to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:34 | 19.05.2020

Διεθνή

Ο Τραμπ διαφημίζει την υδροξυχλωροκίνη και εντείνει τις απειλές στον ΠΟΥ

Νέες απειλές ότι θα βάλει οριστικό τέλος στη χρηματοδότηση που χορηγούν οι ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας εξαπέλυσε ο Αμερικανός πρόεδρος που αποκάλυψε παράλληλα ότι παίρνει υδροξυχλωροκίνη, παρά τις ιατρικές προειδοποιήσεις σχετικά με τη χρήση του ως προληπτικό φάρμακο κατά του κορωνοϊού


Φουντώνει η κόντρα ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, με φόντο την πανδημία και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Οι χειρισμοί του Πεκίνου όταν εμφανίστηκε ο ιός και η στήριξη που προσέφερε σε αυτούς ο ΠΟΥ έχουν βρεθεί στο στόχαστρο πολλών χωρών, που άλλες εμμέσως και άλλες ξεκάθαρα κάνουν λόγο για προσπάθεια απόκρυψης πολύτιμων στοιχείων, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν εμποδίσει την τόσο ταχεία εξάπλωση του ιού. Ο πιο σφοδρός επικριτής ωστόσο τόσο της Κίνας όσο και του ΠΟΥ είναι οι ΗΠΑ του ανεκδιήγητου Τραμπ, οι οποίες και απειλούν να αναστείλουν μόνιμα τη χρηματοδότηση προς τον Οργανισμό. Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε τον ΠΟΥ ότι λειτουργεί ως «μαριονέτα της Κίνας».

Ερωτηθείς για το μέλλον της αμερικανικής συνεισφοράς στον Οργανισμό, την αναστολή της οποίας ανακοίνωσε στα μέσα Απριλίου, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος αρχικά ήταν αόριστος. «Θα πάρουμε μια απόφαση σύντομα», είπε, τονίζοντας πως εξέτασε να μειώσει τη συνεισφορά των ΗΠΑ στα 40 εκατομμύρια δολάρια (δηλαδή στο 1/10 της σημερινής) αλλά ορισμένοι αισθάνθηκαν ότι και πάλι ήταν μεγάλο ποσό.

Αργότερα ωστόσο μεταφόρτωσε στον λογαριασμό του στο Twitter τετρασέλιδη επιστολή προς τον Οργανισμό και τον επικεφαλής του  Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους. στην οποία διαμηνύει: «Εάν ο ΠΟΥ δεν δεσμευθεί σε μείζονες ουσιαστικές βελτιώσεις εντός των επόμενων 30 ημερών, θα καταστήσω την προσωρινή αναστολή της χρηματοδότησης των Ηνωμένων Πολιτειών μόνιμη και θα επανεξετάσω το εάν θα παραμείνουμε μέλος του οργανισμού».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ Άλεξ Άζαρ, ο οποίος, κατά τη χθεσινή Σύνοδο του ΠΟΥ υπογράμμισε πως πως η πανδημία «ξέφυγε εκτός ελέγχου» σε μεγάλο βαθμό λόγω της δαπανηρής «αποτυχίας» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Αυτός ο οργανισμός απέτυχε να συλλέξει τις πληροφορίες που χρειαζόταν ο κόσμος και αυτή η αποτυχία στοίχισε πολλές ζωές» είπε χαρακτηριστικά. Χωρίς να κατονομάσει την Κίνα, συνέχισε: «Σε μια προφανή προσπάθεια να αποκρύψει αυτό το ξέσπασμα, τουλάχιστον ένα κράτος μέλος γελοιοποίησε τις υποχρεώσεις του ως προς τη διαφάνεια, με τεράστιο κόστος για ολόκληρο τον κόσμο».«Είδαμε ότι ο ΠΟΥ απέτυχε στην βασική του αποστολή ανταλλαγής πληροφοριών και διαφάνειας, όταν τα κράτη μέλη δεν ενεργούν με καλή πίστη. Αυτό δεν μπορεί ποτέ να ξανασυμβεί» διεμήνυσε.

Από την πλευρά της και η Κίνα εμμένει στη δική της στάση. Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ναι μεν αποδέχθηκε, ύστερα από αρκετές εκκλήσεις και πιέσεις, την ανάγκη διεξαγωγής έρευνας για την πηγή του ιού και την εξάπλωσή του, αλλά ξεκαθάρισε ότι αυτή θα πρέπει να γίνει αφού πρώτα τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση. Ο Σι μίλησε στην Παγκόσμια Συνέλευση του ΠΟΥ, την ώρα που περισσότερες από 100 χώρες υποστήριξαν ψήφισμα που ζητούσε ανεξάρτητη έρευνα για την πανδημία, η οποία μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή πάνω από 318.000 ανθρώπων παγκοσμίως.

Στηρίζει  ΕΕ τον ΠΟΥ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε σήμερα την υποστήριξή της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) μετά τις απειλές του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να σταματήσει τη χρηματοδότηση αυτού του οργανισμού, τον οποίο έχει επικρίνει επανειλημμένα για τον τρόπο που διαχειρίζεται την κρίση του κορονοϊού.

«Είναι η στιγμή που πρέπει να επιδείξουμε αλληλεγγύη και όχι να εκτοξεύουμε κατηγορίες ούτε να υπονομεύουμε την πολυμερή συνεργασία», δήλωσε μια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Βιρζινί Μπατί, η οποία ερωτήθηκε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες για τις τελευταίες δηλώσεις του Τραμπ σχετικά με τον ΠΟΥ.

«Η ΕΕ υποστηρίζει τη διεθνή συνεργασία στη διάρκεια αυτής της κρίσης», δήλωσε η εκπρόσωπος υπογραμμίζοντας ότι «οι πολυμερείς προσπάθειες ήταν η μόνη βιώσιμη επιλογή για να κερδίσουμε αυτή τη μάχη».

Ο Τραμπ λαμβάνει καθημερινά υδροξυχλωροκίνη, χωρίς να ασθενεί

Εντός των συνόρων, ο Αμερικανός πρόεδρος, συνέχισε να διαφημίζει τη χρήση της Υδροξυχλωροκίνης αποκαλύπτοντας ότι παίρνει το φάρμακο κατά της ελονοσίας, παρά τις ιατρικές προειδοποιήσεις των υγειονομικών αρχών των ΗΠΑ σχετικά με τη χρήση του. Πρόκειται για ένα φάρμακο το οποίο και πριν από λίγο καιρό ο Αμερικανός πρόεδρος είχε διαφημίσει ως «θαυματουργή θεραπεία» κατά του Covid-19.

«Το παίρνω την τελευταία μιάμιση εβδομάδα. Το παίρνω επειδή ακούω πολύ καλά πράγματα» δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους.

«Ξέρετε την έκφραση: τι έχεις να χάσεις;» πρόσθεσε. «Ένα χάπι κάθε μέρα. Κάποια στιγμή θα σταματήσω», πρόσθεσε, λέγοντας ότι έχει «μηδενικά συμπτώματα» από αυτό. Παράλληλα είπε πως όλα τα τεστ που έχει κάνει μέχρι στιγμής για την Covid-19, έχουν βγει αρνητικά.

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters, AFP

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)