to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:51 | 14.06.2015

Πολιτισμός

Ο Tom Waits στην Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής στο Βοτανικό

Και φέτος το αφιέρωμα στη μουσική του Tom Waits θα λάβει χώρα στο La Soiree de Votanique τον χώρο που τα τελευταία δύο χρόνια φιλοξενεί με ιδιαίτερη επιτυχία το αφιέρωμα υπό τις ευλογίες του ίδιου του Tom Waits, της Anti records και της Epitaph records.


Το αφιέρωμα διοργανώνεται όπως κάθε χρόνο από τον Bill Hunchback, τον Meletis Abelhia και την ραδιοφωνική εκπομπή τους Between Bars (κάθε Δευτέρα 13.00-15.00 στο Beton7 Art Radio) και περιλαμβάνει live μουσικές, εικαστικές εκθέσεις, προβολές, performances, συζητήσεις και πολύ μουσική που είτε έγραψε και ερμήνευσε είτε εμπνεύστηκε ο Tom Waits. Αυτό που συνδέει τα καλλιτεχνικά events του αφιερώματος είναι το πνεύμα της μουσικής του Tom Waits, η βροχή, οι έρημοι δρόμοι, το road trip, η φυγή, μια συντροφιά από «απόκληρους» που μοιράζονται μια μπύρα σε ένα παρακμιακό απόμερο bar.

Το αφιέρωμα ξεκινά την Τρίτη 16 Ιουνίου με το άνοιγμα εικαστικής έκθεσης με έργα των Μαρία Ζεμπίλα, Βασίλη Μπότουλα και Bill Hunchback. Η έκθεση θα διαρκέσει καθ’ όλη τη διάρκεια του αφιερώματος και μέρος της θα φιλοξενείται στο Bar Cabrio του Πολυχώρου Πολιτισμού Αθηναΐς. Θα ακολουθήσει live με τους Karbonwhyte μια πενταμελή μπάντα που με αφετηρία την pop, rock και jazz σκηνή, διασκευάζει προσωπικές ιστορίες. Η πρώτη μέρα ολοκληρώνεται με μια «βουτιά» στην απέραντη και σπάνια δισκοθήκη του Bill Hunchback.

Η Τετάρτη 17 Ιουνίου είναι η μέρα των προβολών: “Down By Law”του Jim Jarmusch, μια προβολή με την έγκριση και τη γνώση του ίδιου του Jarmusch. Αμέσως μετά, ακολουθεί η προβολή του live “Burma Shave”, το μοναδικό επίσημο live του Tom Waits που έχει κυκλοφορήσει, και σήμερα αποτελεί ένα πολύ σπάνιο υλικό. Θα ακολουθήσει Dj Set από τον Meletis Abelhia – συνδιοργανωτή του αφιερώματος- και τον Γιάννη Θ. Πετρίδη, μουσικό παραγωγό στον ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο.

Η Πέμπτη 18 Ιουνίου, η δεύτερη και τελευταία μέρα των προβολών, ξεκινά με τη «Γλυκιά Συμμορία» του Νίκου Νικολαΐδη. Η Μαρί Λουίζ Νικολαΐδη μας παραχώρησε την άδεια της προβολής της θρυλικής αυτής  ταινίας, που φαίνεται βγαλμένη από τον κόσμο του Tom Waits. Θα ακολουθήσει μια μικρή έκπληξη για τους λάτρες του Tom Waits: Η προβολή μιας ολόκληρης και αυτούσιας συναυλίας του, που έγινε το 1975 στην Ολλανδία, και θα προβληθεί για πρώτη φορά δημόσια με την ευγενική παραχώρηση για το αφιέρωμά μας, από το αρχείο του Λουκά Δημητρέλου, του δημιουργού του μοναδικού αυτού  video, που θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε σε παγκόσμια πρώτη στο πλαίσιο του αφιερώματος. Μετά την προβολή, ο Γιάννης Στεφανάκος θα επιλέξει από τη δισκοθήκη του μουσικές «του Μαύρου Ατλαντικού»: jazz, vocals, και μουσικές του κόσμου.

Οι Appalachian Cobra Worshipers δεν είναι απλό συγκρότημα, έχουν αποστολή που αναβλύζει ουίσκι από το βουλιαγμένο καζάνι στο Γιβραλτάρ...μια γοητευτική ιστορία, που θα μας διηγηθούν μέσα από τη μουσική τους την Παρασκευή 19 Ιουνίου. Η τετραμελής μπάντα θα διασχίσει Swamp Blues, Trash Country, και Dirty Gospel μουσικά μονοπάτια για να μας ταξιδέψει με τον δικό της τρόπο στον κόσμο του Tom Waits! Μετά το live η βραδιά τελειώνει με τον Αργύρη aka Soundholic στα decks, και οι αλκοολικοί του ήχου συναντιούνται σε μια μουσική αναμέτρηση μέχρι το ξημέρωμα.

Οι εκπλήξεις για τους λάτρεις του Tom Waits συνεχίζονται! Το Σάββατο 20 Ιουνίου ξεκινά με την απαγγελία του ποιήματος “Seeds on hard ground”του Tom Waits.Το ποίημα αυτό είχε κυκλοφορήσει σε 1000 αντίτυπα και τα έσοδα δόθηκαν σε μια οργάνωση αστέγων του Σικάγο. Μεταφράστηκε πρώτη φορά στα ελληνικά από τον Bill Hunchback. Την απαγγελία του ποιήματος θα κάνει ο ηθοποιός Νίκος Γεωργάκης με μουσική live συνοδεία από τον Bill Hunchback. Το Σάββατο κλείνει με Jazz live: ο τρομπετίστας Στέλιος Χατζηκαλέας και ο πιανίστας Κώστας Γιαξόγλου, είναι μια αντιπροσωπευτική απόδειξη ότι η ελληνική jazz σκηνή και υπάρχει και είναι τόσο δυνατή ώστε να μας ταξιδέψει ισότιμα στις μουσικές αναζητήσεις του Tom Waits.

Και φτάνουμε στο σημείο που ο αφιέρωμα στον Tom Waits φτάνει στο τέλος του και συναντιέται με την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής.  Με μότο «η μουσική μας ενώνει», φέτος η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 21 Ιουνίου σε περισσότερα από 350 γεωγραφικά σημεία, ένα από αυτά είναι ο Βοτανικός που συμμετέχει για πρώτη φορά.  

Η συμμετοχή μιας τόσο ζωντανής μουσικής γειτονιάς όπως ο Βοτανικός στην Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, ήταν μια ιδέα του Μελέτη Μοίρα – ιδιοκτήτη του La Soiree De Votanique, του Αλέξη Στρωματιά – ιδιοκτήτη του καφενείου Θεσσαλοί, και του Bill Hunchback και θα υλοποιηθεί από τους ίδιους στα πλαίσια των καλλιτεχνικών δρώμενων που πραγματοποιούν στην περιοχή του Βοτανικού (συναυλίες, πολυήμερα φεστιβάλ κτλ).

Η μουσική θα μας ενώσει στον Βοτανικό την Κυριακή 21 Ιουνίου με τρεις μπάντες, που θα εμφανιστούν ταυτόχρονα σε δύο μουσικές σκηνές που θα στηθούν στη Μελενίκου και στην Καστοριάς, τους Lemonostifel, τους Κάτω από το Δέντρο και τους Momo Trio. Οι Κάτω από το Δέντρο και οι Momo Trio θα «κλείνουν» ταυτόχρονα και το αφιέρωμα στον Tom Waits (A week under the spirit of the music of Tom Waits).

Οι Lemonostifel μόλις τέλειωσαν τις ηχογραφήσεις του τρίτου δίσκου στην Ολλανδία και έρχονται από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα με  φανταστικά ηχητικά σενάρια και σουρεάλ μουσικές ιστορίες μπλεγμένες με τα βίντεο του Lilo Puchersen.

Οι Momo Trio παραμένοντας οπαδοί του «ωραίου θέματος» έρχονται με κάτι φρέσκο στις μουσικές αποσκευές τους, αφού το δεύτερο album τους, σε μορφή βινυλίου με τον τίτλο  “Inati 2015”κυκλοφόρησε μόλις πριν από έναν μήνα. Εκτός από την καινούργια τους δουλειά όμως θα ακούσουμε συνθέσεις από την πρώτη τους δουλειά το “no vacancy” καθώς και πρωτότυπες συνθέσεις.

Τέσσερις καταξιωμένοι μουσικοί πέφτουν Κάτω από το Δέντρο (Kato Ap to Dentro) για να μας αφηγηθούν με τον δικό τους τρόπο ιστορίες από μακρινά ταξίδια και φανταστικές περιπέτειες, που συνυπάρχουν και ενοποιούνται με τη μουσική ατμόσφαιρα που φτιάχνουν οι ακουστικές κιθάρες το μπάσο το μαντολίνο η μελόντικα και τα κρουστά της, με άξονα την πεντατονία και τους κοινούς τρόπους που τα ενώνουν.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Κυριακή 21 Ιουνίου | οδός Μελενίκου & οδός Καστοριάς στο δρόμο
• 21:00|Lemonostifel (Μελενίκου)
• 21:00 |Live: Momo Trio (Καστοριάς)
• 22:30 | Live: Kato Ap To Dentro (Καστοριάς)

Info
Κυριακή 21 Ιουνίου | ώρα έναρξης: 21.00 | Βοτανικός (οδός Μελενίκου & οδός Καστοριάς)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)