινγκτον υποστηρίζει πως η πτήση του εξελισσόταν στον διεθνή εναέριο χώρο του Περσικού Κόλπου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)