to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:39 | 23.10.2017

Διεθνή

Ο Τραμπ διαψεύδει ότι τον κάλεσε ανακριτής για τη ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές

Η δήλωση αυτή του Τραμπ έρχεται σε αντίθεση με αναφορά του “Politico” σύμφωνα με την οποία η νομική ομάδα του Τραμπ είναι πιθανό να ορίσει μία συνάντηση μαζί του. Ωστόσο, ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι δεν του έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο.


Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι δεν του έχει ζητηθεί να συναντηθεί με τον ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ σχετικά με την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για το ενδεχόμενο ρωσικής εμπλοκής στον προεκλογικό αγώνα του 2016.

Η δήλωση αυτή του Τραμπ έρχεται σε αντίθεση με αναφορά του “Politico” σύμφωνα με την οποία η νομική ομάδα του Τραμπ είναι πιθανό να ορίσει μία συνάντηση μαζί του. Ωστόσο, ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι δεν του έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο.

“Δεν γνωρίζω. Κανείς δεν ζήτησε από εμένα να το πράξω. Δεν υπήρξε καμία συνωμοσία. Μπορώ να σας το πω αυτό. Όπως γνωρίζετε, γίνονται συναντήσεις στην Γερουσία, γίνονται ακροάσεις, ενώ κανένας δεν μας έχει ζητήσει να πάμε σε κάποια από αυτές. Δεν έχουν βρει κάτι που να οδηγεί σε συνωμοσία,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ στο Fox Business με την Μαρία Μπαρτιρόμο.

Παράλληλα, ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν υπάρχει συναίνεση στο Κογκρέσο για το ζήτημα αυτό. “Είναι γεγονός, ότι η άλλη πλευρά φτάνει στο σημείο να το παραδεχτεί. Εξέρχονται από τις ακροάσεις είτε στην Γερουσία, είτε στην Βουλή των Αντιπροσώπων και διερωτώνται -υπάρχει συνωμοσία; Όλοι δείχνουν ότι δεν υπάρχει συνωμοσία,” πρόσθεσε.

Συνεργάτες του Μιούλερ ανέκριναν τον πρώην εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ την περασμένη Δευτέρα στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, σύμφωνα με δήλωση μιας πηγής που είχε γνώση για την εξέλιξη αυτή, στο CNN. Η εξέλιξη αυτή, δημοσιοποιήθηκε από το “Politico.”

Ο πρώην Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ράινς Πρίμπους, ανακρίθηκε από την ομάδα του Μιούλερ στις 13 Οκτωβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του δικηγόρου του.

Όπως ανέφερε μία άλλη πηγή στο CNN (αρχές Οκτωβρίου) υπάρχει η εκτίμηση ότι η ομάδα ερευνών του Μιούλερ θα έχει ολοκληρώσει τις ανακρίσεις με την πρώτη ομάδα αξιωματούχων του Λευκού Οίκου, μέχρι το τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μιούλερ έχει εκφράσει ενδιαφέρον προκειμένου η ομάδα του ν’ ανακρίνει πρώην αλλά και εν ενεργεία αξιωματούχους του Λευκού Οίκου και οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί ως “μάρτυρες.” Μεταξύ αυτών, ο Πρίμπους, ο Σπάισερ, η διευθύντρια επικοινωνίας Χοπ Χικς, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Ντον Μαγκάν, ο σύμβουλος επικοινωνιών Τζος Ραφέλ, αλλά και ο βοηθός σύμβουλος Τζέιμς Μπέρναμ.

Κατά την περίοδο που διανύουμε βρίσκονται σε εξέλιξη τρεις έρευνες από το Κογκρέσο (Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Ασφάλειας της Γερουσίας, Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας, Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Ασφάλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων). Παράλληλα, διεξάγεται και η έρευνα του FBI, της οποίας ηγείται ο Ρόμπερτ Μιούλερ που είναι ανεξάρτητος ανακριτής με εισαγγελικά καθήκοντα. Όλες οι επιτροπές διερευνούν το ενδεχόμενο ρωσικής εμπλοκής στην προεκλογική εκστρατεία του 2016. Ο Μιούλερ διερευνά το ενδεχόμενο συνωμοσίας μεταξύ στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με Ρώσους αξιωματούχους και επιχειρηματίες. Η έρευνα του Μιούλερ διαφέρει από την έρευνα το Κογκρέσου στον εντοπισμό της διάπραξης ποινικών αδικημάτων, ενώ στην περίπτωση που αυτά εντοπιστούν έχει τη νομική δυνατότητα να προχωρήσει στην απαγγελία κατηγοριών. Ο Μιούλερ έχει καθεστώς ανεξάρτητου δικαστικού λειτουργού, ενώ εποπτεύεται από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και κυρίως από τον υφυπουργό Ροντ Ρόζενσταϊν, μετά την αυτοεξαίρεση του υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς που έχει καταγγελθεί για προεκλογικές επαφές με Ρώσους αξιωματούχους.

Πηγή: CNN

Μετάφραση: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)