to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:09 | 27.11.2012

Πολιτισμός

«O Θάνατος ενός άνδρα στα Βαλκάνια» κέρδισε το βραβείο του 25ου Πανοράματος

Η μαύρη κωμωδία «O Θάνατος ενός άνδρα στα Βαλκάνια» του Σέρβου Μίροσλαβ Μομτσίλοβιτς απέσπασε το βραβείο του 25ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας, έπειτα από ένα δεκαήμερο προβολών, αφιερωμάτων και παράλληλων εκδηλώσεων.


To βραβείο σκηνοθεσίας κέρδισε η Σαντρίν Μπονέρ για την ταινία της « Μ΄εξοργίζει η απουσία του», ενώ η «Νύχτα σιωπής» του Τούρκου σκηνοθέτη Ρεϊς Τσελίκ απέσπασε το βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) όπως επίσης και το βραβείο κοινού, που απονέμουν οι αναγνώστες του περιοδικού «Αθηνόραμα».

Το βραβείο τεχνικής επίτευξης κέρδισε η ταινία «Η νύχτα απέναντι», κύκνειο άσμα του Χιλιανού σκηνοθέτη Ραούλ Ρουίζ.

Το ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής του Πανοράματος απέσπασε η ταινία «10η Μέρα» του Βασίλη Μαζωμένου.

Τιμώμενα πρόσωπα του εφετινού Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου ήταν η ηθοποιός Δήμητρα Χατούπη, ο σκηνοθέτης Διονύσης Γρηγοράτος και η σκηνογράφος Ιουλία Σταυρίδη.

«Πέρασαν 20 χρόνια με την Ελευθεροτυπία, στη συνέχεια την διοργάνωση του Πανοράματος ανέλαβε ο Δήμος Αθηναίων και τα δύο τελευταία χρόνια μόνοι μας, σχεδόν με no budget. Του χρόνου σκεφτόμαστε να βγάλουμε κουμπαρά» είπε χαριτολογώντας ο καλλιτεχνικός διευθυντής και ψυχή του Πανοράματος, Νίνος Φένεκ Μικελίδης.

«Όμως η τέχνη χρειάζεται ενίσχυση και ενθάρρυνση. Είναι άθλος των Ελλήνων σκηνοθετών να γυρίζουν ταινίες» πρόσθεσε. 

Πολλοί φίλοι του Πανοράματος έδωσαν το «παρών» στον κινηματογράφο Odeon Όπερα. Ανάμεσά τους η Φοίβη Αγγελοπούλου η οποία απένειμε το βραβείο FIPRESCI, που το Πανόραμα μετονόμασε από εφέτος τιμητικά, σε βραβείο «Θόδωρος Αγγελόπουλος».

«Αυτό που έλεγε τελευταία ο Θόδωρος ήταν ότι χρειαζόμαστε επίθεση πολιτισμού. Επίθεση, λοιπόν, πολιτισμού και μπράβο στο Πανόραμα» επανέλαβε η Φοίβη Αγγελοπούλου.

Τους φίλους του 25ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου χαιρέτισε σε μήνυμά του ο Κεν Λόουτς. «Είναι εκπληκτικό και θαυμάσιο ότι λειτουργείτε αυτή την χρονιά παρά τα όσα προβλήματα αντιμετωπίζετε. Πολλοί έχουν σοκαριστεί από όσα σας επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Χρειαζόμαστε μια νέα Ένωση Ευρωπαίων, βασισμένη στις ανάγκες των ανθρώπων και τις συλλογικές ικανότητες όχι στις απαιτήσεις των μεγάλων εταιριών» είπε ο Βρετανός σκηνοθέτης, στο μήνυμά του.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την ταινία «The Paperboy» του Λι Ντάνιελς σε πρώτη προβολή.


Πηγή: Τα Νέα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)