to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:08 | 15.08.2016

Πολιτική

Ο θερμός Σεπτέμβρης της κυβέρνησης: ΔΕΘ, εργασιακά, σύνοδος των μεσογειακών χωρών στην καυτή ατζέντα

Το Μέγαρο Μαξίμου κάνει τους σχεδιασμούς του τόσο για τις εξαγγελίες που θα κάνει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη στις 10-11 Σεπτεμβρίου, όσο και στο κλείσιμο των εργασιακών, τη συνταγματική αναθεώρηση αλλά και το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στα μέσα Οκτωβρίου


Στον δωδέκατο μήνα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ., μετά τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση του 2015, εισέρχεται η κυβέρνηση συνεχίζοντας τον πολιτικό μαραθώνιο με ορίζοντα το 2019. Παράλληλα με τη μάχη κατά τις φοροδιαφυγής (όπου σημειώνονται σημαντικά αποτελέσματα) αλλά και με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες που εντείνει τις επιθέσεις τις διαπλοκής και των κομμάτων της, η προσπάθεια επίτευξης των στόχων που τέθηκαν μετά τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου πρόκειται να συνεχιστεί με αμείωτη ένταση, ενώ η κυβέρνηση έχει θέσει και μια δέσμη παράλληλων στόχων σε κομματικό και θεσμικό επίπεδο. Σε αυτό το φόντο, αισιόδοξο τόνο δίνει το δημοσίευμα των Financial Times όπου τονίζεται ότι «η Ελλάδα εκπλήσσει με την οικονομική της ανάπτυξη».

Στη ΔΕΘ η «εκκίνηση»

Όπως όλα δείχνουν το νέο “πολιτικό έτος” για την κυβέρνηση πρόκειται να ξεκινήσει με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός, μιλώντας στους παραγωγικούς φορείς το βράδυ της 10ης Σεπτεμβρίου, αναμένεται να περιγράψει το κυβερνητικό πρόγραμμα για την ανάκαμψη της οικονομίας σε συνδυασμό με τα μέτρα κοινωνικής αλληλεγγύης -αν και δεν είναι ξεκάθαρο, όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ της «Αυγής», αν ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε εξαγγελίες. Υπογραμμίζεται ότι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης έχει ως τιμώμενη χώρα τη Ρωσία στο πλαίσιο του έτους φιλίας Ελλάδας - Ρωσίας. Ως εκ τούτου αναμένεται υψηλή εκπροσώπηση από τη ρωσική κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη, κάτι που ενδέχεται να παρουσιάσει ευρύτερο διπλωματικό ενδιαφέρον, ιδίως μετά την επίσκεψη του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ελλάδα και την επαναπροσέγγιση του Ρώσου προέδρου με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Επιθετική η στάση της ελληνικής κυβέρνησης για τα εργασιακά»

Παράλληλα από τον Σεπτέμβριο ανοίγει ο νέος κύκλος διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Τα θέματα που αναμένεται να κυριαρχήσουν είναι τα εργασιακά και τα “κόκκινα δάνεια”.  Στην επικείμενη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τα εργασιακά η ελληνική στάση δεν θα είναι αμυντική, αλλά θετική και επιθετική, προκειμένου να αναστραφεί η γενικευμένη απορρύθμιση που ισχύει σήμερα στην εγχώρια αγορά εργασίας, σύμφωνα με τον Γιώργο Κατρούγκαλο. Σε συνέντευξη στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Εργασίας τονίζει πως «υπάρχει ένας ευρωπαϊκός δρόμος για τα εργασιακά και αυτός είναι ο δρόμος που προτείνουμε εμείς, και όχι ο δρόμος που προτείνει το ΔΝΤ». Εμείς ζητάμε να αναστραφεί η απορρύθμιση, να επιστρέψουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Ο κατώτατος μισθός να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Ακριβώς επ΄ αυτού του προγράμματος -που δεν είναι αμυντικό, είναι επιθετικό- ζήτησα τη σύμφωνη γνώμη των κοινωνικών εταίρων, αυτών που υπογράφουν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, και την έλαβα. Έχουμε επομένως κοινωνικό μέτωπο. Αναφερόμενος στα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών περί μείωσης των συντάξεων, ο ίδιος έκανε λόγο για αναστροφή της πραγματικότητας, διευκρινίζοντας ότι η παρακράτηση υπέρ υγείας, ύψους 6%, θα βοηθήσει τους πολλούς, καθώς όσοι παίρνουν μια μόνο κύρια σύνταξ η-οι περισσότεροι δηλαδή- θα δουν αυξήσεις με την εφαρμογή του μέτρου.

Παράλληλα με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, η ελληνική πλευρά θα ήθελε να προχωρήσουν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εντός του 2016. Σε αυτό το ζήτημα φαίνεται ότι παραμένουν τα “αγκάθια” μεταξύ των θεσμών, αφού οι προτάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το θέμα αυτό δεν εισακούονται. Στη συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Μπάρακ Ομπάμα στη Βαρσοβία, στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε διαμηνύσει ότι επίκειται ταξίδι του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου στην Ελλάδα με αντικείμενο το ελληνικό χρέος. Έτσι, όπως υπογραμμίζει η Αυγή, δεν αποκλείεται το ταξίδι αυτό να πραγματοποιηθεί κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, αν και οι αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου ίσως τελικά δυσκολεύουν μια τέτοια επίσκεψη. «Το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους έχει ήδη μπει σε τροχιά, έχοντας συμφωνηθεί μία δέσμη μέτρων σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο πλαίσιο», υπενθυμίζει και η κυβερνητική εκπρόσωπος σε πρόσφατη συνέντευξή της επαναλαμβάνοντας ότι ορίζοντας της συγκεκριμένης κυβέρνησης, παρά τον διακαή στόχο των αντιπάλων της για «αριστερή παρένθεση», είναι το 2019 και η ολοκλήρωση της τετραετίας. 

Το μέτωπο του Νότου 

Η πρωτοβουλία του Αλ. Τσίπρα να καλέσει σε συνάντηση τους ηγέτες των έξι χωρών του Νότου της ΕΕ φαίνεται πως βρίσκει θετική απήχηση και αναδεικνύει τις προσπάθειες που έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες η ελληνική πλευρά με σκοπό τη συγκρότηση ενός νέου αφηγήματος για το μέλλον της Ευρώπης και την ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.  Προσκεκλημένοι του Αλέξη Τσίπρα (πιθανότατα στις 9 Σεπτέμβρη) θα είναι ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο επικεφαλής της υπηρεσιακής ισπανικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.  Σε πρόσφατο ρεπορτάζ του «EurActiv.de», γίνεται λόγος για τις συζητήσεις που έχουν προηγηθεί μεταξύ των χωρών του Νότου στην κατεύθυνση της δημιουργίας «Συμμαχίας του ευρωπαϊκού Νότου» με αναπτυξιακή ατζέντα, τόσο κατά την συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι στο περιθώριο της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, όσο και μεταξύ του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα. Στο ίδιο πλαίσιο επισημαίνεται και η κοινή δήλωση των Τσίπρα και Κόστα τον περασμένο Απρίλιο, με την οποία περιγράφεται ως «λανθασμένη» η πολιτική λιτότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ίδια στιγμή, οι τρόποι με τους οποίους θα ανταποκριθεί η ΕΕ στις τρέχουσες προκλήσεις των πολλαπλών κρίσεων, οικονομικής και προσφυγικής, και στον κίνδυνο αποσυντονισμού μετά το Brexit, θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων που προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και αναμένεται να γίνει το Σεπτέμβριο, 

Συνταγματική αναθεώρηση και συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης θα απασχολεί για μεγάλο χρονικό διάστημα την κυβέρνηση δεδομένης της πρόθεσής της για «ευρύ, ανοικτό και γόνιμο διάλογο για ένα νέο Σύνταγμα που θα σηματοδοτήσει την νέα μεταπολίτευση». Το Σεπτέμβριο θα ανακοινωθεί η σύνθεση μιας οργανωτικής επιτροπής που θα αναλάβει την διεξαγωγή μιας πλατιάς, ανοιχτής διαδικασίας διαλόγου σε πανεθνική κλίμακα (εδώ οι κυβερνητικές προτάσεις όπως τις διατύπωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός).

  • Σε πρώτη φάση: συζητήσεις για την αναθεώρηση σε όλους τους δήμους της χώρας με τη συμμετοχή επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, κινήσεων πολιτών και συλλογικοτήτων αλλά και μεμονωμένων πολιτών. Και σε αυτή την προσπάθεια προσβλέπουμε στην βοήθεια και τη στήριξη από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
  • Σε δεύτερη φάση: τα συμπεράσματα από την δημόσια αυτή να συγκεντρωθούν με την διοργάνωση 13 συνελεύσεων σε κάθε περιφέρεια της χώρας.
  • Δημιουργία ειδικής ιστοσελίδας όπου όλοι οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να καταθέσουν τις προτάσεις τους, τις συμφωνίες και τις αντιρρήσεις τους.
  • Μετά το τέλος της μεγάλης αυτής διαβούλευσης, την Άνοιξη του 2017, η Οργανωτική Επιτροπή θα συγκεντρώσει τα αποτελέσματα του διαλόγου και θα παραδώσει την έκθεσή της σε όλα τα πολιτικά κόμματα, που από κει και πέρα θα πάρουν την σκυτάλη για να εκκινήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως ακριβώς ορίζεται από το άρθρο 110 του Συντάγματος και τον κανονισμό της Βουλής.

Παράλληλα, το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ (13-16 Οκτωβρίου) έχει σκοπό να σηματοδοτήσει το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ σε κοινωνικές ομάδες, αλλά και τις αλλαγές στο καταστατικό του κόμματος, οι οποίες θα μπορέσουν να υπηρετήσουν το όραμα του «κοινωνικού ΣΥΡΙΖΑ» (εδώ όλες οι πληροφορίες και ο προσυνεδριακός διάλογος). «Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ακούσει την φωνή όσων δεν έχουν φωνή. Να αφουγκραστεί τους πολίτες, να θέσει στο επίκεντρο τους προβληματισμούς, τις σκέψεις, τα αιτήματα των εργαζομένων και των άνεργων, των συνταξιούχων, των νέων που μετανάστευσαν αναγκαστικά ή έμειναν εδώ να παλέψουν», τονίζεται στο σχετικό κάλεσμα του κόμματος για την ένταξη και τη συμμετοχή στον ΣΥΡΙΖΑ και τη διαμόρφωση των θέσεών του. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)