to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:40 | 12.07.2017

Διεθνή

Ο Τίλερσον προσπαθεί να μεσολαβήσει για λύση της διπλωματικής κρίσης στον Κόλπο

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον έφτασε σήμερα στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας για να συναντηθεί με τους ομολόγους του των τεσσάρων χωρών που έχουν επιβάλει κυρώσεις στο Κατάρ, συνεχίζοντας τη δύσκολη μεσολάβηση για την επίλυση της διπλωματικής κρίσης στον Κόλπο.


Ο Τίλερσον έχει ήδη επισκεφθεί στο πλαίσιο της περιοδείας του την Ντόχα και το Κουβέιτ, τον άλλο μεσολαβητή σε αυτή την κρίση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και την Αίγυπτο από τη μία πλευρά και το Κατάρ από την άλλη.

Χθες στην Ντόχα, Κατάρ και ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι υπέγραψαν μια συμφωνία «για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», σε μια απόπειρα να απαντήσουν στις κατηγορίες των αντιπάλων της.

Ωστόσο οι τέσσερις χώρες αμέσως χαρακτήρισαν «ανεπαρκή» τη συμφωνία αυτή για την έναρξη της διευθέτησης της κρίσης.

Ο Τίλερσον, γνωρίζοντας τη δυσκολία της αποστολής του, έφτασε αργά σήμερα το πρωί στην Τζέντα για να συνομιλήσει με τους ομολόγους του της Σαουδικής Αραβίας, των Εμιράτων, του Μπαχρέιν και της Αιγύπτου.

Οι χώρες αυτές διέκοψαν στις 5 Ιουνίου τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ και του επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις.

Στην ανακοίνωσή τους μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Κατάρ και ΗΠΑ οι τέσσερις αραβικές χώρες αναφέρουν ότι, αν και εκτιμούν τις αμερικανικές προσπάθειες να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία, «(…) αυτό το βήμα δεν αρκεί και θα παρακολουθούμε στενά τη σοβαρότητα του Κατάρ στην καταπολέμηση κάθε μορφής χρηματοδότησης, υποστήριξης και υπόθαλψης της τρομοκρατίας».

Επίσης επανέλαβαν τα 13 αιτήματα που είχαν υποβάλει στην Ντόχα, τα οποία όμως το Κατάρ έχει ήδη απορρίψει.

Ο Τίλερσον ελπίζει να εκμεταλλευτεί τη νέα συμφωνία που συνήφθη, αν και άφησε να εννοηθεί ότι δεν έχει πολλές προσδοκίες από τη συνάντηση στην Τζέντα. «Αναμένω να εξετάσω τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προχωρήσουμε», περιορίστηκε να πει.

Ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών των Εμιράτων Άνουαρ Γκάργας ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter: «Η διπλωματία πρέπει να αντιμετωπίσει τη στήριξη του Κατάρ στην τρομοκρατία και στον εξτρεμισμό και την υπονόμευση της περιφερειακής σταθερότητας. Μια προσωρινή λύση δεν είναι σοφή».

«Έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να αλλάξουμε (τη στήριξη του Κατάρ στην τρομοκρατία). Δεν πρόκειται για τέσσερις χώρες του Κόλπου που βρίσκονται σε διαμάχη», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους ανησυχούν ότι η κρίση ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στις στρατιωτικές και αντιτρομοκρατικές της επιχειρήσεις στην περιοχή και να αυξήσει την επιρροή του Ιράν στην περιοχή.

Κάποια μέσα ενημέρωσης του Κόλπου επικρίνουν τον Τίλερσον.

«Αυτό που κάνει δύσκολη τη συνάντηση της Τετάρτης στην Τζέντα είναι ότι ο Τίλερσον φαίνεται από την αρχή της κρίσης να έχει πάρει το μέρος του Κατάρ», έγραψαν οι σαουδαραβικές εφημερίδες Asharq al Awsat και Arab News.

«Ο Τίλερσον δεν μπορεί να επιβάλει τη συμφιλίωση, όμως θα μπορούσε να περιορίσει το χάσμα μεταξύ των πλευρών, οι οποίες είναι όλες σύμμαχοί του, αντί να παίρνει τη θέση της μίας εις βάρος των άλλων», σημείωσε ο αρθογράφος Αμπντελράχμαν αλ Ράσιντ, πρώην γενικός διευθυντής του τηλεοπτικού δικτύου al Arabiya.

Από την πλευρά του το Κατάρ εξακολουθεί να τηρεί μια προκλητική στάση.

Το υπουργείο Άμυνας της χώρας ανακοίνωσε χθες Τρίτη το βράδυ στο Twitter την άφιξη μιας πέμπτης μονάδας του τουρκικού στρατού στο Κατάρ, όπου η Άγκυρα διαθέτει μια στρατιωτική βάση, το κλείσιμο της οποίας ζητούν οι αντίπαλοί του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)