to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:38 | 01.09.2016

Πολιτική

Καμιά «προνομιακή μεταχείριση» των ΜΜΕ από τις τράπεζες δεν είδε ο Θέμης Αλαφούζος (βίντεο από την κατάθεση στην Εξεταστική Επιτροπή)

Με την κατάθεση του εκδότη της «Καθημερινής» Θεμιστοκλή Αλαφούζου συνεχίστηκε σήμερα η συνεδρίαση της Επιτροπής της βουλής για τα τραπεζικά δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ. Βίντεο από τις απαντήσεις του εκδότη στις ερωτήσεις των βουλευτών.


Ο Θεμιστοκλής Αλαφούζος χαρακτήρισε υγιή την εταιρεία λέγοντας πως δεν έχει αφήσει απλήρωτο ΙΚΑ, ασφαλιστικές ή φορολογικές εισφορές και πως πληρώνει ανελλιπώς το προσωπικό κάθε 20 του μήνα.

Η «Καθημερινή», όπως είπε, απασχολεί 500 άτομα. Ο ίδιος ανέφερε ότι το ημερήσιο φύλλο της «Καθημερινής» έχει κυκλοφορία 16.000 φύλλα πανελλαδικά και της Κυριακής 80.000-90.000 φύλλα. «Αποφεύγουμε τις προσφορές που δεν είναι συναφείς με το αντικείμενό μας», είπε ο Θ. Αλαφούζος και ανέφερε ότι «ακριβώς επειδή είμαστε στον χώρο της ενημέρωσης, αποφεύγουμε να παίρνουμε δουλειές από το δημόσιο», τονίζοντας πως τα τελευταία 2 χρόνια σαν εταιρεία δεν αισθάνεται την κρίση.

Στιγμιότυπο από την εξέταση του Θ. Αλαφούζου - οι ερωτήσεις Φάμελλου και Παπαηλιού

Για σύνολο του δανεισμού του ομίλου της τάξης των 99 εκατ. ευρώ έκανε λόγο ο Θεμιστοκλής Αλαφούζος, διευκρινίζοντας ότι τα 45 εκατ. είναι για την «Καθημερινή ΑΕ» και τα 47 είναι δανεισμός από τράπεζα του εξωτερικού (σε δολάρια) και αφορά στη θυγατρική τής «Καθημερινής», την «Αργοναύτης» και σημείωσε μάλιστα ότι είναι όλα ενήμερα.

Αλλο σημείο της εξέτασης Αλαφούζου

Ο εκδότης ανέφερε ότι έχει λάβει ένα κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 36 εκατ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση δανεισμού, το οποίο βαίνει μειούμενο και πως ο ίδιος έχει βάλει περίπου 21 εκατ. ευρώ από προσωπική του περιουσία.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, Μανώλης Φάμελλος επισήμανε ότι από την κατάθεση του κ. Αλαφούζου προέκυψε το ενδεχόμενο πέντε περιπτώσεις παραβιάσεων τραπεζικής πρακτικής. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι δεν διενεργήθηκε τραπεζικός έλεγχος για την εκπλήρωση του σκοπού ενός δανείου 3,4 εκατ. ευρώ με λήξη το 2010, ότι για τρεις μήνες αναχρηματοδοτήθηκαν τόκοι ύψους 731 εκατ. ευρώ για παλαιό δάνειο και ότι υπήρξε παράτυπη άρση προσωπικής εγγύησης. Ο κ. Αλαφούζος αντέκρουσε, όμως, τις αιτιάσεις επισημαίνοντας ότι όλα έγιναν σύμφωνα με το νόμο.

Και απόσπασμα από τις ερωτήσεις της Αννέτας Καββαδία στον Θ. Αλαφούζου

«Τα Μέσα Ενημέρωσης δεν έχουν καμία προνομιακή μεταχείριση από τις τράπεζες. Όποια επιχείρηση και αν έδινε τις εγγυήσεις που έχουμε εμείς, θα έπαιρνε το ίδιο δάνειο» υποστήριξε ο Θ. Αλαφούζος.

 

Και ένα στιγμιότυπο από τη σημερινή διαδικασία:

«Δες το λίγο, είναι φίλοι μας...»: Η αδέσμευτη «Καθημερινή» και οι επιχειρηματίες

Ενα... μηνυματάκι που τυπώθηκε από αβλεψία σε μερικές χιλιάδες αντίτυπα της «Καθημερινής» το 2009 καταρρίπτει παταγωδώς τον σημερινό ισχυρισμό του Θέμη Αλαφούζου, εκδότη της εφημερίδας του Φαλήρου, ότι «δεν παρεμβαίνουμε υπέρ επιχειρηματικών ομίλων». Ο εκδότης είχε κληθεί να απαντήσει σε σχετική ερώτηση της Αννέτας Καββαδία κατά τη σημερινή κατάθεσή του στην Εξεταστική επιτροπή που διερευνά τα τραπεζικά δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ. Ο συντάκτης ύλης που δεν είδε το μήνυμα του δημοσιογράφου απολύθηκε πάραυτα. (αναλυτικά)

 

Σημειώνεται πως στις 27 Ιουλίου είχε καταθέσει στην εξεταστική και ο Γ. Αλαφούζος: «Ανακαλώ», ανακρίβειες και «λαθάκια»: Στην Εξεταστική για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ ο Γ. Αλαφούζος του Σκάι (αναλυτικό ρεπορτάζ)

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)