to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:05 | 30.10.2013

Πολιτική

Ο Θανάσης Πετράκος για την άρση υποχρεωτικής αναγραφής της χώρας προέλευσης του γάλακτος και τη φέτα

Ομιλία του βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου στην Επίκαιρη Ερώτηση για την Φέτα και την άρση υποχρεωτικής αναγραφής της χώρας προέλευσης του γάλακτος


Δήλωση-Σχόλιο του Θανάση Πετράκου μετά την ομιλία 

Ο κος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης παρουσίασε την αποτυχία της κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου ως επιτυχία. Δεν μας εξήγησε γιατί είναι επιτυχία να πωλούνται λευκά τυριά με την ονομασία ΦΕΤΑ στυλ ή like σε νέες αγορές όπως ο Καναδάς από εγχώριους (Καναδούς) παραγωγούς, τούρκους παραγωγούς καθώς και ευρωπαίους παραγωγούς (Δανία, Γερμανία κτλ) υποκλέπτοντας και βλάπτοντας την παγκόσμια φήμη της φέτας. Το εμπορικό άνοιγμα με προϊόντα ΠΟΠ σε νέες αγορές υπονομεύεται από την υποχωρητικότητα της κυβέρνησης και την αδιαφορία του Κολεγίου των Επιτρόπων της ΕΕ. Δυστυχώς η προστασία των προϊόντων ΠΟΠ όπως της ΦΕΤΑΣ  περιορίζεται μόνο εντός της ΕΕ πλέον και κάθε άνοιγμα σε νέες αγορές έχει πλέον υπονομευθεί.. 

Ο κος Υπουργός δεν απάντησε γιατί η κυβέρνηση και ειδικά το Υπουργείο Ανάπτυξης κατάργησε την υποχρέωση αναγραφής της χώρας προέλευσης στο γάλα. Η δικαιολογία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ότι θα υπάρξει ελληνικό σήμα θα είχε νόημα εφόσον λειτουργούσε ΗΔΗ ο οργανισμός πιστοποίησης και ήταν υποχρεωτική η σήμανση από αυτόν. 

Τέλος απέφυγε να απαντήσει αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να ασκήσει ΒΕΤΟ για την φέτα παρόλο που υπάρχει τέτοια δυνατότητα στην χώρα διότι θα απαιτηθεί η συμφωνία με τον Καναδά θα περάσει από το Συμβούλιο Υπουργών για να εγκριθεί και στη συνέχεια θα πάει στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η μαχητικότητα και αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης σταματά εντός των Ελληνικών συνόρων και εις βάρος εργαζομένων και συνταξιούχων.     

Παρατίθεται η πρωτολογία και δευτερολογία του Βουλευτή Θανάση Πετράκου καθώς και οι απαντήσεις του Υπουργού

Πρωτολογία 

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Ευχαριστώ και τον κύριο Υπουργό που δεν απάντησε εγκαίρως στην ερώτηση, με αποτέλεσμα να δίνεται σήμερα η ευκαιρία να συζητήσουμε εδώ το θέμα, διότι το Υπουργείο Ανάπτυξης, διά του κυρίου Σκορδά, απάντησε μεν, αλλά δεν απάντησε στην ουσία της ερώτησής μας για το γάλα και θα θέλαμε την τοποθέτησή σας.

Ξεκινώ με το θέμα της φέτας, κύριε Υπουργέ, γιατί έχει δύο σκέλη η ερώτησή μας. Διαβάζουμε στις εφημερίδες: Στις 21/10 έκλεισε η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης με Καναδά, με το λευκό τυρί του Καναδά να βαφτίζεται «τύπου φέτα». 

Το θέμα αυτό είναι άκρως σοβαρό. Δεν θα μιλήσω για την τεράστια σημασία που έχει η φέτα ως προϊόν που αποτελεί «ναυαρχίδα» των προϊόντων μας, των προϊόντων ονομασίας προέλευσης, με τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με όλα τα κτηνοτροφικά προϊόντα. Δεν θα πω ούτε ότι αποτελεί για την ελληνική οικονομία πάρα πολύ σημαντικό προϊόν, αφού οι εξαγωγές της φέτας είναι 70% με 75% και κατευθύνονται σε σημαντικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτά τα γνωρίζετε πολύ καλύτερα από εμένα.

Θα μείνω όμως στο γεγονός ότι ξεκίνησε με την απόφαση του Συμβουλίου των Επιτρόπων η συζήτηση με τον Καναδά. Διαβάζω όμως, στις 27 Σεπτέμβρη, να λέει ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μελάς ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να εξαντλήσει τις νομικές δυνατότητες που έχει φτάνοντας μέχρι και στην άσκηση βέτο, προκειμένου να αποτρέψει την εισαγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση λευκού τυριού με την ονομασία «φέτα» από τον Καναδά. Αυτά είπε στις 27 Σεπτέμβρη το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διά του Γενικού Γραμματέα. Στις 21/10 όμως, όπως σας είπα, διαβάζουμε ότι έκλεισε η συμφωνία το λευκό τυρί του Καναδά να ονομάζεται «τύπου φέτα». Τι ακριβώς ισχύει;

Το δεύτερο ζήτημα είναι τεράστιο πλήγμα για τους καταναλωτές και για τους κτηνοτρόφους. Έχει να κάνει με την κατάργηση στους νέους κανόνες διακίνησης και εμπορίας της αγορανομικής διάταξης του 2009, που επιβαλλόταν σε όλους τους εμπλεκομένους στην εισαγωγή και στη διακίνηση των προϊόντων να αναγράφουν εμφανώς επί των συσκευασιών τη χώρα προέλευσης του γάλακτος που χρησιμοποιούν.

Κατά τη γνώμη μας, η συγκεκριμένη εξέλιξη θα έχει ολέθριες επιπτώσεις στους παραγωγούς και στους κτηνοτρόφους, αλλά και στους καταναλωτές. Διότι οι καταναλωτές δεν θα έχουν τις απαραίτητες πληροφορίες για το ποια προϊόντα αγοράζουν και δεύτερον, θα απειληθεί με κατάρρευση η ελληνική κτηνοτροφία. 

Για να σεβαστώ και τον χρόνο, θέλω να ρωτήσω τι έκανε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απέναντι σε αυτήν την απαράδεκτη, κατά τη γνώμη μας, ενέργεια του Υπουργείου Ανάπτυξης να προχωρήσει στην κατάργηση της αναγραφής, πράγμα το οποίο ίσχυε από το 2009;

Δευτερολογία 

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Δεν θα συμφωνήσω, κύριε Υπουργέ, ότι αποτελεί νίκη. Όταν αναγράφεται στυλ φέτας, τύπου φέτας, ουσιαστικά είμαστε πίσω από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του 2005. Δεν είμαστε μπροστά. Αποτελεί παραπλάνηση του καταναλωτή. Αυτό το είναι το πρώτο.

Δεύτερον, ανοίγει την όρεξη στην Τουρκία -και  ξέρετε πάρα πολύ καλά τις προσπάθειες που κάνει- αλλά ανοίγει την όρεξη και σε χώρες που είναι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης -στη Δανία κ.λπ- να επιχειρήσουν νέες ανατροπές. Άρα, δεν είμαστε μπροστά, είμαστε πίσω. Η τελική συμφωνία, κατά τη γνώμη μου, δεν αποτελεί νίκη της Ελλάδας σε καμία περίπτωση. Δεν αποτελεί φυσικά συντριπτική ήττα –εννοείται- αλλά είναι βήματα πίσω από το 2005. 

Τρίτον, θέλω να επιμείνω στο δεύτερο ζήτημα που δεν είπατε και να σας καλέσω να τοποθετηθείτε, διότι –επαναλαμβάνω- είστε μέλος μιας ενιαίας Κυβέρνησης και αυτό που έκανε το Υπουργείο Ανάπτυξης το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει σημαντικό ρόλο. Όμως, μια και βλέπω και τον Υπουργό Υγείας εδώ, θέλω να πω ότι και το Υπουργείο Υγείας πρέπει να έχει ρόλο. 

Γιατί; Διότι σχετίζεται με την παραπλάνηση του καταναλωτή, όταν καταργείται η αγορανομική διάταξη για την προέλευση, αφού, μάλιστα, δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, τέτοια επιμονή -όπως υπήρχε στο πρώτο- και προσπάθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει την περίπτωση από το 2014 να αναγράφεται παντού και πάντοτε. Όμως, αιφνιδίως έρχεται το Υπουργείο Ανάπτυξης εδώ, χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος, και καταργεί την αγορανομική διάταξη του 2009. 

Τι σημαίνει αυτό το πράγμα, κύριε Υπουργέ; Τι κάνατε εσείς ως Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να τους πείτε ότι αυτό το πράγμα είναι ολέθριο για την κτηνοτροφία και ότι ανεξαρτήτως προθέσεων, αντικειμενικά αυτό εξυπηρετεί αποκλειστικά τους εισαγωγείς γάλακτος να εμφανίζουν το γάλα ως ελληνικό;

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το κόστος της κτηνοτροφίας στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερο, όπως επίσης και το κόστος παραγωγής στην αγροτική οικονομία. Τώρα, μάλιστα, η Κυβέρνησή σας θα φορολογήσει ακόμη και τα μαντριά. Και καταλαβαίνετε τι συνέπειες θα έχει αυτό. 

Το επιχείρημα που χρησιμοποιείτε είναι ότι μπορούν να βάλουν οι εταιρείες σήμα. Είναι προαιρετικό. Δεν είναι υποχρεωτικό. Εδώ είχαμε κάτι το υποχρεωτικό. Αν θέλει μία εταιρία, βάζει σήμανση. Αν δεν θέλει, δεν βάζει σήμανση και δεν μπορεί να της κάνει τίποτα.

Θεωρώ ότι θα πρέπει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να θέσει ισχυρό βέτο και να επανέλθει η αγορανομική διάταξη του 2009. Δεν είχε κανένα λόγο παρά μόνο την εξυπηρέτηση συμφερόντων των μεγαλοεισαγωγέων του γάλακτος. Καθαρές κουβέντες, κύριε Υπουργέ! 

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ (Υπουργός  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, δεν θα διαφωνήσω καθόλου για τη σημασία της ελληνικής φέτας. Είναι περιττό να τονίσω σε αυτό το Σώμα τη σημασία αυτού του -θα έλεγα- εμβληματικού προϊόντος του τόπου μας. 

Το τονίζω το «εμβληματικό» γιατί, παρά το ότι έχουμε -προχθές μάλιστα- το εκατοστό προϊόν με ονομασία προέλευσης ή με γεωγραφική ένδειξη, η φέτα είναι το μόνο προϊόν που έχει ελληνικό όνομα στην επικράτεια. Έχουμε δηλαδή δώσει προϊόντα ΠΟΠ, όπως είναι για παράδειγμα η φάβα της Σαντορίνης, τα φασόλια των Πρεσπών, το λάδι στο Κολυμπάρι -το εκατοστό προϊόν παρεμπιπτόντως είναι το λάδι της Μεσσαράς- η ελιά της Καλαμάτας. Η ελληνική φέτα όμως είναι το μόνο εθνικής κλίμακας προϊόν και γι’ αυτό -το τονίζω- εμβληματικό και αυτός ήταν και ο όρος που επηρέασε σημαντικά τις συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις. 

Όπως ξέρετε, το προϊόν αυτό κατοχυρώθηκε στη χώρα μας το 2002, δόθηκε μια μεταβατική διάταξη πέντε ετών για όσους παρήγαγαν τέτοια προϊόντα σιγά-σιγά να απομακρυνθούν, να κλείσει δηλαδή η βιομηχανία τους, να παραγάγουν κάτι άλλο, και από το 2007 η χώρα μας έχει την αποκλειστικότητα στην παραγωγή και διακίνηση αυτού του προϊόντος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θέλω να σας θυμίσω ότι όλοι αυτοί οι κανόνες που αποτυπώνουν τους δείκτες ποιότητας, όπως είναι τα προϊόντα ΠΟΠ, τα προϊόντα ΠΓΕ, τα βιολογικά προϊόντα, τα προϊόντα παραδοσιακής παραγωγής, που έρχονται τώρα, της ορεινής οικονομίας της Ευρώπης, της νησιώτικης παραγωγής της Ευρώπης, είναι δείκτες, είναι νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την Ευρωπαϊκή Ένωση και ισχύει στα σύνορά της.

Δεν ισχύει το ίδιο πράγμα στα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών ή του Καναδά ή της Ρωσικής τώρα Ένωσης των κρατών που επίσης προσπαθούν να κάνουν μια κοινή, ας το πούμε, οικονομική Ένωση, ασιατικές χώρες κ.λπ.

Επαφίεται, λοιπόν, τότε στις διαπραγματεύσεις που κάνει είτε η χώρα μας διμερώς είτε η Ευρωπαϊκή Ένωση σαν μεγαλύτερη οντότητα με τις άλλες χώρες, όπως στην προκειμένη περίπτωση η συζήτηση ΣΕΤΑ, δηλαδή Canadian European Union Trade Agreement, μια διαπραγμάτευση που περιλαμβάνει χιλιάδες τέτοια προϊόντα και άλλου τέτοιου είδους κατοχυρώσεις, να δουν τι θα γίνει και με τα προϊόντα αυτά.

Σε αυτές, λοιπόν, τις συζητήσεις που διεξήγαγε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Κολλέγιο των Επιτρόπων και όχι το Συμβούλιο των Επιτρόπων, εμείς δηλώσαμε καθαρά ως χώρα τα γεγονότα. Εγώ ο ίδιος μάλιστα κάλεσα και τον Καναδό πρέσβη εδώ να του εξηγήσω, όπως ακριβώς εξηγώ και σε εσάς, τα θέματα αυτά. Οι διαπραγματεύσεις έγιναν με πολύ καλό τρόπο, ο Καναδάς αναγκάστηκε να σεβαστεί την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά το προϊόν φέτα. Σας γνωρίζω -γιατί γίνεται ένα λάθος- ότι η συμφωνία αυτή αφορά τη διακίνηση της φέτας στον Καναδά. Δεν αλλάζει τίποτα σε ό,τι αφορά τη διακίνηση του προϊόντος ΠΟΠ φέτα στην ευρωπαϊκή αγορά. Πολλοί πιστεύουν ότι η συμφωνία θα επιτρέψει να έρθουν στην Ευρώπη καναδικά τυριά και να πωλούνται ως ελληνική φέτα. Όχι. Μάλιστα, η συμφωνία έχει τρία ακόμα στοιχεία πολύ σημαντικά, κατά την άποψή μου, που αλλάζουν ριζικά ό,τι γινόταν στο παρελθόν. 

Πρώτον, δεν επιτρέπει σε κανέναν να γράψει φέτα. Μπορεί να πει ότι είναι τύπου φέτας, ότι μοιάζει της φέτας, φέτα like, ή style φέτας, αλλά δεν μπορεί να το πει φέτα. 

Δεύτερον, είναι υποχρεωμένος να βάλει την προέλευση, δηλαδή να πει καναδικής προέλευσης προϊόν.

Τρίτον, να βγάλει όλα τα σήματα που χρησιμοποιούσαν και παραποιούσαν, που αλλοίωναν δηλαδή τον χαρακτήρα και κορόιδευαν τον καταναλωτή του Καναδά. Κάτι Ακροπόλεις πάνω στη συσκευασία, κάτι ελληνικές σημαίες πάνω στη συσκευασία, κάτι κίονες κ.λπ. Όλα αυτά που κορόιδευαν τον καναδό καταναλωτή, νομίζοντας ότι αγοράζει φέτα, τα απαγορεύει πλέον η συμφωνία. Γι’ αυτό πιστεύω ότι η χώρα μας δικαιώθηκε. 

Σας θυμίζω μάλιστα ότι χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία. Και το Υπουργείο Εξωτερικών -ο κ. Κούρκουλας και ο κ. Βενιζέλος- και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός χρειάστηκε να μιλήσει με τον Μπαρόζο, προκειμένου να καταλάβουν τη σημασία που δίνει η χώρα μας σ’ αυτό το προϊόν. 

Εγώ έθεσα το πρόβλημα αυτό στο συμβούλιο των δικών μας των Υπουργών και δεσμεύτηκε ο κομισάριος ότι στο ίδιο κολέγιο και ο Τσιόλο θα μεταφέρει υποχρεωτικά τις αποφάσεις του συμβουλίου μας που ήταν ομόφωνες. Επομένως, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και ίσως στη δευτερολογία μου να συνεχίσω περισσότερο τα του γάλακτος. 

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Θα ήθελα να κλείσω με το θέμα της φέτας. Ο Καναδάς ούτως ή άλλως δεν μπορεί να παράξει φέτα, γνήσια φέτα. Όπως ξέρετε για να παράξει κανείς φέτα χρειάζεται 70% πρόβιο γάλα και 30% κατσικίσιο. Ο Καναδάς δεν έχει τέτοιο γάλα. Παράγει, ουσιαστικά, λευκά τυριά, γιατί έχει μόνο αγελαδινό γάλα, το οποίο απαγορεύεται να χρησιμοποιείται στην παραγωγή φέτας. Άρα, αποκλείεται να μπορέσει να φέρει στην Ευρωπαϊκή Ένωση τέτοιου είδους προϊόντα. 

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Ούτε η Δανία μπορεί.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Επαναλαμβάνω: Το προϊόν αυτό είναι διασφαλισμένο στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι διασφαλισμένο και στον Καναδά. Εμάς πιο πολύ μας ενδιαφέρει αυτού του είδους η κατοχύρωση στον Καναδά, γιατί θα αποτελέσει πρόκριμα αντίστοιχων διαπραγματεύσεων που θα συνεχιστούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου είναι πολύ μεγαλύτερη η αγορά και για τη φέτα, αλλά και για τις διαπραγματεύσεις που γίνονται και θα γίνουν με τη Ρωσία και άλλες χώρες. 

Επομένως, δεν πρόκειται να αφήσουμε αυτό το προϊόν χωρίς προστασία. 

Κατά την άποψή μου, προστατεύεται ικανοποιητικά. Και αν χρειαστεί, θα το προστατεύσουμε ακόμη περισσότερο.

Σας θυμίζω ότι δεν είναι οριστική η συμφωνία. Έχει γίνει οριστική συμφωνία μεταξύ της Επιτροπής και του Προέδρου του Καναδά. Όπως ξέρετε, η συμφωνία αυτή θα έρθει στο Συμβούλιο Υπουργών για να εγκριθεί και στη συνέχεια θα πάει στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Αυτό σας ζητάμε. Να θέσετε βέτο.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ας μην κάνουμε αυτό το διάλογο τώρα. Σας άκουσα με προσοχή. Σας εξήγησα τι κάνουμε προκειμένου να προστατεύσουμε αυτό το προϊόν. Και θα το προστατεύσουμε!

Σε ό,τι αφορά το γάλα -και κλείνω με αυτό- θα ήθελα να πω τα εξής: Όπως και εσείς είπατε, πραγματικά υπήρχε μία αγορανομική διάταξη, η οποία το προέβλεπε αυτό. Όμως, μετά την προσφυγή που έκανε ένας ιδιώτης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί θεωρήθηκε ανεπίτρεπτη η σήμανση αυτή, αναγκάστηκε το Υπουργείο Ανάπτυξης -όπως σας εξήγησαν άλλωστε- να άρει αυτή τη διάταξη. 

Δεν το αφήσαμε εμείς, σαν Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αυτό το πράγμα. Επιμένουμε στο να υπάρχει πληροφόρηση προς τον καταναλωτή. Γι’ αυτό και σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης κλήθηκε ο δικός μας Οργανισμός, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, να κάνει κανονιστικό πλαίσιο με επιστημονικά κριτήρια για το πώς θα ονομάζεται ένα γάλα ελληνικό και με ποιες προϋποθέσεις.

Θα μπορούσα να σας πω ορισμένα πράγματα εις ό,τι αφορά την κατάληξη αυτής της συζήτησης. Αυτό, άλλωστε, μπήκε σε δημόσια διαβούλευση, η οποία έληξε μόλις προχθές, την 25η Οκτωβρίου. Και όλα τα σχόλια είναι θετικά. 

Για να ονοματίσει, λοιπόν, κάποιος ένα γάλα «ελληνικό», θα πρέπει να είναι εδώ οι αγελάδες, να βόσκουν και να ανατρέφονται εδώ, στη χώρα μας. Θα πρέπει το γάλα να παράγεται, δηλαδή να αρμέγεται, να παστεριώνεται και να διατίθεται στην Ελλάδα. Μόνο έτσι θα μπορεί κάποιος να λέει ότι αυτό το γάλα είναι ελληνικό. 

Σας ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)