to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:49 | 13.03.2018

Διεθνή

Στις 31 Μαρτίου θα αποχωρήσει ο Ρεξ Τίλερσον - Στη θέση του ο Μάικ Πομπέο της CIA

Ο Ντόναλντ Τραμπ ήθελε μία νέα ομάδα να αναλάβει εν όψει των συνομιλιών με τη Βόρεια Κορέα και λόγω ποικίλων διεθνών διαπραγματεύσεων για τις εμπορικές συναλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη, εξήγησε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου μετά την αποπομπή του υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και τον διορισμό του διευθυντή της CIA Μάικ Πομπέο στη θέση του εππικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.


Ο τέως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσομ, ο οποίος αποπέμφθηκε σήμερα από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι θα διαβιβάσει τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) όλες τις αρμοδιότητές του στον υφυπουργό Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν και θα αποχωρήσει από το πόστο του στο τέλος του μήνα.

«Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι η διασφάλιση μιας ομαλής και ήπιας μετάβασης σε μια περίοδο που η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές πολιτικές και εθνικής ασφάλειας προσκλήσεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τίλερσον στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

«Γεράκι» ο νέος ΥΠΕΞ

O Mάικ Πομπέο είναι μέλος του υπερσυνητηρητιικού Tea Party και είχε εξ αρχής στηρίξει τον Ντόναλντ Τραμπ επειδή «δεν είναι δυνατόν η Χίλαρι Κλίντον να γίνει πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών». Ο Πομπέο είχε ασκήσει σφοδρή κριτική στη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν - από την οποία «οι ΗΠΑ πρέπει να αποχωρήσουν». 

Ο Πομπέο είχε δηλώσει ακόμα το 2013 ότι οι αμερικανοί μουσουλμάνοι είναι «πιθανά συνένοχοι» στις τρομοκρατικές επιθέσεις αν δεν μιλούν ανοιχτά κατά της βίας στο όνομα του Ισλάμ. 

Το τουίτ Τραμπ για τον νέο ΥΠΕΞ:


Ο Ντόναλντ Τραμπ ήθελε μία νέα ομάδα να αναλάβει εν όψει των συνομιλιών με τη Βόρεια Κορέα και λόγω ποικίλων διεθνών διαπραγματεύσεων για τις εμπορικές συναλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη, εξήγησε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου μετά την αποπομπή του υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και τον διορισμό του διευθυντή της CIA Μάικ Πομπέο στη θέση του εππικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο Τραμπ δήλωσε σίγουρος ότι ο Πομπέο «είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για τη δουλειά σε αυτήν την κρίσιμη καμπή», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

«Ο Μάικ Πομπέο, επικεφαλής της CIA θα γίνει ο νέος μας υπουργός Εξωτερικών. Θα κάνει απίθανη δουλειά! Η Τζίνα Χάσπελ θα γίνει η νέα διευθύντρια της CIA και η πρώτη γυναίκα στη θέση αυτή. Συγχαρητήρια σε όλους!», έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter ανακοινώνοντας την αποπομπή του υπουργού Εξωτερικών, τον διορισμό του νέου επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας και της νέας επικεφαλής της CIA σε ένα tweet.

«Συνενοούμασταν καλά, όμως είχαμε διαφωνίες», είπε ο Τραμπ αναχωρώντας για την Καλιφόρνια από τους κήπους του Λευκού Οίκου. «Όταν κοιτάζετε τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα: εγώ πίστευα πως ήταν φρικτή, αυτός πίστευε πως ήταν εντάξει», εξήγησε.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ρεξ Τίλερσον-Ντόναλντ Τραμπ: Μια "εκρηκτική" χημεία και μια προαναγγελθείσα απόλυση

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον δεν μίλησε με τον Ντόναλντ Τραμπ πριν από την αποπομπή του

«Ο υπουργός Εξωτερικών δεν μίλησε σήμερα το πρωί με τον πρόεδρο και αγνοεί τους λόγους, όμως είναι ευγνώμων επειδή μπόρεσε να υπηρετήσει και εξακολουθεί να πιστεύει πως το να υπηρετείς το δημόσιο είναι ένα ευγενές καθήκον και δεν πρέπει να μετανιώνει κανείς γι' αυτό», δήλωσε ο Στιβ Γκολντστάιν, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξήγησε πως θέλει να ανανεώσει τη διπλωματική ομάδα του πριν από τις διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Κορέα.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας θα συνεδριάσει τον Απρίλιο σχετικά με την υποψηφιότητα του Μάικ Πομπέο

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας θα συνεδριάσει τον ερχόμενο μήνα για να εξετάσει την υποψηφιότητα του Μάικ Πομπέο για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, δήλωσε σήμερα ο Ρεπουμπλικανός επικεφαλής της Eπιτροπής, στον απόηχο της αποπομπής του Ρεξ Τίλερσον από την ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έπειτα από απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Μπομπ Κόρκερ, σε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε, επισήμανε ότι ανυπομονεί να συναντηθεί με τον Πομπέο, τον νυν διευθυντή της CIA, σύντομα και θα «εξετάσει την υποψηφιότητά του όσο πιο σύντομα γίνεται».

Πέντε πληροφορίες για τον Μάικ Πομπέο

Ακολουθούν πέντε πληροφορίες για τον διευθυντή της αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) Μάικ Πομπέο, για τον οποίο ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως θα αντικαταστήσει τον Ρεξ Τίλερσον στη θέση του υπουργού Εξωτερικών.

1. Ο Πομπέο, 54 ετών, ενημερώνει τακτικά τον Τραμπ για τις πληροφορίες που συγκεντρώνει η CIA, ανήκει στον εσωτερικό κύκλο του Τραμπ και θεωρείται «γεράκι» στο θέμα της Βόρειας Κορέας.

2. Ο Πομπέο έχει υποβαθμίσει την έκταση της επέμβασης της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 λέγοντας πως η Μόσχα επιδιώκει εδώ και δεκαετίες να επηρεάσει αμερικανικές εκλογές. Τον Φεβρουάριο υπεραμύνθηκε των συνομιλιών που είχε εκείνον τον μήνα στο αρχηγείο της CIA με ρώσους αρχικατασκόπους.

3. Όπως και ο Τραμπ, ο Πομπέο είναι ένας σφοδρός επικριτής του Ιράν και έχει ζητήσει να καταργηθεί η συμφωνία του 2015 που περιορίζει το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης με αντάλλαγμα τη χαλάρωση των κυρώσεων. Τον Οκτώβριο δήλωσε πως το Ιράν «επιδιώκει ανελέητα να γίνει η ηγεμονική δύναμη στην περιοχή».

4. Ο Πομπέο έχει υποστηρίξει τη συγκέντρωση από την κυβέρνηση δεδομένων από τις επικοινωνίες Αμερικανών. Σε άρθρο γνώμης που δημοσίευσε το 2016, ζητούσε να αρχίσει και πάλι η συγκέντρωση μεταδεδομένων από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που γίνονται μέσα στις ΗΠΑ και να συνδυαστούν με οικονομικές και lifestyle πληροφορίες σε μια βάση δεδομένων που να μπορεί να ερευνηθεί.

5. Πριν αναλάβει τα ηνία στη CIA τον Ιανουάριο, ο Πομπέο ήταν ένας συντηρητικός ρεπουμπλικανός βουλευτής της Βουλής των Αντιπροσώπων από το Κάνσας. Είναι απόστρατος αξιωματικός του στρατού και απόφοιτος της αμερικανικής Στρατιωτικής Ακαδημίας στο Γουέστ Πόιντ της Νέας Υόρκης και της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)