to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:53 | 25.11.2021

Κοινωνία

Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης για την 79η επέτειο από τον Γοργοπόταμο: Τιμή και δόξα στην Εθνική Αντίσταση

Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου απετέλεσε ορόσημο του αγώνα εναντίον των κατακτητών, τονίζει μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Θεσσαλονίκης


Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου στις 25 Νοεμβρίου 1942 από τις ενωμένες δυνάμεις της Εθνικής Αντίστασης, του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ, σε συνεργασία με Άγγλους σαμποτέρ, απετέλεσε ορόσημο του αγώνα εναντίον των κατακτητών, τονίζει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Α΄ Θεσσαλονίκης.

«Εβδομήντα εννιά χρόνια από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ στους αγωνιστές και τις αγωνίστριες της Αντιφασιστικής Αντίστασης και καταθέτουμε στεφάνι στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης - στη νέα παραλία, απέναντι από το Δημαρχείο - την Πέμπτη, στις 11.30 π.μ.», αναγράφεται στο μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Συμπληρώνει ακόμα:

«Έπληξε καίρια το γόητρο του Άξονα, δυσχέρανε τις κινήσεις και τον εφοδιασμό των δυνάμεών του, ενδυνάμωσε το αδούλωτο φρόνημα του ελληνικού λαού και υπήρξε υπόδειγμα αντιστασιακής δράσης για τους αγωνιζόμενους εναντίον του φασισμού και του ναζισμού λαούς της Ευρώπης.

Στις 29 Νοέμβρη 1964, επί κυβέρνησης  Ένωσης Κέντρου, ορίστηκε για πρώτη φορά ο επίσημος γιορτασμός της επετείου του Γοργοποτάμου. Η γιορταστική εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν 20.000 άνθρωποι, εξελίχθηκε σε τραγωδία: εξερράγη μια νάρκη, που σκόρπισε τον θάνατο – 13 νεκροί, ανάμεσά τους κι ένα 12χρονο κορίτσι, και πάνω από 80 τραυματίες.

Η τραγωδία του Γοργοπόταμου δεν διαλευκάνθηκε ποτέ – οι δολοφόνοι 13 αθώων ανθρώπων παρέμειναν ατιμώρητοι. Αντίθετα καταδικάστηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λαμίας (26/5 – 17/6/1965) 18 αντιστασιακοί με βαρύτατες κατηγορίες («Στάσις», «Αντίστασις», «Σωματικαί βλάβαι» κ.ά.) για τα γεγονότα που προηγήθηκαν της έκρηξης και τα όσα μέσα στον πανικό ακολούθησαν!

Ήταν, όπως αποδείχθηκε, μια προβοκάτσια της CIA με στόχο τον εκδημοκρατισμό της χώρας, ύστερα από την 11χρονη αυταρχική διακυβέρνηση της Δεξιάς. Ένας δρόμος που διακόπηκε βίαια, με το βασιλικό πραξικόπημα (15 Ιουλίου 1965) και με τη δικτατορία στις 21 Απριλίου 1967.

79 χρόνια μετά αξιώνουμε και προσμένουμε την απόδοση των απαράγραπτων γερμανικών οφειλών προς αποζημίωση και επανόρθωση των τεράστιων ανθρώπινων απωλειών, των ολοσχερών καταστροφών και της λεηλασίας, που διέπραξαν τα κατοχικά στρατεύματα εις βάρος του ελληνικού λαού. Για τα αποτρόπαια αυτά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας καλούμε την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας να αναλάβει την ευθύνη της ως οφείλει, ως ‘καθολικός διάδοχος του Γ’ Ράιχ’.

Αξιώνουμε από την ελληνική κυβέρνηση να πράξει το καθήκον της και να τερματίσει την αδράνειά της στο ζήτημα αυτό. Καλούμε τον ελληνικό λαό να αγωνιστεί για τη δικαίωση της Αντίστασης και των θυσιών της χώρας μας.

Δυο μέρες μετά την ανατίναξη της γέφυρας οι Ιταλοί, σε αντίποινα, παίρνουν από τις φυλακές της Λαμίας 14 πατριώτες από τους οποίους 7 θα εκτελέσουν μπροστά στην γκρεμισμένη γέφυρα. Τους υπόλοιπους θα τους εκτελέσουν στα Καστέλλια της Παρνασίδας, μαζί με άλλους 10 κατοίκους. Και η κοινότητα Υπάτης υπέστη την εκδικητική μανία των δυνάμεων κατοχής: εκτέλεσαν 16 κατοίκους του χωριού στη βάση της ανατιναγμένης από τους αντάρτες γέφυρας.

Εβδομήντα εννιά χρόνια από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ στους αγωνιστές και τις αγωνίστριες της Αντιφασιστικής Αντίστασης και καταθέτουμε στεφάνι στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης - στη νέα παραλία, απέναντι από το Δημαρχείο - την ερχόμενη Πέμπτη, στις 11.30 π.μ.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Α΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)