to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο τουρισμός προ των πυλών: Επιταχύνετε ρεαλιστικά τους εμβολιασμούς – στηρίξτε με πράξεις ουσίας τον κόσμο του τουρισμού

Η μόνη καινοτομία που μπορεί να ενσωματώσει, σήμερα κιόλας, η κυβέρνηση για τον τουρισμό είναι η υπευθυνότητα. Αυτό περιμένουμε να κάνει σύντομα πριν είναι αργά για τον κλάδο της φιλοξενίας στα νησιά μας.


Να γίνει με αξιοπιστία και με το σεβασμό που αρμόζει στους εργαζόμενους και τους επιχειρηματίες η διαδικασία εμβολιασμού στα νησιά. Να παρθούν επιτέλους οριστικές αποφάσεις για τις μετακινήσεις, αυτό πρέπει να επεξεργάζεται το «επιτελείο των αρίστων» και να διεκδικεί στην Ευρώπη, όχι το επικοινωνιακό προφίλ του πρωθυπουργού στο εξωτερικό… Να σταματήσουν τα πολλά και ενίοτε αυτό-αναιρούμενα πρωτόκολλα και ο καταιγισμός ανακοινώσεων, να έρθουν επιτέλους πιο κοντά στην πραγματικότητα η κυβέρνηση, η περιφέρεια, οι δήμοι, κατά τα άλλα λαλίστατοι όταν πρόκειται για υποσχέσεις εμβολιασμών, πακέτα μέτρων και έργα που ακόμα δεν είναι ούτε καν στα σχέδια…

Οι στιγμές είναι κρίσιμες και απαιτούν δυναμικές και αξιόπιστες αποφάσεις. Δίνεται στο Κράτος, στην Περιφέρεια, στους νησιωτικούς Δήμους μια μοναδική ευκαιρία να κάνουν αυτό που εδώ και μήνες ζητάμε: Να αφουγκραστούν σωστά τις προσδοκίες του κόσμου και να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν υπεύθυνα τους εργαζόμενους που μετά τις «αναστολές» σκέφτονται αν θα βρουν δουλειά, τους επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες του τουρισμού που αγωνιούν για την ασφαλή μετάβαση στην «επόμενη ημέρα», όλους αυτούς που πραγματικά κατανοούν τι σημαίνει για την πραγματική αγορά αν η επόμενη επίσημη πρώτη εβδομάδα του τουρισμού θα είναι «πράσινη» ή «πορτοκαλί».

Οι Δωδεκανήσιοι κατανοούμε ότι αυτό που διακυβεύεται δεν είναι μόνο η ζωή και η υγεία των πολιτών και των φιλοξενούμενων μας, αλλά και οι ευάλωτες τοπικές κοινωνίες και οικονομίες που βασίζονται – σε μεγάλο βαθμό είναι η αλήθεια - στους τουρίστες.

Και αυτό αφορά τόσο τον τουριστικό κλάδο αλλά και τις υπόλοιπες τοπικές δραστηριότητες των νησιωτών, την αλιεία, τις αγροτικές καλλιέργειες, τις κατασκευές, τον πολιτισμό, τη ναυτιλία, κ.ά. Και στα μεγάλα νησιά και στα μικρότερα. Πόσο μάλλον στην Κάλυμνο, που για να βγει από το σκληρό λοκντάουν χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και στήριξη.

Με το άνοιγμα του τουρισμού προ των πυλών, με το βλέμμα στραμμένο στη 15η Μαΐου, είμαι σίγουρος ότι θα μας δοθεί η ευκαιρία να συζητήσουμε μετά τις πρώτες μέρες λειτουργίας για τα προβλήματα που θα προκύψουν αλλά και τη νέα κατάσταση που οδηγούμαστε στον τουρισμό, όπως και για τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες μέσα από τα προγράμματα και τις δράσεις που θα τρέξουν. Σήμερα όμως ας μείνουμε στο βασικό: Πως θα ανοίξει ο τουρισμός μας; Τι τουρίστες περιμένουμε; Αν και σ’ αυτό το κρίσιμο ερώτημα που έχει τεθεί αρκετές φορές από όλους όσοι αγωνιούμε για το μέλλον των νησιών μας, απάντηση ακόμα δεν έχουμε πάρει.

Η πραγματικότητα της ΝΔ δεν πείθει τους συμπολίτες μας! Οι ευθύνες της κυβέρνησης στο χειρισμό της πανδημίας παραμονές ανοίγματος της τουριστικής σεζόν είναι τεράστιες. Η διαχείριση της πανδημίας στην Κάλυμνο, οι ελλείψεις εμβολίων και εμβολιαστικών κέντρων, αλλά και ο σχεδιασμός της μετακίνησης πολιτών από νησί σε νησί προκειμένου να εμβολιαστούν, δείχνουν ότι οι επικοινωνιακές τακτικές, τα «υβριδικά» πρωτόκολλα, πιστοποιητικά και διαδικασίες, δεν αρκούν τη στιγμή που γίνονται διάχυτα και χωρίς στόχο.

Θέλουμε ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού με τη δική μας Δωδεκανησιακή εμπειρία της φιλοξενίας όχι τις μικροπολιτικές παρεμβάσεις που πλανεύουν το Λαό.

Κλείνοντας με μια νότα αισιοδοξίας μέσα σ’ όλο αυτό το σύνθετο κλίμα, θέλω να σημειώσω ότι συνεχίζουμε να είμαστε συνεπείς στα δικά μας οράματα, ιδίως σ’ ότι αφορά στις πρωτοβουλίες των νέων επιχειρηματιών, που ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, σε κάθε νησί ξεχωριστά προσπαθούν να βρουν το δρόμο τους μέσα στον κυρίαρχο μαζικό τουρισμό προσφέροντας καινούργιες, διαφοροποιημένες υπηρεσίες καινοτομίας και ποιοτικού εναλλακτικού τουρισμού. Η πράσινη ενέργεια, ο θαλάσσιος τουρισμός, ο αναρριχητικός στην Κάλυμνο, ο καταδυτικός, η ήπια ανάπτυξη στα μικρά νησιά, ο πολιτισμικός τουρισμός, τα σύγχρονα τουριστικά προϊόντα που με κέντρο τη Ρόδο και την Κω ξεδιπλώνουν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, οι ψηφιακοί νομάδες, είναι αυτά που θα μας οδηγήσουν στη βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στην κοινωνία και το φυσικό περιβάλλον. Είναι κατανοητό ότι τις πρώτες αυτές μέρες της επανεκκίνησης ο προσανατολισμός μας είναι στην καλή επάνοδο στα γνωστά μονοπάτια, αλλά οι νέες προκλήσεις στον τουρισμό βρίσκονται μπροστά μας, είναι ήδη εδώ, όπως πάντα ήταν στη στόχευσή μας η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

tags: άρθρα

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)